StoryEditor
ŽivotISPOVIJEST IVANE CIKATIĆ

Branko Cikatić je umalo umro: liječnici su se mjesecima borili za njegov život, u jednom trenutku su sumnjali na najgore, ali Tigar se nije dao

6. kolovoza 2018. - 23:53

Iza velikog Branka Cikatića (64) su teški mečevi, a nedavno je odradio još jedan u splitskoj bolnici u kojoj se nalazi dva mjeseca. Tamo se, naime, borio za – život!

- Branka je gušilo i hitna pomoć ga je iz našeg doma u Solinu odvela u bolnicu na Križinama gdje mu je utvrđena plućna embolija. U KBC-u je zatim došlo do komplikacija jer je dobio bolničku bakteriju i uslijedila je sepsa. U jednom trenutku mu liječnici nisu davali nikakve šanse. Mjesec i pol dana je ležao na intenzivnoj njezi i izvukao se. Sada je dobro. Zadnja dva tjedna je na odjelu fizioterapije gdje su ga digli na noge i brzo se oporavlja – otkrila nam je to Ivana Davidovski Cikatić (43), supruga Hrvatskog tigra, kada smo je kontaktirali s drugim povodom.

Naime, nedavno je izabrana za potpredsjednicu Hrvatskog saveza tajlandskog boksa. Odnosno muay thaija koji bi trebao postati olimpijski sport i kao takav debitirati na OI u Parizu 2024. godine.

Razumljivo, prijateljima i medijima ne dopušta da Hrvatskog tigra fotografiraju u takvu neprepoznatljivu stanju.

Poznati Solinjanin je 80-ih i 90-ih godina osvojio višestruke titule svjetskog i europskog prvaka u tajlandskom boksu i kickboksu. Njemački časopis Karate Budo Magazine mu je 1989. dodijelio nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu, a iza njega su završili Jean-Claude van Damme i Chuck Norris.

Turnir K-1 Grand Prix u Japanu osvojio je 1993., s 38 godina. Do iste titule u Tokiju je prošle godine uspješno vodio Antonia Plazibata, također Solinjanina, iz splitskog kluba "Ameno". U Zemlji izlazećeg sunca ima status sportskog božanstva, a u Hrvatskoj nove sportske nade odgaja od 90-ih kada je osnovao Hrvatski savez u tajlandskom boksu gdje je donedavno bio glavni trener reprezentacije.

- Cjelokupna situacija koja uključuje Brankovo zdravstveno stanje i problem s financiranjem sportskog saveza, potaknula je nemire u toj organizaciji iz koje su ga htjeli izbacili. Čak su poslali dopise Hrvatskom olimpijskom odboru, gdje je moj suprug predstavnik za tajlandski boks, te međunarodnoj organizaciji IFMA, da Branko više nije u savezu i da s njim nemaju više što komunicirati.

U obrazloženju su naveli da je to zbog njegove samovolje u donošenju odluka, što je nebuloza. Protiv toga smo se jako borili. Ja sam se toliko borila jer sam vidjela da će on zdravstveno stradati. Bojala sam se da ne doživi moždani ili srčani udar. Rekao mi je da njemu savez znači isto kao dijete - kaže nam Ivana Davidovski Cikatić.

Uz supruga i tajlandski boks je 24 godine, od svoje 19. godine. Kad su se upoznali Tigar je imao 39, a zbog razlike u godinama ga zna kritizirati njihova kćerka Lucija, kroz smijeh će nam Ivana.

Državna prvakinja

Nova potpredsjednica saveza se nije borila u boksačkom ringu, ali dolazi iz svijeta sporta.

- Trčala sam na 1500 i 3000 metara i bila sam državna prvakinja. Uzimala sam medalje na krosovima u Sloveniji i Austriji. Onda je s početkom Domovinskog rata sve stalo. U rodnom Karlovcu sam živjela pod uzbunama i granatiranjima. Kad bi počelo, iz srednje škole bi odjurila u osnovnu školu po mlađeg brata i s njim kako znam i umijem došla do podruma kuće. To su situacije u kojima jako brzo sazriješ i ojačaš.

Nakon srednje škole je otišla u Zagreb gdje je upoznala Cikatića. No, prvo je 1993. izabrana za Miss fotogeničnosti sporta Hrvatske, te bila četvrta na izboru eurosporta. Natjecala se i za titulu najljepše Hrvatice kada je pobijedila Fani Čapalija. Ivana je tada bila prva pratilja Miss fotogeničnosti.

Hodala je modnim pistama, a modna agencija je bila pokraj zaštitarske agencije i tako je srela čovjeka svog života.
- Kad sam upoznala Branka prvo nisam ni znala tko je on. Onda su mi svi govorili da je on opasan, a ja sam vidjela da je normalan. Bio je veliki džentlmen. Kad smo izlazili ljubio mi je ruku i kupovao mi ruže. Baš pravi muškarac. Svidjelo mi se što je od prve bio iskren. Odmah mi je rekao da ima kćer iz prvog braka.

Kada su počeli živjeti zajedno, on se u to vrijeme još borio u ringu.

- Jako brzo sam se morala prilagoditi, a to je značilo naučiti kuhati dalmatinsku spizu. Dok bi se odmarao nije smio zazvoniti telefon, pa bi svako popodne žicu isključivala iz zida. S Brankom sam išla na pripreme i tamo mu kuhala tingulet, šalšu... Puno smo putovali. Upravo nam je najljepši dio života bio dok se borio, jer nismo imali velikih briga. Sve dok nije otvorio zaštitarsku firmu.

Napominje da su zajedno prošli od onog najboljeg do lošeg.

- Uvijek sam bila uz njega i dobar dio tereta sam nosila na svojim leđima.

Sad kad je njihovo dvoje djece veliko, kaže da se može posvetiti radu u savezu.

- Imamo problema, kao što su oni financijski koji se vuku od europskog prvenstva koji smo u Splitu organizirali prošle godine. No, imamo i jako dobru ekipu ljudi koji žive taj sport i imamo planove. Želimo taj budući olimpijski sport prezentirati djeci u školama i vrtićima. U okolici Splita ćemo otvoriti sportski kamp za klince od pet godina naviše, omasoviti taj sport i sve dignuti na viši nivo - planovi su nove potpredsjednice.

Ispušni ventil

Uvijek sam bila mršava i u treningu, i nakon što sam rodila dvoje djece. Kad je Lucija imala šest mjeseci trčala bih s Brankom i gurala dječja kolica. Jedino me je žalostilo što nisam imala oblina. A kad je djeci škola, nakon što ih razvezem gdje treba, sa psom bih otrčala sat vremena po Marjanu i odradila trbušnjake. To mi je ispušni ventil.

Brankov muzej

U centru Splita ćemo otvoriti ugostiteljski objekt s Brankovim imenom, koji bi bio uređen kao njegov muzej. Jer njegovo ime je svjetski brend. Posluživala bi se dalmatinska spiza, a ja bi kuhala jer to radim vrhunski – kaže rođena Karlovčanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 00:14