StoryEditorOCM

Crni petak nekad i danas – kako je nastao popularni pojam

Piše PR
29. listopada 2021. - 12:30

Za većinu ljudi, Crni petak označava period kada mogu iskoristiti nevjerojatno dobre popuste u njima omiljenim trgovinama te ostati do kasno, ili ustati prerano kako bi u dugačkim redovima kupili proizvode na akcijama za svoje najmilije. Uz sav kaos koji okružuje omiljeni dan svake osobe koja voli šopingirati, jeste li se ikada zapitali o povijesti Crnog petka? Iako je danas poznat kao svjetski najprometniji dan kupovine u godini, možda će vas iznenaditi kad saznate da je njegova povijest prilično zanimljiva.

Crni petak iz povijesne konotacije

Mada je termin Crni petak danas izravno povezan s masovnom kupovinom, nije uvijek tako bilo. S povijesnog gledišta, ovaj naziv se prvi put upotrijebio davne 1869. godine za opisivanje financijske krize nakon sloma tržišta zlata u SAD-u. Financijeri s Wall Streeta, Jay Gould i Jim Fisk su kupovali ogromne količine zlata kako bi poslali cijene zlata u nebo. No plan im je propao, tržište je palo, a tisuće Amerikanaca su otišli u bankrot.

Kasnije se ovaj termin počeo upotrebljavati za maloprodaju, odnosno trgovine koje bi cijelu godinu bile u minusu (in the red), nakon američkog Dana zahvalnosti su bile u plusu (in the black) nakon priliva kupaca koji su trošili novce na snižene proizvode. U ovom kontekstu, prvi Crni petak datira iz 1950-ih godina u Philadelphiji. Tamo se taj izraz koristio za dan kada bi se mnoštvo kupaca iz predgrađa slijevalo u grad nakon Dana zahvalnosti. Razlog što se baš tada stvarala tolika gužva je bio u tome što su brojne trgovine promovirale prodaju uoči nogometne utakmice između suparnika iz Vojne akademije i mornara iz Pomorske akademije.  

Crni petak danas

Crni petak se održava zadnji petak u mjesecu studenom te svake godine pada na drugi datum, a ove godine se obilježava 26. studenog. Iako samo ime sugerira da ovaj „blagdan“ traje samo jedan dan, njegovo trajanje zapravo ovisi od trgovine do trgovine. Neki trgovački lanci nude velike popuste i mnogo duže pa su tako Crni petak proširili na Crni tjedan. Tako na mnogim mjestima možete cijeli zadnji tjedan studenog uživati u popustima od 20 do čak 80% na razne proizvode.

Crni petak se obilježava u svim vrstama trgovina, pa možete pronaći razne artikle na velikim popustima vezane 

uz tehnologiju - poput Elipsa

uz kozmetiku - u Douglasu

uz namještaj - u Lesnini XXXL

uz odjeću - u Zari, itd. 

Preporučujemo da pametno iskoristite priliku za veliku uštedu te za Crni petak pokupujete Božićne poklone za vaše najdraže te izbjegnete bankrot za blagdane!

Bacite oko na Zara Black friday katalog te pronađite modni artikl za bilo kojeg člana obitelji, ili pak posjetite neki salon namještaja i počastite se s novim komadom koji će krasiti vaš dom. Za sve ljubitelje računala i računalnih igrica pregledajte trgovine informatičke opreme koja zna biti poprilično skupa, stoga je zadnji petak u studenom savršeno razdoblje za nabaviti kvalitetne proizvode po pristupačnoj cijeni. Primjerice trgovina Mikronis nudi do 74% popusta na elektroniku tijekom perioda Crnog petka.

Kako biste izbjegli gužvu i kaos za vrijeme Crnog petka, preporučujemo vam da ranije pratite online ponude te naručite željene proizvode na vrijeme, pogotovo jer brojni trgovački lanci promotivne ponude imaju cijeli tjedan.

No, budite oprezni! Tijekom ove šoping groznice pazite da ne upadnete u brojne zamke lažnih internetskih trgovina koje će pokušati na prevaru dobiti vaše bankovne podatke te vas opljačkati. Zato preporučujemo da kupovinu obavljate s provjerenih stranica, odnosno onih s kojima ste dobro upoznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 02:11