StoryEditor
ŽivotNa djedovini s očeve strane

Bivša pjevačica i suprug svoj su dom u Solinu sagradili vlastitim rukama, proveli su nas kroz kuću s bajkovitom okućnicom; Zavirite u njihovu oazicu u srcu maslinika

Piše Mirela Goreta
9. studenog 2019. - 13:25

Mnogi nam prijatelji često znaju reći kako se, da imaju ovakav dom s okućnicom, nikada ne bi makli odavde, ma niti na Rivu na kavu... Ali pustite vi to, ponekad trebate kontrast, nešto drugačije i, koliko god vam bilo lijepo, ponekad se zaželite društva i šušura. Dosadi i u raju biti – kroz smiješak će Solinjanka Ines Žižić, koja sa suprugom Darijem Duišinom Džunićem i sinom Arjanom živi u zelenoj oazi u srcu maslinika u neposrednoj blizini arheloškog kompleksa Salona.

'U 40-ima žena treba ovako izgledati!': znali ste je kao pjevačicu, a onda je 'pobjegla' u hram i zaljubila se; Otkriva tajne životnog zadovoljstva, pa i onog u toplesu

Zapravo su prvi susjedi antičke Salone...

Njihov dom opasan zelenilom iznikao je na Inesinoj djedovini s očeve strane, koja je u posjedu obitelji Žižić već dugi niz godina, a sagradili su ga vlastitim rukama, dobivši osamdesetak metara četvornih stambenog prostora. No, njegova je najveća prednost, ujedno i uživancija, prostrana okućnica. Ušuškani između tridesetak stabala maslina, Ines, Dario i Arjan (i nekoliko mačaka) najviše uživaju u svojemu raskošnom vrtu – tu pod sjenicom, na terasi, bazenu... provedu najveći dio godine na otvorenom, nesebično dijeleći svoj životni prostor s prijateljima i dragim ljudima.

- Dario i ja sami smo podigli kućicu, praktički je većinu samostalno izgradio moj muž – ponosno će Ines, do čijega obiteljskog raja vodi puteljak kroz maslinik u kojemu su upravo zaokupljeni berbom. Maslinik se prostire na dvije razine, na donjoj je kućica s okućnicom, a na gornjoj su se među masline ušuljala i stabla raznih voćaka – breskve, trešnje, šipka, smokve...

- Donji dio ipak smo ljepše uredili – namiguje Ines, pa nas provodi kroz zeleno carstvo koje uokviruje njezin dom. Dominiraju masline, njima uz bok i ruže.

- Uistinu su krasne, cvjetaju skoro pola godine. Neke su penjačice, neke stablašice. Imamo i palmu, ogromnu gliciniju koja nas uvijek počasti predivnim cvjetovima, hortenzije... - pokazuje nam Ines vrt čiju raskoš upotpunjavaju i grmovi lavande, ružmarina, jasmina, bugenvilija, dva mala zen kutka s niskim mesnatim biljkama, lantane, velika magnolija...

- Ona prva procvjeta, već krajem drugog mjeseca. Interesantno je kod nje što najprije baci cvijet, a onda tek prolista. I kasnije još jednom procvjeta... Glavni vrtlar je moj suprug Dario, obožava ovdje aktivno provoditi vrijeme i brinuti se o biljkama. Dođe mu to kao hobi, između posla za kompjutorom i teretane. Dnevno, u sezoni, u fazi cvjetanja, u vrtu provodi minimalno sat, sat i pol vremena. Sve to treba zalijevati, gnojiti, podrezivati, čupati korov... – objašnjava Ines, napominjući kako u zimskom razdoblju hibernacije tek tu i tamo pokose travu između maslina.

Često im u goste dolaze prijatelji, stalno je, veli, netko kod njih, bilo da je riječ o onima s djecom ili ekipi iz teretane. Sjedi se uz kavu, piće, roštilja... U vrtu neizmjerno uživa i njihov sin Arjan. Glavni je, kaže Ines, za zalijevanje. Jako to voli raditi, pa onda usput gradi i male kanale i mostiće, postavlja na njih svoje igračke u obliku životinjica govoreći kako je to njegova rijeka.

- Maksimalno provodimo vrijeme vani, koliko god nam to vrijeme dopušta. Imamo i ležaljku, a ljeti rasklopni montažni bazen... Postavimo ga i nakon tri mjeseca sklopimo i spremimo u garažu. Super je ovdje, mir Božji... Nema prometa, ptičice pjevaju... Po vrtu nam često šetaju fazani, a redoviti posjetitelj je i šareni djetlić. Ima i zmija, a čak nas je znala posjetiti i lisica – uz smiješak će Ines.

#OKUĆNICA#INES ŽIŽIĆ#DARIO DUIŠIN DŽUNIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 02:57