StoryEditor
ŽivotUŠAO JE U LEGENDU

Bol koja ne prolazi: Prije točno 11 godina napustio nas je Boris Dvornik čija je smrt ostavila Split u šoku i nevjerici

Piše V. P.
24. ožujka 2019. - 22:41

Bio je jedan od najvećih. Mnogi će se s time složiti kad je Boris Dvornik u pitanju. Omiljeni splitski glumac, simbol grada podno Marjana, napustio nas je prije točno 11 godina. Kad je tog 24. ožujka. 2008. objavljena vijest da je Boris umro od posljedica srčanog udara u 69. godini Splićani su osjećali kao da ih je napustio netko blizak njima jer uistinu im je bio poput člana obitelji.

Rodio se 16. travnja 1939. godine i još je u djetinjstvu znao da se želi baviti glumom pa se tako pojavljivao u dječjim predstavama u rodnom gradu, a nakon srednje škole glumačke škole u Novom Sadu upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegov je talent ubrzo prepoznat pa počinje dobivati prve filmske uloge poput one u komediji 'Martin u oblacima' zbog čega je čak dobio ponudu da dođe glumiti u Hollywood. Glumio je u više od 40 serija i filmova, a gledatelji ga najviše pamte po ulozi Roka Prča u 'Velom mistu'. Tu su još i 'Naše malo misto', 'Kapelski kresovi', U gori raste zelen bor', 'Bitka na Neretvi'...

Boris se baš kao i pokojni mu sin Dino također okušao i na festivalskim pozornicama. S pjesmom 'Nadalina' koju je otpjevao s Oliverom Dragojevićem 1980. na Splitskom festivalu ušao je u legendu. - Moj se Boris više družio s Oliverom, i jedan i drugi bili su zabavni. Pamtim humanitarnu turneju tijekom rata. Pjevali su po Njemačkoj, po katoličkim misijama. Uz njih je uvijek bilo veselo, jednostavno su bili takvi ljudi koji su zračili i lakoćom uveseljavali druge, kazala je jednom Dvornikova supruga Diana.

Zajedno su proveli cijeli život, a upoznali su se na splitskoj Pjaci kad je njemu bilo 21, a njoj samo 16 godina. - Prvi sаm je put vidio nа Pjаci i uvijek je bilа s prijateljicama. Jednu večer kаd je bilа sаmа prišаo sаm joj i otаdа smo stаlno zаjedno, rekao je glumac. Vjenčali su se kad je Diana napunila 18 godina, a u braku su dobili sinove Deana i Dina koji je iznenada preminuo samo šest mjeseci nakon smrti oca u 44. godini.

- Borisova smrt za mene je bila veliki šok i još se od nje nisam oporavila. A Dinova me potpuno dotukla. Nijedan roditelj ne bi smio osjetiti tu patnju i bol. No, smrt vam ne ostavlja izbora. Jednostavno je morate prihvatiti ili ćete svisnuti od tuge. Ma što god uradila i koliko god suza prolila, Boris i Dino se neće vratiti, rekla je Diana Dvornik nakon njihove smrti.

Pokojnog se svekra prisjetila i Dinova supruga Danijela koja je na društvenim mrežama napisala kako je izgledao njihov prvi susret. - Kada sam prvi put upoznala svoga svekra, bilo je na jednoj premijeri filma u Splitu, došla sam s Dinom u to kino, nakon 10 dana naše veze i kad je premijera završila, otišli smo na domjenak, a Pape ( tako smo ga zvali, nije moglo drugačije) se zaderao iz jednog kuta terase : 'Dino, dovedi tu malu da je vidim!' A Dino me sav ponosan doveo ocu. Pape me dobro promotri i kaže: Slušaj mulac, čuvaj ovu lipu malu i da nisi nešto za*eba! Je si čuja? - i tresne ga po leđima. Aj' sad lipo počasti curu i budi dobar jer češ dobit! A ti mala, ako bude pravija probleme, odma mi javi pa ću ga ja sredit! I nasmije se onako kako je samo on znao, fakinski i namigne mi.'

#BORIS DVORNIK#MALO MISTO#VELO MISTO

Izdvojeno

29. lipanj 2020 12:17