StoryEditorOCM
ŽivotMLADI I USPJEŠNI

Cijena struje opet će rasti, preduhitrite dodatne troškove i na vrijeme instalirajte solarnu elektranu. Oni znaju kako

Piše NATIV SD
28. veljače 2023. - 08:00

Poduzetnicima se isplati čak i kreditno zadužiti, ugraditi solare i vraćati kredit pet-šest godina, jer će investiciju isplatiti u godinu-dvije.

"MS2 energo" splitska je tvrtka koja se bavi implementacijom obnovljivih izvora energije. Bavi se projektiranjem, dobavom i montažom solarnih elektrana i konzultingom na području OIE-a.

Tako bi u najkraćemu glasilo predstavljanje mlade tvrtke sa sjedištem na Čiovu i djelovanjem u cijeloj Dalmaciji, s tim da uslugama koje nudi svakako valja pribrojiti pripremu neizostavne "papirologije".

image

Mladi poduzetnici Matija Sučić (lijevo) i Matej Stipeljković
Foto: Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Prije nepune tri godine, sad već afirmirani "MS2 energo" osnovali su Matija Sučić i Matej Stipeljković.

– Kad smo kolega Matej i ja završili fakultet strojarstva i brodogradnje, smjer energetika, profesori su nas usmjerili na tržište solarnih elektrana, još uvijek otvoreno, nezasićeno, i mi smo našli svoj prostor na tom području – obrazložio je Matija Sučić zajednički ulazak u biznis, u kojem uspješno brode dvije i pol godine.

Dovoljno dugo, dakle, za usporedbu tehnologije i tržišta iz vremena svojih početaka i danas.

– Što se tiče tehnologije, ona se nije puno mijenjala, učinkovitost solarnih panela postupno raste, rezultati nekih laboratorijskih istraživanja o postizanju veće učinkovitosti naišli su na odjek u javnosti, ali ti proizvodi još nisu izišli na tržište – kaže Matija.

– Učinkovitost je porasla oko tri posto; ako je bila 18 posto, sad je 21 do 22 posto – uključio se u razgovor Matej osvrćući se i na tržište:

– Zbog porasta cijene struje, pogotovo u poduzetništvu, klijenata imamo sve više, ali i dalje kod puno ljudi primjećujemo veliki strah od te investicije, zbog administracije i činjenice da im je najčešće kompletna problematika nepoznanica. Onda im mi u direktnim razgovorima nastojimo sve to približiti kako bi lakše donijeli odluku.

Kad se govori o cijeni struje, Matija podsjeća na najavu po kojoj će od 1. travnja cijene rasti, jer su dotad na snazi subvencije za građane pa se ne zna hoće li ih država zadržati i nakon tog roka.

U teškoj situaciji našli su se i poduzetnici.

– Nekim poduzetnicima određena je visoka cijena struje. Netko je, na primjer, imao cijenu 0,15 eura/kWh, pa mu je privremeno skočila na 0,60 i onda je potpisao ugovor na 0,35 eura/kWh na godinu dana, neki i na dvije. Tako je dogovarano s pojedinim distributerima. Ali ti poduzetnici moraju znati da odgoda neće trajati vječno i da cijena struje može biti još viša, zbog čega je zapravo sad idealno vrijeme za ugradnju solarne elektrane.

image

FOTO: ‘MS2 energo‘

Svi razmišljaju samo mjesec-dva unaprijed, i onda će im doći pet računa na deset, petnaest, dvadeset tisuća eura, pa će reći "meni treba elektrana" – naglašava Matija.

Iskustvo osnivača "MS2 energo" pokazuje, međutim, da poduzetnici nisu baš najbolje upoznati sa svim prednostima koje donosi solarna elektrana. Iznimka su oni koji su se prvi javljali, klijenti koji su mahom živjeli u inozemstvu i tamo vidjeli prednosti novog izvora. S tim "pionirima" su i ušli na tržište. Poslije su došli pojedinci koji su bili upoznati samo s nekim parametrima, na primjer da će ta investicija uštedjeti novac ili da će pridonijeti ekologiji.

– Danas je solarna elektrana jako isplativa poduzetnicima i mene iskreno malo čudi koliko poduzetnika prihvaća trošak jako skupe struje i još uvijek nisu zainteresirani za ovakvu investiciju. Jednom poduzetniku se čak isplati i kreditno zadužiti, ugraditi solare i vraćati kredit pet-šest godina, jer će investiciju isplatiti u godinu-dvije – naglasio je Matej, koji potom navodi i primjer potrebne solarne elektrane prema potrošnji struje u prosječnom dalmatinskom kućanstvu:

– Možemo reći da elektrana od pet kilovata godišnje proizvede šest i pol tisuća, možda i više kilovatsati. Ako jedno kućanstvo godišnje potroši sedam tisuća kilovatsati, onda treba upravo takvu elektranu. Elektrana od pet kilovata košta šest do sedam tisuća eura, a po sadašnjim cijenama, investicija će se isplatiti za oko osam godina. Kako se, međutim, stalno najavljuje da će cijena struje rasti, a vjerojatno već od 1. travnja, tako će isplativost te investicije biti brža. Dodajmo da jedna ovakva elektrana traje 25 i više godina.

