StoryEditor
ŽivotPOGLED U BUDUĆNOST

Croatian Makers liga je - prva liga

Piše Sandro Pogutz
6. svibnja 2016. - 01:21

Odgađa se veliki projekt e-škole - 130 škola ipak neće dobiti deset tisuća računala."
Ovo je najveći naslov s jedne od naslovnica dnevnog tiska u utorak, 3. svibnja. Tipična hrvatska proračunska "depra", pa makar ministar Tolušić veli da to "nije grčka tragedija". A zapravo doista jest tragično koliko se često u Hrvatskoj odgađa napredak.

Istog dana, međutim, počelo je natjecanje Croatian Makers lige. Prvo kolo organizirano je u 11 regionalnih centara, jučer njih još osam. Dok politika odgađa i štedi na školstvu, privatni Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), čiji je prvi projekt Croatian Makers, kreće od toga da je mentalni procijep između razvijenog svijeta i Hrvatske sve dublji, ali ga je u doba otvorenih i dostupnih tehnologija i medija svakom sve lakše preskočiti jer je – sve uži.
Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koje su postale vrlo dostupne jer su se tehnološke i financijske ulazne barijere izrazito smanjile.

Osnivači Instituta, Nenad Bakić i supruga mu Rujana, donirali su 1200 jednostavnih robota u više od 200 hrvatskih škola – odakle god su dobili odgovor na svoj poziv – s vrlo jasnom i vizionarskom idejom, koju nam je Bakić, poznati hrvatski poduzetnik i burzovni investitor, ovako objasnio:

Zaostaci školstva

– Smatramo da je hrvatsko školstvo daleko u prošlosti, a ako i kad se implementira nova kurikularna reforma, njezini učinci će biti vidljivi tek za 5-10 godina. U međuvremenu su generacije djece lišene suvremenog obrazovanja, onog s naglaskom na STEM kompetencije (Science – Technology – Engineering – Mathematics), dakle na prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, koje su danas bitne i u mnogim društvenim zanimanjima. A robotika je najbolji način ulaska u STEM. Želimo zatvoriti taj procijep – posve je jasan Bakić.

IRIM nudi optimističniju alternativu, a kako ona izgleda moglo se vidjeti i u predvorju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu u utorak navečer. Sedamdesetak učenika podiglo je vrlo veselu, ali produktivnu graju dok su sastavljali i u funkciju stavljali malo, simpatično, robotsko vozilo mBot koje nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije, prema uzrastu, od prvog do petog i šestog do osmog razreda osnovne škole. Odvijat će se mjesečno, kroz maksimalno šest kola do kraja 2016., a u prvom je zadatak bio programirati robota tako da prepozna crtu na podlozi i prati tu zadanu putanju. Klinci nisu znali kako će staze izgledati, sklopili su ih kao svojevrsni "puzzle" tek na natjecanju, a potom se ocjenjivalo koliko roboti precizno voze po njima, u što manjem vremenu i po mogućnosti bez ispadanja sa staze.

Koordinator Croatian Makers lige za splitsku regiju, Jozo Pivac, nastavnik u OŠ Strožanac te tajnik Udruge za tehničku kulturu Inovatic, kaže da bismo se iznenadili kako i učenici vrlo ranog uzrasta jako dobro sve to primjenjuju:

– U robotici je zanimljivo što objedinjuje više tehničkih disciplina – programiranje, konstrukciju, automatiku... – i kad učenicima damo nešto što je "živo", gdje odmah mogu vidjeti je li ispravno i kako se može popraviti, to potiče radoznalost, kreativnost, tehničko stvaralaštvo i možda izbor zanimanja sutra. Ili će se samo jako dobro zabaviti. Sve počinje igrom, natjecateljski duh je ovdje ipak stavljen po strani, ali naravno da će neki klinci isplivati kao talentiraniji.

Oni se igraju

Tako Maja Števanja (6. razred) iz ekipe Inovatica sebe u budućnosti ne vidi kao programerku, ali je veseli zajednički rad u ovom timu, o čemu Andrija Lerner (8. razred), kao najpričljiviji, kaže:

– Ide nam jako dobro, zabavljamo se, idemo na natjecanja. Ima problema putem, ali uspije se to riješiti. Radimo zajednički kao prijatelji i tako se sve može. Ovo je jako jednostavno, uz program i upute sve se nauči. Uopće nije problem ni sastaviti ni programirati robota.

Njegov kolega Josip Stepinac (6. razred) ne nada se nagradi na kraju, nije njome opterećen baš nimalo, ali izgleda kao da se jako dobro zabavlja na natjecanju i da je ponosan na njihovo zajedničko postignuće:
– I u mojoj OŠ Žrnovnica imali smo grupu za automatiku, ali nije ovako dobro kao u Inovaticu.

U prvom kolu sudjelovale su dvije udruge za tehničku kulturu i 11 škola. Jozo Pivac veli da je ipak zadovoljan odazivom:
– U školama su oskudna sredstva, utoliko je ova akcija vrednija. Treba čestitati mentorima, treba se odvažiti prijaviti učenike, pripremiti ih, dovesti na natjecanje, tako da mislim da je ovo zasad optimum.

Do kraja natjecanja za sudionike pristižu i veći izazovi, o čemu entuzijastični Puljiz kaže:
– Roboti su dosta modularni, mogu se nadograđivati s raznim senzorima i to nam otvara opciju da s robotom možemo svašta zanimljivog i korisnog napraviti. Na primjer, da izbjegava prepreke, da traži izgubljenu žrtvu... Traženje izgubljenog prijatelja navedeno je kao mogući zadatak. Tu imate robotsku arenu s preprekama, u njoj izgubljenog prijatelja ili žrtvu koju robot pomoću senzora najprije treba locirati i potom je odvesti u sigurnu zonu.

Veći planovi

Pokretač ovog projekta Nenad Bakić nema nikakvih dvojbi o uspjehu akcije i daje naslutiti da se ovdje počela događati, kako sam kaže, doista velika stvar:

– U budućnosti planiramo proširiti doseg Croatian Makers lige, razviti je u smjeru diferencijacije po naprednosti, te uključiti i srednje škole. Spremamo i neke druge incijative o kojima sada ne možemo pričati.
Klinci koje smo vidjeli kako zdušno "robotiziraju" na splitskom PMF-u nisu svjesni ove pozadine, njima je to sve skupa jedno veliko igralište, ali uopće ne treba sumnjati da će se na njemu "istrenirati" i neki veliki igrači na području STEM-a. Iako već sad možemo reći kako je Croatian Makers liga baš - prva liga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 12:56