StoryEditor
ŽivotKAKO SE ZOVEMO

Dalmatinci i dalje obožavaju djeci davati biblijska i svetačka imena, ali Luka je u Splitu skinut s trona! Smijenio ga je ‘zaštitnik od epidemija‘

20. siječnja 2021. - 13:49
Ilustracija/AFP

Ako je suditi prema imenima koja su Dalmatinci davali svojoj djeci u 2020. godini, lako je zaključiti kako, unatoč svim svjetskim trendovima, još uvijek cijenimo i čvrsto se držimo tradicije.

Biblijska i svetačka imena već dugo imaju prednost u dalmatinskim gradovima, a ni prošla godina nije bila iznimka. Nekih promjena u odnosu na prethodne godine ipak ima, pa evo i konkretnih podataka.

U Splitu, dalmatinskoj prijestolnici, najčešće muško ime bilo je Roko! Samo ime znači visok, snažan čovjek, što ostavlja poželjan dojam, a i djeca s tim imenom imat će dobrog zagovornika, baš u skladu s aktualnom pandemijom. Naime, sveti Roko zaštitnik je epidemija i teških bolesti, posebice kuge.

S trona je na drugo mjesto palo iznimno popularno ime Luka, a slijede ga redom biblijska imena Toma, zatim Marko, pa David.

Gabriel, Mihael, Noa

Kršćanski niz se nastavlja, jako su popularna imena anđela, pa je na šestom mjestu Gabriel, a na sedmom Mihael. Slijedi Noa, pa Filip, a na desetom, posljednjem mjestu naše liste, smjestilo se omiljeno dalmatinsko ime - Ante.

Što se tiče djevojčica, pogledamo li značenja, među malim Splićankama prevladavaju imena koja govore o ženskoj snazi.

Još uvijek je najpopularnije ime Mia. Znalci kažu da je skraćenica imena Marija, a znači snažna kao koplje. Slijedi proteklih godina iznimno popularno ime Sara, židovskog porijekla, a označuje princezu ili vladarku. Treća na popisu je Marta, ime nastalo iz drevnog aramejskog jezika, a znači gospođa.

Slijede Ana, zatim Lana, pa sve popularnije Manuela, zatim Ema i Iva.

image
Ilustracija/AFP


Na devetom i desetom mjestu smjestila su se imena koja su već godinama na listama najpopularnijih, Lucija i Petra.

Evo kakva je situacija u Šibeniku. Imena opet s kršćanskim predznakom, ali ipak drugačija.

Dakle, u Krešimirovom gradu najpopularnije je ime Luka. U šibenskim vrtićima će za koju godinu zasigurno biti puno Jakova, ime sveca koji je zaštitnik šibenske katedrale. Slijede Lovre, pa Mateo i naposljetku Roko.

Što se djevojčica tiče i u Šibeniku najpopularnije ime u 2020. bilo je Mia. Slijedi Rita, skraćeno od Margarita, a označava biser, odnosno perlu. Na trećem mjestu je simpatično Maša, slavensko ime nastalo kraćenjem imena Marija.

Na popisu slijede još Marta i Lucija.

                                           

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 07:47