StoryEditorOCM
Životspasio joj život

Čekala je u redu za lijek, sjela, ostala bez daha i srušila se; od smrti ju je spasio ljekarnik, odmah je napravio ovo

Piše mozaik sd
20. siječnja 2024. - 07:30

Kad je Joan Johnston prošlog ljeta ubola pčela u njezinu vrtu, nije ni slutila da će se boriti za život. Supruga je pčelarica pa joj se više puta dogodila ovakva situacija, bez ikakvih komplikacija. Ovaj put, 66-godišnja Joan znala je da se radi o nečem ozbiljnijem.

"Ubola me pčela na tjeme, ali sam osjetio trnce u potkoljenicama koji su se postupno pomaknuli uz tijelo. Nazvala sam liječnika opće prakse koji mi je rekao da je prvi način liječenja uboda pčele antihistaminik, lijek koristi se za liječenje mnogih bolesti poput, na primjer, alergijskih reakcija. Otišla sam u apoteku kupiti ga", rekla je Joan.

Dok je stajala za pultom ljekarne, Joan je deset minuta razgovarala o svojim simptomima s ljekarnikom. "Vrlo brzo sam dobila antihistaminik, ali onda sam se počela osjećati jako slabo i znala sam da moram sjesti. Ostala sam bez daha i za nekoliko minuta sam se srušila", prisjetila se Joan koja je u tom trenutku doživjela anafilaktički šok - najteži oblik alergijske reakcije na hranu, lijekove ili insekte, prenosi Mondo.

Anafilaktički šok nastaje iznenada, bez upozorenja, i može se u potpunosti razviti do najtežih simptoma u roku od nekoliko minuta do pola sata. Kada zahvati dišne ​​putove ili dovede do vaskularnog kolapsa i kome, može biti opasno po život i dovesti do smrti.

"Nisam toga tada bila svjesna, ali sada znam kakva je to bila reakcija. Farmaceut Steven je preuzeo kontrolu nad situacijom i uspio mi dati injekciju adrenalina. Sve se dogodilo vrlo brzo. Svi zaposlenici reagirali su vrlo burno profesionalan način. Da nije bilo Stevena, sada bi sve moglo biti drugačije", rekla je Joan i dodala da nikada prije nije imala kompliciranu reakciju na ubod.

"Srećom, nemam drugih zdravstvenih problema, ali da imam, odmah bih otišla u apoteku tražiti pomoć i savjet. Jako sam zahvalna Stevenu kojeg svaki dan pozdravim kad idem u trgovinu.. Sada se tome smijemo, a moj muž je premjestio pčele iz vrta," rekla je Joan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:41