StoryEditor
ŽivotPOGLED U POVIJEST

Čizme koje je Napoleon Bonaparte nosio u izgnanstvu prodane su za gotovo 120 tisuća eura, evo kako izgleda obuća nekadašnjeg francuskog vladara

2. prosinca 2019. - 00:03

Par čizama za koje se smatra da su pripadale francuskom caru Napoleonu Bonaparteu prodan je u petak za 117.000 eura na dražbi u Parizu, objavila je aukcijska kuća Binoche and Giquello.

Čizme koje je nosio Napoleon I. u izgnanstvu na otoku Sv. Helene prodan je za 117.208 eura, priopćila je aukcijska kuća. Čizme, zvane "konjičke", visoke 48 centimetara, od fine crne kože s malom petom, bile su procijenjene na između 50.000 i 80.000 eura.

Tu obuću je general Henri-Gatien Bertrand (1773-1844), koji je bio s Napoleonom na Sv. Heleni, posudio kiparu Carlu Marochettiju (1805-1867) dok je radio konjičku skulpturu za Napoleonov grob. Sin skulptora, baron Marochetti je potom poklonio čizme senatoru Polu Le Rouxu (1850-1923). Čizme su od tada ostale u obitelji Le Roux. Napoleon, koji je volio čizme, naručivao ih je od obućara Jacquesa koji je živio na Monmartru u Parizu.

 

 

Visoku cijenu mogle bi postići još dva predmeta koja će se idućeg tjedna naći na aukciji kuće Sotheby's.

RIječ je o naočalama okruglih okvira koje su pripadale Johnu Lennonu i parkirnoj karti koja je pripadala Ringu Starru. Oba su predmeta u vlasništvu bivšeg vozača Ringa Starra i Georgea Harrisona, dvojice od četvorice članova poznate britanske pop grupe Beatles, Alana Herringa. On je kazao je da mu je Lennon poklonio naočale nakon što ih je 1968. slučajno ostavio na zadnjem sjedalu njegova Mercedesa.

"Kad je John izašao iz automobila na zadnjem je sjedalu ostavio naočale kojima je iz okvira ispalo jedno staklo, a jedna ručkica se iskrivila", kazao je.Retro naočale i parkirnu kartu izdanu 25. travnja 1969. ispred Apple Recordsa u Londonu Sotheby's će od 6. do 13. prosinca ponuditi na svojim internetskim stranicama zajedno s ostalim memorabilijama koje su pripadale slavnim Beatlesima. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 10:15