StoryEditor
ŽivotDOBRO JE ZNATI

Božićna jelka odradila je svoje, a vama je već puna kapa iglica koje morate skupljati? Ove godine nemojte drvce baciti kod kvartovskog kontejnera, donosimo ideju što s njim učiniti 

5. siječnja 2020. - 09:00

Božićna jelka odradila je svoje, a onima koji su se odlučili za pravo stablo već je dosta osipanja iglica po stanu. I svima nama je žao to, do jučer ukrasno stabalce, samo tako baciti pokraj kontejnera. Ali, ne morate to učiniti, jer možete sami drvcu na neki način produžiti život, odnosno ne bacati nego svaki njegov dio iskoristiti za neku novu namjenu.

 

Iglice smreke s kojima se borite u svojem domu itekako mogu biti korisne u vrtu. Ona hrpa iglica koja je otpala na pod dok ste skidali ukrase ne bi trebala završiti u smeću, jer može itekako pomoći mnogim biljkama, naročito onima koje vole kiselo tlo.


Uporni uzgajivači hortenzija, na primjer, znaju da boja tih prekrasnih cvjetova u proljeće i ljeto najviše ovisi upravo o kiselosti tla, ali nije hortenzija jedina biljka koja preferira kiselost. Dapače, ima puno biljaka koje traže takvo tlo, poput bijele topole, oskoruše, japanske dunje, sibirskog i bijelog drijena, kamelije, meksičke naranče, božikovine, borovnice, rododendrona, azaleje, jagoda, malina...

 

Ako nešto od toga imate u svojem vrtu ili na terasi, slobodno iglice koje ste pokupili i pomeli s poda svoje dnevne sobe nakon praznika sada samo raspite oko korijena navedenih biljaka.

Korisne iglice

Ne samo što će iglice popraviti tlo, nego mogu poslužiti i kao zaštita biljaka od hladnoće i smrzavanja korijena za niskih temperatura.
Oni koji u vrtu imaju male ribnjake, grančice mogu jednostavno baciti u vodu, gdje će one poslužiti kao zaštita ribama.

Imate li volje, dobru pilu ili prijatelja sa strojem za pilenje, najširi dio debla vašeg bivšeg božićnog drvca sada možete iskoristiti za izradu nekih predmeta. Na primjer za podmetače za čaše. Kad ih izrežete na ploške, malo ih obrusite i prelakirajte bezbojnim lakom, a da bude zanimljivije na njih napišite godinu koju ste s tim drvcem dočekali.

Kad kasnije negdje usred godine bacite pogled na podmetač dok ispijate narančadu na svojoj terasi, osjetit ćete zadovoljstvo što ste recikliranjem učinili nešto korisno, a možete se prisjetiti i lijepih trenutaka tih blagdanskih dana koje ste proveli s dragim ljudima. Božićno drvce može poslužiti i kao sklonište za ptice ako živite u hladnijim krajevima. Drvce samo prenesite u vrt, postavite ga da stoji uspravno, a na ogoljele grančice stavite još i malo hrane za ptičice, koje će vam itekako biti zahvalne na tome. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. siječanj 2021 12:48