StoryEditor
ŽivotBijeg od misli

Cijeli je život spajala kraj s krajem, tek na pragu 90-e čeka je avantura o kakvoj mnogi sanjaju: unuk baki odlučio ispuniti najveću želju, njihova priča neobično je dirljiva

Piše I.P.
20. kolovoza 2019. - 00:26

Živimo u doba kada malo tko može reći da ima dovoljno vremena za sebe, a kamoli za druge. Osobito nam je teško provoditi vrijeme sa starijima, koji ne razumiju današnji, brzi životni tempo.

No postoje primjeri ljudi koji su u svojem užurbanom rasporedu našli vremena za svoje bližnje u poznim životnim godinama. Jednu takvu priču donosi portal CBS News.

Radi se o 89-godišnjoj Joy Ryan koja je cijeli svoj život provela u malom gradiću Duncan Falls u Ohiu.

„U svojih skoro 90 godina putovala je van države, ali nije puno vidjela,“ priča njezin unuk Brad.

Naime, svake zime njegovi su se djed i baka odmarali na jednom jezeru na Floridi, ali uvijek su izbjegavali vožnju uz morsku obalu, prenosi portal CBS News.

Tako da njegova baka ne samo da nikada nije vidjela ocean, nego ni planine, pješčane dine, i mnoge druge prirodne zanimljivosti kojih ima u SAD-u.

Zapravo, bilo je tako dok njezin unuk nije odlučio pokazati joj sve te stvari. Naime, Brad Ryan i njegova baka Joy planiraju obići svaki od šezdeset i jednog nacionalnog parka u SAD-u.

Ideja se rodila kada je Brad otišao iz svog rodnog gradića na fakultet, gdje je prvi put otišao na veći izlet, stazama planine Appalachian.

Kada je o tom izletu ispričao svojoj baki, koja je iz istog malog mjesta, rekla mu je da joj je danas žao što nije više putovala i što nema više takvih iskustava,“ rekao je Brad za CBS News.

“Imala je tada 85 godina, većinu vremena provodila u svojoj maloj kućici, bila je udovica već 20 godina“, rekao je.

„Dva od njena tri sina umrla su u svojim 40-im godinama. Cijelog života radila je za minimalnu plaću da bi spojila kraj s krajem. Tako da definitivno nije ostajalo viška novaca da bi bilo gdje putovala.“

Godinama kasnije, kada je Brad završavao veterinarski fakultet, jedan od njegovih prijatelja se ubio.

„Trebao sam bijeg od tih misli, bijeg iz kampusa,“ kaže Brad. On i Joy tada su odlučili otputovati u jedan tamošnji nacionalni park.

„Tijekom tog putovanja počeo sam shvaćati kako je neobično da netko u svojim tridesetim putuje sa svojom bakom“, kaže Brad. Isticali smo se gdje god smo došli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grandma Joy’s Road Trip (@grandmajoysroadtrip) on

Nakon tog puta iz 2015. godine, Brad je želio još avantura sa svojom bakom. Počeo je skupljati novac na stranici GoFundMe. Ubrzo je skupio dovoljno novca da on i baka posjete 21 američki nacionalni park.

Od tog putovanja, posjetili su ih još nekoliko i skoro su na pola puta do 61 američkog nacionalnog parka, što im je i cilj.

“Prešli smo 25 000 milja putujući, kroz tri i pol godine prošli smo 28 država.

Danas, duet koji putuje dokumentira svoju avanturu na Instagram profilu koji se zove „Putovanje bake Joy“.

 „Gledati moju baku od 89 godina kako se spušta niz pješčane dine u jednom nacionalnom parku i vidjeti kako se probudilo to dijete u njoj, najljepši je osjećaj,“, odgovara Brad na pitanje što mu je s putovanja ostavilo najveći dojam.

 „Vidjeli smo grizlije, na nas su trčali losovi... Bilo trenutaka koji su bili zastrašujući,“ dodaje Brad. „Imali smo zaista dramatična iskustva i vidjeli divlji život kakav ona nikad ne bi imala prilike vidjeti u Ohiu.“

„Za svoje godine, jako je svjesna svakog trenutka, i vjerojatno neke stvari vidi prvi i posljednji put u svom životu, i to je promijenilo način na koji ja sada putujem i živim svoj život,“ nastavlja on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just can’t wait to get on the road again. #GrandmaJoysRoadTrip #ChooseJoy

A post shared by Grandma Joy’s Road Trip (@grandmajoysroadtrip) on

Sljedeće destinacije za ovaj avanturistički duo su Havaji i Aljaska.  

#PUTOVANJA#UNUK#AVANTURA#BAKA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:46