StoryEditor
Životstvarno nije komplicirano

Bilo vam je neugodno lani kad vam je rodbina stigla na božićni ručak pa vidjela vašu 'otužnu' pšenicu? Pročitajte i poslušajte naše trikove, rođaci će vam zavidjeti

Piše M.Družijanić
13. prosinca 2019. - 11:55
psenica 1

Jeste li je već ranom zorom posadili? Ako već niste, što čekate, vrijeme je za sadnju pšenice.

Danas, na dan svete Lucije uvriježena je tradicija, a pšenica će krasiti dom gotovo svake familije. Simbolizira novi život te nadolazeću godinu. No, vjerojatno ste se mnogo puta i sami u to uvjerili, ne bude svaki put lijepa i gusta.

A da ne ispadne kao ova na slici poviše, donosimo male trikove, da izbjegnete greške u koracima, i dobijete najbolju do sada.

Prije nego istražite po kući i kuhinji u koju ćete plitku posudicu ili tanjurić staviti pšenicu ne bi bilo loše pšenicu malo držati u mlakoj vodi. Inače se to radi večer uoči Sv. Luce, no još uvijek nije kasno ako je planirate posaditi nekad popodne ili navečer.

Osim toga, planirajte prije sadnje ostaviti prostora za svijeću. Kasnije je možete omotati i recimo crvenom ili zlatnom prigodnom trakicom 

Postoje dva načina:

1. Prema prvom, na dno posude posloži se sloj blazinica natopljenih vodom. Zatim se na vatu poslože zrna pšenice, jedno cm do 2 cm, ne više.

2. Prema drugoj verziji pšenica se sadi sa zemljom. Dobro je naime na dno teglice staviti i krupnije kamenčiće, kako bi vlaga i tekućina otjecale. Zatim ide sloj zemlje, pa pšenica pa na kraju opet tanki sloj zemlje.

Odmah je zalijte i smjestite negdje gdje dopire svjetlost. pripazite da ne bude blizu grijalica, radijatora, jer će se brzo osušiti. Najbolje na prozor.

Pšenici najviše odgovara puno svjetla uz prozor. Nemojte je zalijevati prečesto, da ne počne plivati u silnoj vodi, možda najbolje svaki drugi dan.

Uz ove savjete, do Božića bi trebala dobro izrasti, mi bi svake godine tako radili, no ako se to ne dogodi, što da vam kažemo. Ništa, brzo u dućan pa jednu do Badnjaka svakako nabavite.

I na samom kraju, da ne zaboravimo, nakon blagdana, nemojte je bacati, možete s njom nahraniti golubove, ili s na njom u vatru na komin, da izgori.

Zaštitnica vida

Blagdan Sv. Luce ukorijenjen je u hrvatskim narodnim običajima. U prošlosti  su se djeca uvijek darivala na svetu Lucu, zaštitnicu vida i svjetlosti, ne na svetog Nikolu.

Djeca su u davna vremena bila presretna kada bi dobila suhu smokvu, voće ili jedan slatkiš, najčešće ostavljenima pod jastukom, papučama ili čarapama. Sv. Luce posebno se štuje u Dubrovniku posebno, a kripta splitske katedrale Sv. Duje posvećena je svetoj Luci. Na njen blagdan održava se blagoslov izvora u kripti, koja je inače otvorena cijeli dan.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 16:18