StoryEditor
Životrođendan Interneta

Danas pretražujemo turske serije i srbijanske realityje, a sredinom 90-tih su nas zanimale vijesti iz kulture: pogledajte video koji nas podsjeća koliko smo se promijenili

Piše I. P.
30. listopada 2019. - 10:35

Ove godine obilježava se 50. rođendan interneta. Naime, 1969. godine službeno je pokrenut ARPANet, prva službena globalna računalna mreža i preteča današnjeg Interneta. 

Mreža je razvijena s ciljem povezivanja znanstveno istraživačkih centara na 4 američka sveučilišta koja su ujedno bila i jedine ustanove visokog obrazovanja koje su tada imala računala, uređaje koji su zauzimali čitave sobe i podno hlađenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by house4crowd (@4crowder) on

Nakon što je projekt zaživio, povezivanje se nastavilo i s drugim američkim sveučilištima, a u konačnici i u Europi i ostatku svijeta.

Povodom 50-tog rođendana interneta, HRT je na društvenoj mreži Facebook objavila prilog o internetu koji je snimljen 1995. godine.

"Zavirili smo u arhivu HRT-a, točnije 1995. godinu, kada je već bilo teško zamisliti život bez kompjutera, ali internetu smo se još uvijek, može se slobodno reći, iščuđavali. U prilogu snimljenom za tada popularnu emisiju za mlade Briljanteen, doznajemo što je internet,  što je potrebno da se na njega 'prikopčate', pravi hit bilo je doznati nešto o grupi Rolling Stones na njihovom "homepageu", doznati nešto o filmovima, kulturi i sportu...", napisali su iz HRT-a.

Kako smo doživljavali internet 1995.

[ 🎥 Iz arhive HRT-a] Mreža svih mreža - internet - obilježava 50 godina! Pronašli smo prilog iz 1995. kada je već bilo teško zamisliti život bez kompjutera, ali internetu smo se još uvijek, može se slobodno reći, iščuđavali. U Hrvatskoj je tada bilo 10.000 korisnika interneta, a pretraživale su se neke druge stvari 🖥🖱 Više: https://bit.ly/32ZhlhR

Objavljuje HRT Vijesti u Utorak, 29. listopada 2019.

U prilogu se govori o tome što je tada internet nudio, a u odnosu na danas, ponuda je smiješno siromašna. Korisnici su mogli "raditi" s www-om, a koristili su pretraživač Netscape. Danas, kada uz malo googlanja i informatičkog znanja ljudi mogu napraviti odlične stranice u wordpressu, gotovo nerealno zvuči velika mogućnost koja se spominje u prilogu, a to je izrada homepageova, jednostavnih, primitivnih stranica koje su se otvarale jako sporo. 

Doba Interneta u Hrvatskoj službeno je počelo 1992. godine. Danas, 17 godina poslije, internet koristi oko 70% populacije. Analiza zagrebačkog Ekonomskog instituta pokazala je da da se čak 21 posto građana u Hrvatskoj nikada nije koristilo internetom, dok je prosjek EU-a samo 11 posto, što Hrvatsku stavlja na daleko 25. mjesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Craft Driven Market Research (@craftdriven_mr) on

I navike onih koji koriste internet potpuno su se promijenile u odnosu na njegove začetke. Jedina stvar koja je zanimala Hrvate i tada i danas je sport, koji zauzima većinu popisa najpretraživanijih pojmova u Hrvatskoj prema podacima Google Trendsa za 2018. godinu. 

Među prvih 10 najpretraživanijih pojmova nema kulture, ni filmova. Zato je na trećem mjestu popisa Istanbulska nevjesta, turska serija koja očito ima ogroman broj fanova u Hrvatskoj.

U prvih 10 pojmova je i Zadruga, kontroverzni srbijanski reality prepun nasilja, golotinje, scena seksa, a u showu su navodno svojevremeno sudjelovali i maloljetnici.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 03:07