StoryEditorOCM
Životplod aktivnog odmora i stručnog znanja turista izišla zanimljiva publikacija

Česi nam izradili biciklističke mape otoka

Piše PSD.
11. lipnja 2010. - 01:06

Skupina čeških biciklista i turističko-kartografskih djelatnika obilazila je godinama hrvatske otoke, a ovih je dana, kao plod njihova aktivnog odmora i stručnog znanja i truda, izišla prva velika biciklističko-turistička publikacija mapa.

 Preciznije, u četiri mape, koje obuhvaćaju srednje i južnodalmatinske otoke i neke priobalne krajeve, ucrtane su sve ceste i staze koje mogu služiti ljubiteljima rekreacije i putovanja na biciklima. Prema Zdeneku Kukalu, jednom od glavnih organizatora projekta, posljednje mape otoka potječu iz vremena Jugoslavije. Zato je ovaj češki projekt unikatan i neobično koristan.

Kukal, inače, organizira biciklističke izlete na hrvatske otoke već 11 godina. - Na terenu su nam strašno nedostajale dobre mape - objašnjava on razloge za nastanak ovog izdanja, te dodaje: - U proteklom razdoblju smo prošli sve staze koje se mogu iskoristiti za bicikle kako bi mape bile što vjernije, a one nisu namijenjene samo češkom tržištu nego ih mogu koristiti i hrvatski turisti te turisti iz drugih zemalja.

Prema objašnjenju kartografa Bohumila Haja, osnova za rad su im bile stare mape iz socijalističkih vremena. Dopunjene su snimkama iz zraka i satelitskim snimkama, kao i takozvanim tracklogama, odnosno snimkama cesta s konkretnog bicikla opremljenog GPS uređajem.

- Najviše je posla bilo oko toga kako identificirati gdje se sve može proći biciklom i kakvim - dodaje Jan Vodnjansky, također, sudionik ovog projekta. Ceste i staze se, naravno, na terenu stalno mijenjaju, nestaju i nastaju nove... pa zato autori već pripremaju i prve izmjene.

Milan Lazarević

Četiri skupine lokacija

Češka kartografija inače ima dugu tradiciju, a i danas je jako cijenjena u svijetu. Ova mapa je rađena u omjeru 1:100.000 i podijeljena je u četiri dijela: 1. Brač, Šolta, Drvenik veli, Drvenik mali 2. Hvar, Vis, Biševo 3. Korčula, Lastovo, Mljet 4. Pelješac, Elafiti, Dubrovnik. U Češkoj je cijena za svaki dio 99 kruna, a za sva četiri 299.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:08