ŽivotPredsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac i glavni urednik bruno kovačević najavili programska osvježenja s prisavlja

BITKA ZA GLEDATELJE HTV "deblja" filmski program i glazbu te vraća Roberta Knjaza

Piše PSD.
30. prosinac 2011. - 18:34
Na susretu s novinarima predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac obrecnuo se na novi Zakon o HRT-u, o kojem su ovih dana govorili novoizabrana ministrica kulture Andrea Zlatar i Nenad Stazić, predsjednik Saborskog odbora za informiranje i medije.

- Ne mogu osobne preferencije prema nekome biti razlog mijenjanja Zakona o HRT-u - ustvrdio je Popovac, singalizirajući kako je povod za negativne reakcije nove vlasti u animozitetu javnosti prema glavnom uredniku Brunu Kovačeviću.

‘Ni Kovačević ni Šprajc nisu babaroge ‘

- Mislim da nije trebalo doći do ovog medijskog tsunamija. Ni Bruno Kovačević ni kolega Šprajc nisu babaroge. Sve bi bilo drukčije da je Šprajc poštovao hijerarhiju, te u nekoliko rečenica poslao Programskom vijeću svoje očitovanje u vezi s prilogom o Vukovaru - objasnio je Popovac.

- Napravili smo ove godine ogroman posao. Izabrali novu Upravu, glavnog urednika, stabilizirali poslovanje. Mislim da smo apsolutno udovoljili kriterijima javnog servisa - rezimirao je Popovac u razgovoru s novinarima.

Nametnula se i tema otpuštanja djelatnika, pa je Popovac potvrdio da je brojka od 389 prekobrojnih djelatnika u 2012. točna, no opovrgnuo je da već postoje liste s imenima ljudi. Predsjednik Uprave priznao je i sumnje dijela javnosti o tome da su planirani treći i četvrti kanal nerealni projekti.

– Istina je, mi prema postojećem modelu financiranja nemamo novca za ta dva kanala - priznao je, kazavši kako još treba vidjeti kakav će biti ugovor s Vladom.

Pred novinare je došao i glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević, koji je govorio o ukidanju emisija, još jednoj vrućoj temi oko koje su se posljednjih tjedana lomila koplja na Prisavlju. Naime, od sedam emisija koje je njegova prethodnica predložila za ukidanje, Kovačević je zaista ukinuo samo dvije: “Animatik“ i “Oko globusa“.

 Najavio je i uvođenje nove dnevne mozaične emisije “In Medias Res“, koja starta u siječnju i bit će emitirana na HTV 2 od ponedjeljka do petka u terminu od 20.00 do 20.45. Emisija će otvarati aktualne društvene i političke teme, a njenom će vođenju i uređivanju sudjelovati novinari i urednici iz svih redakcija.

U bitki za gledanost Kovačević se konkurenciji planira suprotstaviti i podebljanjem filmskog programa. Tako će četvrtkom iza 21 sat na Drugom programu biti prikazivan ciklus filmova dobitnika “Oscara”, a petkom u isto vrijeme ciklus ponajboljih hrvatskih filmova.

Među novitetima je i dokumentarni serijal u 15 nastavaka “Najmoćnije žene svijeta“, koji bi trebao ići subotom nakon showa „Zvijezde pjevaju“. Subotom na Drugom programu iza 20 sati prikazivat će se dokumentarci svjetski poznatog redatelja Michaela Moora.

Traži se novo radno mjesto Denisu Latinu

- Prave promjene u programu nastupit će tek 10. rujna iduće godine, a do kraja 2013. godine mogli bismo sustići Novu TV - kazao je Kovačević o svojem planu zaustavljanja pada gledanosti, otkrivši da je HTV trenutno u pregovorima s Jadran filmom oko otkupa dramskog serijala o Mariji Jurić Zagorki, te novog projekta Roberta Knjaza, koji donosi emisiju “Rekonstrukcija“ koja se bavi genezom brendova domaće popularne kulture.

Kovačević je kazao kako se traži se i novo radno mjesto Denisu Latinu, dok će Elizabeta Gojan biti preusmjerena na neki od poslova u svojoj matičnoj vanjskopolitičkoj emisiji. U dugoročnom planu je i uvođenje dvaju magazina, jednog posvećenog vanjskoj, a drugog s temama iz unutarnje politike. Najavio je više glazbenih sadržaja, te novu emisiju posvećenu pop rock aktualnostima koja bi trebala zamijeniti “Ritam tjedna“.

Bit će promijenjen i sustav odabira domaće predstavnice za Pjesmu Eurovizije. Naime, HTV će se konačno ugledati na sustav brojnih zemalja, te odabrati jednog top izvođača koji će snimiti tri potencijalne pjesme s kojima će nas predstaviti u Europi. Upitan o tome koja ciljana skupina čini najvjernije gledateljstvo HTV-a, Bruno Kovačević uz osmijeh je odgovorio: “Starije gospođe iz manjih sredina“.


ANTONELA MARUŠIĆ


#HTV#ROBERTKNJAZ