StoryEditorOCM
Životkrv, znoj i suze

Biolozi otkrili što komarce potiče na ubode, privlači ih znoj, ali i određene vrste sapuna, evo o kojima je riječ

Piše vijesti sd
29. svibnja 2023. - 14:59

Ljeto je pred vratima, a prije njega su se pojavili njegovi neugodni pratitelji, komarci. Oni već unose nemir u stanovnike istočne Slavonije, ali i u Dalmaciji ostavljaju svoj krvavi trag. Iako u njihovim atacima neki prolaze netaknuti, a drugi propisno izbodeni, laiku je teško utvrditi zašto je to tako.

Studija koja je objavljena u časopisu Current Biology pokazuje kako individualni miris tijela nekog pojedinca utječe na privlačnost te osobe za komarce. Na ove insekte posebno privlačno djeluju mirisi znoja.

Za komarce su, prema rezultatima studije, najprivlačniji ljudi koji su izdisali karboksilne kiseline, poput maslačne ili izovalerijanske. One se nalaze u znoju i uzrokuju neugodni zadah tipičnog znoja ili neugodnog mirisa stopala. I takozvani acetoin, koji vjerojatno proizvode bakterije na ljudskoj koži,  privlačio je komarce. Tuširanje može privremeno sakriti ove mirise i tako zaštititi od ugriza komaraca, piše Deutsche Welle.

image

Studija koja je objavljena u časopisu Current Biology pokazuje kako individualni miris tijela nekog pojedinca utječe na privlačnost te osobe za komarce

/Shutterstock

Najmanje privlačne ovim "krvolocima" bile su osobe koje su na tijelo nanijeli miris eukaliptusa (eukaptol), stručnjacima poznat i kao 1,8 cineol. Eukaliptol miriše na oštar hladan miris eukaliptusa. Koristi se u tekućini za ispiranje usta, u bombonima protiv kašlja ili u kozmetičkim proizvodima.

 Četiri mirisa i šest ispitanika

Studiju su, između ostalih, proveli istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu. Treba reći da je testiranje provedeno na samo šest osoba. Osim toga, studija je obuhvatila samo jednu vrstu komaraca, Anopheles gambiae. Riječ je o vrsti koja uglavnom obitava u Africi i igra važnu ulogu u prenošenju malarije. Stoga i nalazi studije imaju tek ograničen značaj.

Pored mirisa tijela, na privlačnost neke osobe za komarce utječe i sapun koji neko koristi. U jednoj drugoj studiji, koju su proveli naučnici Virginia Techa analizirani su različiti profili mirisa četiri ispitanika – onih koji se nisu prali i onih koji su koristili kombinacije četiri različite vrste sapuna.

image

Budući da miris znoja privlači komarce, korist od tuširanja je neprocjenjiva

/Shutterstock

Tri od četiri testirana sapuna privukla su komarce više nego uzorci mirisa testiranih osoba koje se nisu prale. Obujam te privlačnosti varirao je od osobe do osobe. Prema rezultatima studije, komarcima je miris kokosa ili badema bio manje privlačan. Dok su im, s druge strane, privlačni bili cvjetni mirisi, poput mirisa ljubičice, kao i miris ananasa.

Osim mirisa, komarci mogu osjetiti i ugljični dioksid koji se izdiše i izlučuje putem kože. Što više CO2 neko izdahne, veća je vjerojatnost da će biti napadnut, piše Deutsche Welle.

Prema tome, aktivna preventiva u borbi protiv komaraca, tuširanje, pridonijet će i higijenskoj slici te tako biti ugodnija pojedincu i njegovoj okolini. Naravno, bilo bi dobro pripaziti i na vrstu šampona koji se koristi, time bi se jednim udarcem mogle ubiti dvije muhe, točnije udaljiti svi komarci.

image

Prema rezultatima studije, komarcima je miris kokosa bio manje privlačan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:11