StoryEditorOCM
ŽivotURNEBESNO

Bolje da propadne selo nego hercegovački običaji: inovativni mladenci iz Gruda postali virali hit, evo kako izgleda bacanje jabuke u modernoj inačici, pogledajte video

Piše MOZAIK SD
13. lipnja 2022. - 10:04

Bacanje jabuka preko obiteljske kuće stari je hercegovački svadbeni običaj. Kad svatovi stignu u mladoženjinu kuću, nevjesta mora jabuku prebaciti preko kuće.

Vjeruje se da će ako to uspije mladenci slagati i živjeti u ljubavi. Ako ne uspije, to se smatralo lošim predznakom i mladenka bi se vratila svojoj kući, piše portal Grude.

Kako se drugi epilog ne bi dogodio, mladenci iz Gruda naručili su dizalicu za svoje vjenčanje. Posljednjih godina u Hercegovini se grade veće obiteljske kuće, pa je mladima puno teže ispuniti taj običaj.

Iako bi ponekad u pomoć priskočili kumovi, događalo se da se razbiju stakla na prozorima, zbog čega su mnogi počeli odustajati od tog običaja. Kako ne bi potpuno nestali, Jure Ćorluka i njegova odabranica Ivana angažirali su dizalicu.

Taj su običaj izveli na "moderan način", pa je video s njihovog vjenčanja postao viralan. Vozač ih je podigao u zrak i mladenka je uspjela prebaciti jabuku preko kuće, objavio je portal Grude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 19:51