StoryEditor
Život‘virtualno druženje’

Djeca su nam ‘zakačena’ na društvene mreže cijeli dan - čak i dok su u školi

Piše PSD.
9. prosinca 2013. - 22:59

Samo devet posto učenika između 11 i 18 godina nisu korisnici interneta, a djeca su nam “zakačena” na društvene mreže gotovo cijeli dan, čak i u školi. Tvrdi to Davorka Kovačić Borković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a o ovoj temi govorila je na predavanju “Svijet interneta”, s naglaskom na djecu u tom okruženju.

Koliko djeca danas provode vremena na internetu?
– Djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi značajan dio svoga slobodnog vremena provode na internetu. Internet više nije dostupan samo u kući, preko kompjutora, nego i preko mobitela, što uvelike produžava vrijeme dnevno provedeno na internetu. Prema istraživanju ESPAD 2011. godine, 55 posto učenika prva dva srednjoškolska razreda gotovo svakodnevno igra igrice na internetu i oko 90 posto učenika gotovo je svakodnevno po nekoliko sati na internetu. Svakako da to ima velik utjecaj na školski uspjeh, pažnju i koncentraciju, te samu motivaciju za učenjem.

Također, internet koriste najčešće radi zabave (slušanje glazbe, igranje igrica i slično) te virtualnog druženja preko društvenih mreža (Facebook, Twiter).
Prema istraživanju iz 2012. godine, 91 posto djece između 11 i 18 godina kreiralo je vlastiti profil na nekoj od društvenih mreža, dok u isto vrijeme većina nije upoznata s načinima kome se obratiti u slučaju da im je ugrožena privatnost, što se također nerijetko događa.  

Kako djecu zaštititi od opasnosti koje vrebaju s različitih portala i stranica?
– Djecu je važno educirati o opasnostima koje se kriju u korištenju interneta u vezi s osiguravanjem vlastite privatnosti, komunikacije s poznatima (nasilje preko interneta), ali još i više s nepoznatim osobama, posjećivanja različitih stranica neprimjerenog sadržaja, kao i trošenja slobodnog vremena, jer je pitanje koliko im ostane za izvršavanje školskih obveza.
Iz rada u Savjetovalištu za zaštitu djece i mladih uočava se da se iza školskog neuspjeha sve češće krije predugo vrijeme provedeno na internetu, te da se učenici i osnovne i srednje škole žale na zlostavljanje preko društvenih mreža od strane kolega iz škole.

Djeca kažu da tako lakše komuniciraju s drugima.
– Virtualna komunikacija sve više postaje način komuniciranja među mladima, te zamjenjuje osobni kontakt, što značajno utječe na emocionalni i socijalni razvoj djece i adolescenata, te sposobnosti osobnog komuniciranja i stvaranja kontakata. Ipak, istina je kako to ima i dobrih strana jer omogućava lako uspostavljanje komunikacije s ljudima diljem svijeta, učenje i razbijanje prostornih barijera.  

Koliko možemo učiniti razgovorom?
– Da bismo zaštitili djecu od nepoćudnih sadržaja, s njima treba razgovarati i upozoravati ih na opasnosti koje prijete iza takvih stranica, te ih učiti o kulturi ponašanja na internetu. Učiti ih da se sadržaji koji su općenito na internetu plasiraju bez vanjske kontrole, što znači da mogu biti neprimjereni i da ne moraju biti i točni. Potrebno je raditi na razvijanju kritičkog mišljenja kod djece.

Što poručiti roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima?
– Odgovornost za korištenje interneta kod djece jednim dijelom imaju i roditelji. Nerijetko su upravo oni sami ti koji im otvaraju profile na društvenim mrežama, premda, primjerice, na Facebooku nije dopušteno otvaranje profila mlađima od 14 godina.

Oni bi ipak trebali imati uvid u to na koje stranice ulaze njihova djeca, a osobito se to odnosi na mlađu djecu, te koliko vremena provode na internetu.

Nekontrolirano korištenje, bilo da je riječ o predugom vremenu provedenom na internetu, neprimjerenim sadržajima ili virtualnoj komunikaciji s nepoznatim osobama, može ostaviti traga na svakodnevno funkcioniranje djece, te njihovo mentalno zdravlje.

U svijetu su već otvorene klinike za liječenje ovisnosti o kompjutoru, a i kod nas već roditelji traže pomoć za svoju djecu koja su ovisna o internetu i računalnim igricama.
Kao roditelji moramo biti uključeni u život naše djece, jer u današnjem svijetu sve je više izazova i opasnosti koje se kriju u naizgled bezopasnim stvarima.

ojdana koharević
Snimio jadran babić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 16:42