StoryEditor
ŽivotTijelo umjetničko djelo

Dalmatinska vizažistica 'upala' među deset najboljih na prestižnom natjecanju: pogledajte kakvim je kreacijama oduševila žiri, njeni modeli izgledaju nestvarno

Piše Iva Ivanac
26. kolovoza 2019. - 20:06

Bibinjka Ivana Bugarija (32) već je dokazala da joj umjetnost i kreativnost u kombinaciji sa šminkom kolaju venama.

Nakon prošlogodišnjeg osvojenog četvrtog mjesta u finalu natjecanja Make up Factory na najvećem svjetskom sajmu šminke u Londonu (IMATS), Ivana je ove godine dospjela u top deset kandidata NYX Face Awards Balkan.

Brončano je uvijek 'in': evo kako je bivša medicinska sestra ušla u finale najvećeg svjetskog make-up sajma

Znamo da neznalicama o make-upu prethodna rečenica možda zvuči nerazumljivo, ali onima koji se iti malo kuže u svijet šminke, shvatit će kakvo je to postignuće. Ipak, dopustite da vam objasnimo o čemu se točno radi.

Već nekoliko godina, poznata svjetska marka kozmetike NYX, organizira vlastito globalno natjecanje na koje se mogu prijaviti gotovo svi visažisti svijeta. Natjecanje je podijeljeno na regije ili države, a dobitnik odlazi na veliko finale koje se održava u Los Angelesu u listopadu.

Četiri kruga

Upasti u top deset među velikim brojem kandidata iz Hrvatske, Srbije i Bugarske nije niti malo lako jer postoje četiri kruga natjecanja. U prvi krug se svi zainteresirani sa svojim proizvoljnim make-up lookom mogu prijaviti, a kandidate koji prolaze u top 20 bira žiri. Za prolazak u top deset i u top pet finalista 50 posto glasova nosi žiri, a ostatak publika koja može glasati za favorita na službenim stranicama. Konačnog pobjednika regionalnog natjecanja bira žiri.

Bitno je naglasiti kako se za svaki daljnji krug u koji prođete moraju iznova kreirati novi lookovi, a vremena koje imate napraviti novo umjetničko djelo je iz kruga u krug sve manje.

No, Ivani izgleda ništa nije teško. Tri kruga natjecanja su iza nje, ali i horda pomagača, prvenstveno članova obitelji, koji joj pomažu da sve zadatke ispuni na vrijeme.

- Za prvi krug natjecanja svi kandidati su se mogli prijaviti s onim što su željeli, a ja sam ujedno za taj "look" utrošila najviše vremena jer sam svoju zamisao prezentirala kroz dva godišnja doba. Snimalo se na zimu i u proljeće, a u videu su se pojavila dva lika: ledena kraljica koja je prekrivena hladnim bojama i može se reći kraljica vatre koja je oslikana crvenim toplim bojama. Pomoću ta dva lika, odnosno dva make-up looka željela sam pokazati da bez obzira koliko nam se nekada životne situacije činile bezizlazne, uvijek nakon toga dođe vrijeme radosti i mira - govori nam Ivana koju je odmah nakon prolaska u top 20 čekao novi zadatak čija je tema bila "Ponosna duša".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Bugarija (@ivana_beauty_artist) on

- Organizatori natjecanja za odabir teme daju rečenicu - dvije koja je opisuje, a koja visažistima služi kao smjernica u radu. Za ovu temu su kazali da se poslužimo i predstavimo sa stvarima na koje smo najviše ponosni. Ja sam najviše ponosna na talente koje se kriju u mojoj obitelj pa su mi tako u kreiranju ovih lookova pomogli brat Roko i sestra Anđela. Inače su izvrsni plesači koji su u mojim "kreacijama" plesali na videu i na taj način predstavili moj make-up uradak - kaže nam Ivana, dodajući kako joj je posljednji izazov čija je tema bila "živuća umjetnost" ujedno bio i najteži jer se odlučila koristiti make-up s kojim dosad nije previše radila.

- Odlučila sam koristiti UV boje, one koji svijetle po mraku i jednostavno izići iz svoje zone komfora. U smjernicama žirija za ovu temu pisalo je da nam bilo koja vrsta umjetnosti, pojedinačni umjetnik ili pak svijet posluži za inspiraciju. Ja sam za prvi look odlučila napraviti galaksiju jer je to ljepota koja nas okružuje, dok sam u drugom looku htjela dati naglasak da je svako biće i svaka osoba umjetnina za sebe. Tako sam na crnom platnu i pod crnim svjetlom naslikala galaksiju, a onda sebe ukomponirala u nju. Na slici se jedva primijeti što sam ja, a što platno, šali se Ivana dok mi uzaludno buljimo u sliku pokušavajući odgonetnuti gdje se ona na fotografiji nalazi, ali neuspješno.

Prerušavanje u galaksiju

Uz totalno prerušavanje u galaksiju, Ivana je za top deset kandidata napravila još jedan izgled s kojim je željela pokazati kako se svako tijelo može pretvoriti u umjetničko djelo. Tako je sa zračnim kistom, UV bojama i haljinom od plastične folije iscrtala obrise koji imaju efekt rendgena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Bugarija (@ivana_beauty_artist) on

- Nisam znala što očekivati od UV boja jer je rad s njima uistinu zahtjevan, ali kad se sve završilo i kada sam vidjela finalni rezultat, oduševljena sam, ne skriva sreću mlada visažistica koji će do 29. kolovoza biti na iglama jer NYX Face Awards Balkan tog datuma objavljuje kandidate koji su prošli u top 5 finalista regionalnog natjecanja.

Ako prođe dalje, a nadamo se da hoće, konačna objava pobjednika koji će dobiti poklon-paket proizvoda, nagradu od petsto dolara te besplatan put u Los Angeles, bit će 15. rujna, a do tada - glasujte za Ivanu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Bugarija (@ivana_beauty_artist) on

#VIZAŽISTICA#IVANA BUGARIJA#NYX FACE AWARDS BALKAN

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:49