StoryEditorOCM
ŽivotSTATUS ‘BOŽANSTVA‘

‘Cijeli Niš‘ je došao u Hajdukovom dresu da im se potpiše Gudelj, kažu da je jedini Hrvat kojeg vole svi Srbi! Do suza ih je ganuo ovom gestom, popravit će se Nikolina kuća

26. listopada 2022. - 20:14

U mnogim tiskovinama, ali i portalima naših susjeda u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srbiji, piše se i čita o velikom humanom iskoraku legende Hajduka Ivana Gudelja.

Podsjetimo se, prije nekoliko dana Ivan Gudelj je iskoristio promociju svoje knjige Hajdučka priča te predstavljanje svoga, više puta nagrađivanog dokumentarca "Ivanova igra", redatelja Tomislava Žaje, kako bi sudjelovao u akciji prikupljanja pomoći za teško bolesnog mladića Nikolu Stefanova iz Niša, koji je punih 35 godina prikovan uz svoja kolica i živi u iznimno teškim uvjetima.

Čitali smo naslove na portalima o velikom srcu Ivana Gudelja, o čovjeku koji nema barijera kad treba nekome pomoći. Bijaše tako i u Nišu, na promociji njegovog filma i knjige.

- Da, zvali smo Ivana Gudelja da nam dođe u Niš jer je, to moram iskreno kazati, jedini nogometaš, jedini sportaš s područja Hrvatske, koji ne samo u Nišu, nego i u Srbiji uživa takav ugled i poštovanje, da je to uistinu fenomen.

Mogu reći, pa neka to bude nekome i smiješno, da je Ivan Gudelj jedini Hrvat kojega vole svi Srbi bez ikakvih kalkulacija! - u jednom dahu nam kazuje predsjednik skupštine najveće Niške općine Palilula Bratislav Vučković.

- Bio je to praznik za Niš i posebno našu općinu. Meni osobno Ivan je bio i ostao uzor, jer sam i ja nekadadašnji nogometaš koji je igrao za sve klubove u okružju Niša, a Ivana sam kopirao u igri i ponašanju. I tako sam kao predsjednik općine na samoj promociji zamolio Ivana, s obzirom da imamo nekoliko teških socijalnih slučajeva u općini, ako bi se mogao uključiti u akciju prikupljanja pomoći.

Nisam to ni izrekao, a Gudelj je prihvatio. Na iznimno posjećenoj večeri predstavljanja njegove knjige i filma, neumorno je potpisivao knjige, dresove koje su masovno s njegovim imenom i bijelom bojom Hajduka donosili Nišlije. Svatko je ostavio i donaciju za našega sugrađanina, a onda je došao i najveći trenutak u životu našega teško oboljelog sugrađanina.

image
Privatni album

U goste mu je došao njegov idol Ivan Gudelj, te mu predao novac od donacija. Bilo je suza radosnica kod teško oboljelog Nikole, ali i iznimne radosti. Nikada to Ivanu nećemo zaboraviti. Njegova gesta imala je odjeka u Skupštini naše općine, gdje je predložen za počasnog građanina najveće niške općine. To će opet biti spektakl za sve nas.

Ivan Gudelj je jedan, ako ne i najveći sportaš i nogometaš sa prostora našega Balkana, koji u cijeloj Srbiji ima poštovanje kao nitko od sportaša. A  sve zbog svoje igre za Hajduka i reprezentaciju bivše države, te zbog svega onog što je prošao u životu i sada kada se odaziva na ove naše molbe - riječi su Bratislava Vučkovića.

- Hvala vam - reče nam Gudelj kada smo ga susreli u Imotskom i, eto, iz prve ruke mu priopćili odluku da su ga predložili za počasnog građanina. 

image
Privatni album

- Tomislav Žaja mi je rekao, nakon što smo na Zlatiboru prošle godine, na međunarodnom festivalu sportskih dokumentarnih filmova, s “Ivanovom igrom” osvojili prvu nagradu, a ja i onu životno djelo, da nas Oliver Paunović moli da dođemo na sličan festival u Niš. I eto, Tomislav i ja  smo početkom rujna otišli u Niš i tamo je naš film dobio prvu nagradu.

Također, moj prijatelj i nekadašnji odlični nogometaš Nikola Nikić iz Željezničara, odlučio je u Škugrići, a to je malo mjesto kod Modriče, okupiti najveće živuće stare legende nogometa s područja bivše države. I tamo je do mene došao taj načelnik općine Bratislav Vučković, koji mi je rekao: "Ivane zbog vas sam promijenio svoj život", te mi ispričao priču o svojoj nogometnoj karijeri, kako je oponašao mene na utakmicama, nakon čega su ga zapazili i pozvali u veći klub, u kojem je je postao standarni igrač - ispričao nam je Gudelj.

Doznajemo da mu se sad javljaju znani i neznani ljudi, poduzetnici iz cijele Srbije, kako bi se uključili u tu akciju, tako da bi bolesni Nikola Stefanov mogao skoro dobiti obnovljenu kuću i uvjete za normalan život.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 01:58