StoryEditor
ŽivotDoskočila problemima

Bizaran trik za uštedu vremena mlade mame šokirao svijet; Splitski pedijatar i psihologinja komentiraju: 'Ne mogu to preporučiti'; 'Ne treba nikoga razapinjati...'

Piše M.Dr.
5. studenog 2019. - 00:14
43102984_337034856874238_2406690078274355200_n

Svaki roditelj zna da jutarnja spremanja, odlasci na posao i otpremanja djece u školu ili u vrtić ne završe često onako kako su prijašnju večer isplanirali. Uglavnom nešto pođe po 'zlu i naopaku' i dovoljno da vas već na početku novog dana izbaci iz takta.

No jedna je majka iz Australije 'doskočila' ovom problemu te otkrila svoj 'trik' kojim štedi vrijeme u jutarnjoj rutini - mnogi su ga prozvali 'bizarnim'.

Inače mama dvije djevojčice, Lisa Lamond, zvijezda australskog showa za renoviranje doma House Rules podijelila je taj 'trik' s javnošću i naglasila da bi joj život bio lakši da je to i prije znala, piše Sun.

Stvar je u tome što Lisi i njenom suprugu jutarnja rutina teško pada, a njihove kćerkice, Arabela i Ruby, vole se sređivati i odijevati satima. No problem je u tome što radnim danom jednostavno nemaju toliko vremena, za navlačenje čarapa satima i odabiranja različitih odjevnih kombinacija...

- Odjenete svoju djecu prethodnu večer u odjeću u kojoj želite da izađu iz kuće sljedeće jutro - preporuča ona zato.

Ujutro, nastavlja, jednostavno ih probudi, promijeni im pelene, odjene cipele i spremni su za izlazak. 

- Za mene to čini čuda u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazim - kaže Lisa.

- Zanemarite i posjete dućanima s dvoje male djece, radije se odlučite na internetsko naručivanje s dostavom kako bi vam nedjelja bila obiteljski dan za zajedničko provođenje vremena i druženje - dodala je. 

Roditelje savjetuje i da se ne uspoređuju s drugima, priznajući da u jednoj fazi uopće nije izlazila s djecom iz kuće jer je mislila da ih ne može kontrolirati. Zbog toga se osjećala neugodno.

- Svi imaju svoj tempo i načine rješavanja problema, pa smo i mi prevladali te stvari i naučili kako kontrolirati situaciju - zaključila je Lisa. 

'Ne treba nikoga napasti'

- Svatko ima svoj stil života, ne treba odmah nekoga napasti, treba sagledati sve čimbenike koje utječu na okruženje - komentira nam Nera Dvornik, prof. psihologije 'trik' mame koja je preko noći postala popularna na osnovi 'savjeta' koje dijeli drugim roditeljima.

Ako su djeca uredna, sita, počešljana, ako ona vodi brigu o njima, onda je ne treba razapinjati. Važnije je to negoli rutina koju ona izvodi večer prije nego djeca odu spavati, veli Dvornik.

Iako jest pomalo čudan taj njen savjet za uštedu vremena, kaže, nije i najvažniji, ukoliko druge stvari u njihovom obiteljskom domu funkcioniraju.

- Nema zlostavljanja, maltretiranja, djeca su sretna i vesela, bezbrižna, stoga mislim da je ne treba osuđivati - dodaje.

To vam je kao kad kuhate ručak napola, jedan dio spremite navečer, ujutro ili kad se vratite sa posla, dodaje Dvornik. Nema razlike, samo sebi pokušavate pojednostavniti život, veli.

Pedijatar ne preporučuje

A što je s onom higijensko zdravstvenom stranom, upitali smo i splitskog pedijatra dr. Dubravka Matića.

- Pa svakako ne bih preporučio, iako mi je to s jedne strane simpatično, s obzirom da sam odgojio tri kćerkice pa pretpostavljam što obitelj sve sa njima prolazi, ali svakako ne, ne mogu podržati njen savjet za uštedu vremena - kaže dr. Matić.

Ne može dijete spavati u tri sloja odjeće plus čarapice na sebi... Još pogotovo ako je sklono znojenju, i o tome valja voditi računa, dodaje. U svakom slučaju, kaže, ne preporuča pripremu za sljedeći dan prethodnog dana.

Uostalom i tome se može doskočiti, pojašnjava dr. Matić.

- Večer prije mogu se poslagati odjevne kombinacije, pokušati se sa djevojčicama nagoditi oko toga što ujutro odijenuti. I tako će dobiti na vremenu i još će se i provesti kvalitetno vrijeme zajedno - zaključuje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💕

Objavu dijeli Adam & Lisa (@adam_and_lisa)

 

#AUSTRALIJA#LISA LAMOND#TRIKOVI ZA UšTEDU VREMENA#ADAM LAMOND

Izdvojeno