StoryEditor
ŽivotPOKRENULA SE LAVINA

Dekanica ADU Franka Perković Gamulin: Primili smo 12 prijava za zlostavljanje i uznemiravanje, odnose se na sadašnju profesoricu i bivšeg profesora

Piše M.P.
21. siječnja 2021. - 09:14
Dekanica Franka Perković Gamulin: Previše je i samo jedan takav slučaj jer su prijeđene sve granice ljudskog dostojanstvaRonald Goršić/Cropix

Mučna ispovijest beogradske glumice Milene Radulović, koja je s još nekoliko kolegica prijavila Miroslava Aleksića, vlasnika škole glume i poznatog srbijanskog redatelja, pokrenula je pravu lavinu, a prijave su počele stizati i na zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti.   

- Dosad smo primili 12 prijava, u većini slučajeva od bivših studentica, ali ima i od sadašnjih. U ovom trenutku prijave se odnose na jednu sadašnju profesoricu i jednog bivšeg profesora - otkrila je Franka Perković Gamulin, dekanica ADU-a, u razgovoru za 24sata.

Potaknuta velikim pokretom u regiji i svjedočanstvima, zagrebačka Akademija je otvorila nekoliko kanala preko kojih sadašnji i bivši studenti i studentice mogu prijaviti zlostavljanja, kršenje načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima su bili izloženi ili o tome imaju saznanja.

Prijava može biti i anonimna, a ADU na raspolaganju ima mehanizme sankcioniranja. Surađivat će i s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

image
Franka Perkovic Gamulin
Darko Tomaš/Cropix


- Prijave držimo u strogoj tajnosti. To su strašne, tužne priče. No dobro je što se otvorio kanal komunikacije i mjesto na kojem žene mogu imati povjerenja. Mislim da ćemo doći do konkretnih imena i njihovih postupaka - kaže dekanica. Prije, dodaje, takvih prijava nije bilo, koliko ona pamti, a na ADU je od vlastitog studija.

- Previše je i samo jedan takav slučaj jer su prijeđene sve granice ljudskog dostojanstva. Surađivat ćemo s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, čija nam pomoć treba oko procedura. I odustati nipošto nećemo - zaključuje dekanica, dok je prodekan za nastavu Zvonimir Jurić izjavio kako je definitivno toga bilo.

- Od opscenih govora, je li bilo dodira itd. Ma sigurno je bilo, i mislim da je ovo svakako dobro. Nadam se da će se stvari poslije ovoga raščistiti - rekao je prodekan za RTL. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 10:10