Prema kazivanju naših sugovornika, ovaj obnovljivi izvor energije ima još prednosti koje se odnose na kućanstva, pa podsjećaju da, za razliku od prošle godine u ovo doba, u 2023. nema PDV-a na solarne elektrane, odnosno PDV je ukinut na sve komponente, tako da je samim time investicija isplativija.

Jedno od važnijih pitanja pri odluci o prelasku na solarnu energiju jest vrijeme potrebno za realizaciju, po sistemu "ključ u ruke", u ovom slučaju od prvog kontakta do puštanja pogona u rad.

image

FOTO: ‘MS2 energo‘

Prema riječima naših sugovornika, postupak same instalacije traje kratko, a ukupno cijeli proces tri do pet mjeseci. A ide ovako:

– Kad se klijent javi, kažemo mu što trebamo (koje podatke) za početak, on ih nabavi za tri-četiri dana, a mi na temelju toga izradimo ponudu. Ako je ponuda prihvatljiva, potpisujemo ugovor i izrađujemo glavni projekt. Kad napravimo glavni projekt, šaljemo ga HEP-u na odobrenje, a HEP-u za odobrenje najčešće treba 20 do 30 dana. Mi, međutim, već u trenutku kad smo izradili glavni projekt, stavljamo klijenta na listu za izvođenje jer znamo da će dobiti odobrenje HEP-a. Kad HEP da odobrenje, taman će se posložiti da je došao na red. Eelektranu instaliramo u tri dana, a nakon toga pripremamo svu "papirologiju", to je pet-šest dokumenata koje moramo pripremiti u komunikaciji s klijentom. I te "papire" šaljemo HEP-u da ih odobri, da potvrdu o pogonu, što se čeka još nekih mjesec dana. Tako proizlazi da od prvog dolaska klijenta do puštanja elektrane u trajni pogon prođu tri do maksimalno pet mjeseci, naravno ako nema iznenadnih događaja koji bi uzrokovali usporenje – napomenuli su, a Matija je dodao:

– Kad kažemo "ključ u ruke", mi smo u cijelom procesu s klijentom, koji naravno mora biti kooperativan jer neke stvari mora i on obaviti, dati nam ulazne parametre, ulazne podatke, da bismo mi mogli što bolje izraditi projekt, a cijeli taj proces moramo raditi s HEP-om. Mi ga nikad nećemo napustiti kao klijenta, govorit ćemo mu, usmjeravati ga kako se što radi. Većinu posla mi obavimo, no neki dio mora i on ili biti s nama.

A izraz "s nama" odnosi se na tim, za kojega kažu da je mlad, stručan, pristupačan i transparentan, a u kojemu je uz Mateja i Matiju još deset zaposlenika, među njima šest montera.

– Imamo osoban pristup kupcima, to znači da nam nisu samo broj, i u svakom trenutku imaju osobu u našem timu kojoj se mogu obratiti. Nalazimo se u srednjoj Dalmaciji, u Splitu, znači regionalna smo tvrtka. Mi kupce, ne da vodimo kroz sam proces, nego ih i educiramo. To znači, prije nego što krenu u sam projekt, objasnimo sve korake, sve što im se može naći na putu kao zapreka, i uvijek im kažemo da smo tu uz njih ako naiđu na neku. Evo, na primjer, naš korisnik je prošle godine ugradio elektranu pa dobio račun na kojemu neku stavku nije razumio i nazvao nas, a mi smo mu objasnili o čemu se radi.

Činjenica, međutim, jest da bi edukaciju trebali u najvećoj mjeri provoditi nadležna ministarstva i fondovi, lokalna zajednica, strukovna udruženja. Na taj bi se način razbile brojne predrasude, poput one da se solari postavljaju samo s južne strane krova.

– To nije točno jer, za usporedbu, jug Njemačke lošiji je za postavljanje solara od hrvatskog sjevera, pa ako Nijemci mogu postavljati solare na svome jugu i imati puno više solarnih elektrana, zašto Hrvati ne bi mogli na sjeveru. Inače ne postavljavamo solare na sjever, ali nije isključeno – poručili su naši sugovornici.

Od ove godine ukinut je PDV na sve komponente solarne elektrane za kućanstva, tako da je samim time investicija još isplativija

Tri do maksimalno pet mjeseci prođe od prvog dolaska klijenta do puštanja elektrane u trajni pogon

Sadržaj je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i ‘MS2 energo‘ d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. veljača 2024 15:13