StoryEditor
Životzlatna medalja

Biste li kušali maslinovo ulje jedne glumice, i još kontinentalke k tome? E, pa ako ste u prilici, morate probati ulje Zrinke Cvitešić, imate i zašto

26. veljače 2019. - 08:46

- Neke stvari u životu radimo samo za dušu – kaže proslavljena hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, čije je sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje iz njezina bračkog maslinika na međunarodnom skupu maslinara Mediterana “Maslina i intrada 2019” u Splitu osvojilo zlatnu medalju. Karlovčanka s londonskom adresom ujedno je primila povelju “Cvit masline” za promicanje maslina i maslinovog ulja kroz kulturu, što je silno razveselilo, jer je maslinarstvo nekoliko posljednjih godina postalo njezina nova strast.

- Hvala mojim maslinama, suncu i vjetru i kiši, Bračanima što me uče, mojim beračima na čelu s Marinkom Lešom, hvala Peri na košenju i mojoj obitelji na pomoći i puštanju da ja to onako kako ja mislim da treba – ponosno je preko društvenih mreža poručila presretna glumica, koja je međunarodni skup maslinara iskoristila i za edukaciju, pamćenje ponajboljih savjeta, kako bi bila još uspješnija u svom ekološkom hobiju.

Koliko je uživala u maslinarskom vikendu Zrinka je posvjedočila i fotografijama s jutarnje rezidbe s ostalim sudionicima skupa uz stručno vođenje mr. sc. Stanka Štambuka, nakon čega su se uputili u obilazak maslinika u splitskoj okolici.

- I tako su mi danas rekli, postoji samo jedan čovjek, zlato među maslinarima – mr. sc. Stanko Štambuk – apostrofirala je Zrinka i, uz zajedničku fotografiju, vrsnom poznavatelju uzgoja maslina zahvalila na savjetima.

Da će sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje iz njezina bračkog maslinika koji broji 150 stabala biti toliko uspješno i okusom upečatljivo, glumica nije mogla ni slutiti za prošlogodišnje berbe, kad je s prijateljima i pomagačima ubirala plodove dalmatinske hraniteljice. Ali je još tada dala do znanja da je ne zanima količina nego kvaliteta...

- Za većinu maslinara ovo, kažu, nije bila uspješna godina. Pa ni za nas djecu maslinara. Kad je u pitanju kilaža. Ali za dušu i um, nas djece maslinara, ovo je uvijek SVE. I kako je rekao vlasnik jedne male uljare na otoku Braču, dok smo čekali ulje: "Ljudi mi kažu kako su trebale dati toliko, morale su dati onoliko.

Ništa one ne trebaju i ne moraju, nije to stroj, to je priroda. Što nam da - dobro da – složila se i Zrinka, koja uživa provoditi svaki slobodan trenutak u svojemu masliniku u Donjem Humcu gdje je, kako voli reći, "spojena s prirodom i životom".

Glumica je i prije međunarodnog skupa maslinara Mediterana u Splitu osvajala priznanja za ulje na ovdašnjim natjecanjima. Prije tri godine se na “Oblica festu” okitila brončanom medaljom, a godinu kasnije na istoj manifestaciji održanoj u Postirama na Braču i srebrnom.

Danas joj njezini prijatelji i pratitelji na društvenim mrežama, uz čestitke, pišu komentare da sve čega se dotakne pretvara u zlato, dok drugi izražavaju čuđenje kako se jedna kontinentalka tako dobro snalazi u masliniku.
- Odrasla sam na selu, baka i deda su imali polja kukuruza, pšenice, veliki vrt.

A sada, eto, imam svoje polje na Braču. Otvorila sam i OPG - pohvalila se jednom prigodom Zrinka, navodeći da joj je ljubav prema maslinama prenijela njezina majka Višnja, u čijemu je društvu slavila i zlato osvojeno na međunarodnom skupu maslinara Mediterana. Čim su čuli za njezin uspjeh s maslinovim uljem, glumici su pohrlili čestitati brojni prijatelji i obožavatelji - “čuj neobrana”, našalio se Tarik Filipović ispod glumičine fotografije s diplomom i poveljom, komičar Damir Mihanović Ćubi joj je poručio “Zrinkiii, ostavi mi litru ulja, ljubim te”, a Matija Vujica, bliska joj prijateljica i uspješna dizajnerica, kako brojnih njezinih tako po novome i oscarovskih svečanih toaleta, upitala "dolazi li s maslinovim uljem?"

Sandra Babac slavila s najdražom glumicom

Što zbog vlastitog uspjeha, što zbog uspjeha najdraže joj glumice, na splitskom je skupu slavila i Sandra Babac, suvlasnica ekološkog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Damjanić – Babac, osnovanog 2004. godine, na kojemu se bavi uzgojem i preradom voća iz vlastitog voćnjaka površine oko 3 hektara. Njezini voćni namazi iz ekološkog uzgoja pod brandom "Šinjorina", koji sadrže samo jedan sastojak – voće, osvojili su u Splitu pet zlatnih medalja. Namazi od smokve, šljive, maraške, gorke mandarine i marelice zavrijedili su najsjajnije odličje, dok je onaj od maline osvojio srebro.
Sandrin pekmez "Šinjorina Smokva" još je 2007. nagrađen za kvalitetu na prvom Festivalu džema, marmelade i pekmeza u Dubrovniku, a dizajn i logo proizvoda na prestižnom međunarodnom natječaju za dizajn "Best of the Best" održanom iste godine u Moskvi. Svoj prvi proizvod Sandra i njezin suprug Alan Damjanić izvoze i izvan granica Hrvatske, a slijede je i Šinjorina Dunja, Maruška, Šljiva i Mandarina.

 

item - id = 590805
related id = 0 -> 1132639
related id = 1 -> 1096775
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:48