StoryEditorOCM
Život'ispod površine'

Da, i grad Imotski ima svoje 'podmorje', pogledajte kako ono izgleda

27. prosinca 2018. - 11:13

Pod nazivom "Ispod površine", Imoćanima se svojom prvom izložbom fotografija predstavio njihov sumještanin Luka Kolovrat. Osim što s uspjehom kormilari turističkim razvojem Imotskog, Luka je već trideset godina i strastveni ronilac. No, kako je i veliki ljubitelj fotografije, posebno one ispod površine vode, onda se moglo i očekivati da te ljepote podvodnog svijeta nekada podijeli i sa svojim sumještanima.

Za Imotski nesvakidašnja izložba donijela je pregršt pozitivnih kritika. Jedan od predstavljača izložbe, naš kolega i majstor podvodne fotografije Božidar Vukičević, rekao je: "Luka se uhvatio ukoštac s nečim vrlo izazovnim, zahtjevnim i nepredvidljivim, ali to je manirom iskusnog majstora odlično odradio."

I doista, Imoćani, ali njihovi brojni gosti mogli su u odličnim kolor fotografijama vidjeti divnu paletu morskog biljnog i životinjskog života, većinom podmorja južnog Jadrana, ali i obližnjeg podmorja Makarske rivijere. Vidjelo se, tako, na fotografijama više vrsta morskih rakova, poput jastoga, kosmača i kuke, te veliki broj raznobojnih žarnjaka, puževa i četinaša. Od riba treba izdvojiti ugora, traglja, lumbraka i razoka.

Imoćane, ljubitelje rijeke Vrljike, ali i svoga prirodnog bisera Modrog jezera, impresionirale su fotografije riječnog raka, riječne žabe te rascvjetale rašeljke ispod površine vode. Rašeljka se rascvjetala, a onda se razina vode digla i potopila je.

Kolega Vukičević istaknuo je da je za Kolovrata, koji je već na tragu, kako je rekao, da krene i u profesionalne podvodne radove, vrlo pohvalna činjenica da je veliki ljubitelj prirode i protivnik izlova riba i ostalog podvodnog svijeta.

Jedan set fotografija Kolovrat je snimio i u trogirskom akvatoriju, i to poznati križni podvodni put. Sve u svemu, izložba koja je kvalitetom mogla komotno doći i u poznatije izložbene prostore većih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 19:46