StoryEditorOCM
ŽivotZavirite u unutrašnjost

Bogata engleska obitelj kupila nekretninu Darija Srne, kamena poljska kuća preuređena je u atraktivnu vilu: Odluka je pala čim smo stigli u dvorište!

24. rujna 2020. - 14:00

Još kao dečko sam u svome rodnom Metkoviću s guštom odlazio na nogometne utakmice tada poprilično moćne "Neretve" i divio se bravurama odličnog vratara Uzeira Srne. Govorilo se da je tamo stigao iz zeničkog Čelika, a onda je mene život odnio nekim sasvim drugim putem i završio sam na Otoku sunca, dugo nisam odlazio "Iza Vage" niti gledao svoje plavo-bijele.

Nakon dužeg niza godina kao novinar pratio sam pripreme Hajduka na otoku Hvaru, i već tada se ispostavilo da je Uzeirov sin Darijo Srna veliki talent u redovima splitskih bilih. Međutim, taj vižljasti mladić vrlo kratko je imao status "nogometne nade", ubrzo se nametnuo i zaslužio kapetansku traku hrvatske reprezentacije u kojoj je ostvario čak 134 nastupa i postigao 22 gola.

Dugo je u ukrajinskom Šahtaru, gdje ga i dan danas drže legendom toga kluba. Poznat je i po svome humanitarnom djelovanju, skroman i velik čovjek poput svoga oca. Igrom slučaja nekoliko godina prije njegove smrti (2016.) s Uzeirom sam se opet sreo u gradu na Neretvi i popili smo kavu u njihovom kafiću "Bambi", pripovijedao mi je kako je Darijo kupio kuću na uzvisini iznad Ivan Dolca na južnoj strani Hvara i bilo mu je drago da je tu blizu svoje obitelji.

image
‘Villas Hvar‘

Kada je kupio bila je to zapravo kamena poljska kuća koja je s vremenom preuređena i nadograđena u atraktivnu vilu s bazenom. Okoliš je također hortikulturno oplemenjen, pa su hrvatski mediji sve češće pisali o oazi u kojoj se ljeti odmaraju kapetan i njegova supruga Mirela s dječicom.

U jednoj prigodi kada sam radio hvarsku jematvu osobno sam vidio svu tu ljepotu, jer se u njezinoj neposrednoj blizini nalaze čuvena vinogorja plavca maloga. No, Srna je krajem prošle godine prodao tu svoju vrijednu vilu, a mi smo pitali engleski bračni par Christiana i Lucille Gray, veterinare iz Surrey Hillsa, jugoistočnog dijela Londona, kako su se baš za nju odlučili?

image
Christian i Lucille Gray s dječicom
Osobni album

- Sve je počelo kada sam dobila teško ostvariv, gotovo nemogući zadatak… pronaći vilu koja će zadovoljiti podužu listu kriterija moje velike obitelji za sljedeće obiteljsko ljetovanje: blizu mora, u mjestu koje nitko od nas još nije posjetio, treba imati bazen, wi-fi, klimu, pogled na more, sobe s kupatilom…

Nakon što sam provela sate i sate surfajući po portalima poput Home Away-a, Airbnb-a… konačno smo pronašli Vilu Perka… upravo takvo mjesto, pravi mali raj kakav smo tražili, rezervirali smo i u srpnju 2017. stigli u Svetu Nedjelju, na prekrasni otok Hvar - veli Lucy.

I naravno, oni i njihova djeca Louis, Grace i Max obilazili su cijeli škoj ne samo automobilom, nego i brodom, te se iz dana u dan sve više zaljubljivali u pejzaže koji svakog gosta ostavljaju bez daha, u kristalno čisto plavo more koje se za bonaca zrcali poput stakla, divne opuštene i prijateljski raspoložene otočane, besprijekornu i prekrasnu arhitekturu hvarskih mjesta sa starim kamenim kućama.

Baš takav ambijent im je ulijevao osjećaj iskrenosti i sigurnosti, tako da su već tada odlučili kupiti nekretninu u koju bi tijekom ljeta dolazili i uživali sa svojom obitelji i dragim prijateljima.

- Naša izvrsna domaćica Vilma Plazonja, bila je od velike pomoći, ona nas je povezala s ljudima koji su prodavali nekretnine, pa je tako započela naša potraga za kućom na Hvaru… Budući da smo odsjeli na južnoj strani otoka, bilo je to područje na koje smo 'bacili oko', a naš agent nam je između ostalih pokazao i vilu Darija Srne.

image
‘Villas Hvar‘

Reći ću i to da je odluka pala čim smo stigli u dvorište te prelijepe stare kamene kuće s nevjerojatnim pogledom na more. Dakle, odlučili smo čak i prije nego što smo ušli unutra i razgledali interijer. Nekretnina ima otvoren pogled na more, pučina i okolni otoci prostiru se pred vašim očima kao na dlanu. Pogled nije ničim ometan, jer se nalazi na brežuljku - dodaje Chris.

A kada su ušli u kuću nastupilo je dodatno oduševljenje, jer je kao vila za iznajmljivanje bila uređena do najsitnijeg detalja s puno stila i ukusa. Odluka za kupnju je time bila još više učvršćena.

- Što reći, korona virus nas je nakon toga ipak ometao pri planiranju dolaska u Ivan Dolac, ali imali smo sreću upasti već na prvi let iz Velike Britanije za Hrvatsku, tako da smo ovog ljeta s obitelji čak sedam tjedana uživali u našoj prekrasnoj kamenoj kući.

Ugodno smo iznenađeni s koliko topline i dobrodošlice smo dočekani od strane domaćih ljudi, tako da smo se zaista vrlo brzo uklopili u mediteranski način života. Nije se bilo teško naviknuti na sve to mirisno bilje koje nas okružuje, ružmarin, kadulju i lavandu, na svježu ribu, izvrsno domaće vino i najukusnije maslinovo ulje koje smo ikad probali.

image
‘Villas Hvar‘

Toliko je ukusno da su naša djeca jela povrće sa s roštilja poput kakvih slatkiša - pripovjeda Lucy, a i Chris se nadovezuje s posve dobrim utiscima.

- Hvar je za nas jedan poseban otok, volimo taj holistički i prirodan pristup životu obogaćenom nevjerojatnim, gotovo nestvarnim prirodnim ljepotama.

Tu također možete uživati i u razgledanju vrijedne kulturno-povijesne baštine, pod zaštitom UNESCO-a, kupati se i roniti, ploviti morem ili jednostavno sjesti i opuštati se na obali, uživati u tek ulovljenoj ribi s obitelji i prijateljima ili provoditi se u ugodnom društvu u nekom od mnogobrojnih barova i restorana, bilo u gradu podno Španjole ili nekom drugom otočnom mjestu….

Tu smo našli i jednu djevojku koja nas je cijelo ljeto podučavala hrvatskom jeziku, mi želimo komunicirati sa svima, svi su nam tako dragi i simpatični. Rekli bismo da najsunčaniji hrvatski otok zaista puno nudi, pa se stoga unaprijed veselimo svim budućim ljetnim odmorima koje ćemo tu provoditi…                                                                                    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:13