StoryEditor
Život‘Movember‘

Brkovi će narest, muda neće! Splićani su odlučili ostati bez brade i brkova, sve zbog plemenite akcije, a na brijanju smo uhvatili i par poznatih lica

27. studenog 2020. - 17:29

Što je muškarac bez brkova? Zgodan! Baš pod tom parolom mogli bi se posložiti svi oni Splićani koji su odlučili ostati bez brade i brkova, a sve kako bi prikupili donacije za Županijsku ligu za borbu protiv raka Split. I uspjeli su u tome. U trenutku kad smo završavali tekst bili su vrlo blizu lanjskom rekordu od 70 tisuća kuna.

A sve je počelo kao zafrkancija, što idejnom začetniku akcije nije strano; ime mu je Siniša Šunjić, i svi ga u gradu znaju kao vlasnika brijačnice "Ka' brada". Pridružio mu se namah Marko Sučić, pa u svojem "Paradox Wine&Cheese Baru" oslobodio prostor za improviziranu brijačnicu. Naravno, ruke je dala i ekipa iz Rotary kluba "Split Plus". A kad se male ruke slože... Da, baš sve se može. Prvi je na brijački stolac sjeo Josip Božić Štulić, "kapitalac" s najdužom bradom. Tri godine ju je njegovao, a onda su ga nagovorili da se obrije. Pa ipak je "Movember", mjesec svjesnosti o opasnosti od raka prostate, a Županijska liga stalno upozorava na to.

image
Na fotografiji: Marko Pecotić Peco
Ante Čizmić/Cropix

– Najveći navijač za ovo brijanje je moja žena Dunja, mislim da je i ona stavila koju kunu za ovo – smije se Josip dok Dunja uživa u pogledu na njegovo glatko lice.

Osmijehom potvrđuje ovu muževljevu teriju zavjere. Skupili su prijatelji i ekipa 4600 kuna, Marko Pecotić Peco također je obrijao svoj brk, a i njegova je supruga uplatila najviše. Pojavio se i gradski vijećnik Branimir Urlić, nije mu bilo lako. Zaboravio je i sam kako izgleda bez brade, ipak je nosi punih 18 godina. Djeca ga i ne poznaju bez brade...

– Brada je punoljetna, znatiželja prejaka, a i želja za pomoći drugome – tako nam je opisao situaciju, jednostavno u strahu da baci pogled na ogledalo.

Nama je baš bio mladolik i pozitivno drugačiji – sebi je bio "ajme meni šta san učinija". Kaže, opet će pustiti bradu da raste. Jedva smo dočekali Ivana Ćurića Jovu, omiljenog "Kromova" konobara, čovjeka koji je osmijehom odavno osvojio sve. Ubacio je u kasicu 5100 kuna, pa nakon brijanja pokazao još širi osmijeh.

image
Na fotografijama: Ivan Ćurić Jovo
Ante Čizmić/Cropix

– Moraš imat muda za prominit nešto na sebi. Gledaj to ovako – brkovi će narest, muda neće – smije se Jovo, čija je supruga Ana bila šokirana pogledom na golo mu lice.

– Ajme meni – to je njezina reakcija.

– Reka san van da će se naljutit – smijehom i dalje osvaja Jovo.

Bruno Opuhač pravi je brico, rekli bismo "starinski" da ne razgovaramo s mladićem u nježnim godinama. Objasnio nam je postupak, pa su žene ostale šokirane uslugom koju muškarci dobivaju. Od grijanih ručnika, pomada za mekšanje kože, otvaranja pora, pa sve do masaže mišića lica.

– Brijanje britvom traži dobru tehniku, to se nauči. Klizi britva ko kroz maslo – smije se Bruno.

Upoznali smo i Josipa Jurčevića Čimija, i on je prošle godine "darovao" svoj brk, a bome će i ove, a usput je donio i cijelu vreću "slatkih brkova" splitskog "Cookie Laba". Svaka kuna ide u dobre svrhe.

A "dobra svrha" je ovaj put fiksacijski materijal na radioterapiji, kako bi se pospješili i poboljšali rezultati liječenja karcinoma prostate.

– Ova akcija već četiri godine bude naš najveći pojedinačni donator – pohvalila nam se Tonkica Sinovčić, koordinatorica projekata Županijske lige za borbu protiv raka.

image
Ante Čizmić/Cropix

Naučila nas je nešto, pa to rado dijelimo s vama – svaki muškarac stariji od 50 godina treba jednom u 365 dana odvojiti pola sata za svoje zdravlje i napraviti kontrolni pregled testisa.

– Kad odrade PSA test, onda i ako nađemo nešto loše, postoji 90 posto šanse da se izliječi na vrijeme – veli nam Tonkica.

U Hrvatskoj, braćo i prijatelji, taj postotak je svega 70, jer ljudi (za)kasne.

Najveću pojedinačnu donaciju prikupio je glavom i bradom Goran Milaković, baš kao i prije četiri godine, tako se i ovaj put obrijao do kože. Pa će iduće četiri opet uzgajati svoj prepoznatljiv znak.

Što je muškarac bez brkova, pitate se. On je sve!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 17:41