StoryEditorOCM
ŽivotSAM SVOJ MAJSTOR

Bacate novac na skupe sprejeve za osvježenje? I obična voda pomaže, imamo par ideja što dodati u ‘putnu‘ bočicu. Spas je kod nesnosnih vrućina, a ništa ne košta...

Piše Tanja Šimundić Bendić
24. srpnja 2022. - 11:32

Teško se borimo s ovim nemogućim tropskim vrućinama, s udisanjem vrućeg zraka, nepodnošljvo visokim temperaturama. Tražimo osvježenje pod tušem, trčimo pod klimu, stopala i zapešća osvježavamo hladnom vodom.

Ali što kad moramo izići van, a ne pomažu nam ni lagana odjeća, ni šešir, ni brzi, najbrži prijelaz od točke A do točke B? Nudimo vam trik: sami možete pripremiti osvježavajući sprej (za što vam treba niti 15 sekundi) koji ima samo jedan sastojak i, vjerujte nam na riječ, isproban je na visokim temperaturama, a stvarno pomaže u brzinskom osvježavanju čak i po najvećim vrućinama.

Potrebna vam je samo jedna bočica sa štrcaljkom, koju možete naći u hobi-dućanima, ljekarnama i raznim trgovinama širokog asortimana. Košta nekoliko kuna, a birate je po veličini torbe. Osim toga, treba vam najobičnija voda iz špine. Bočicu napunite vodom, stavite je u zamrzivač na brzo hlađenje ako vam je žurba, ili je držite spremnu u gornjem dijelu hladnjaka na temperaturi do pet, šest stupnjeva. Izvadite je prije nego što krenete van i čim vas uhvati fumada i nemoć od vrućine, hladnom tekućinom poprskajte lice, vrat, kosu, zapešća, dekolte, noge. U trenu ulazite u finu hladnu maglicu koja, provjereno, pomaže.

image

Možete uskočiti u fontanu, a možete i napraviti osvježavajući sprej 

Damjan Tadić/Cropix

U vodu možete staviti i nekoliko kapi limunova soka. Ako želite da zamiriše, možete dodati i koju kap parfema, ali onda pazite koja mjesta na tijelu prskate. Neće škoditi ni koja kap mineralne vode. Osvježenje je trenutačno, pomaže u borbi s ovim suludo visokim celzijima, osvježava, ali i hidratizira kožu. I, što je najvažnije, trošak je minimalan.

Kad se tekućina potroši, bočicu samo punite opet i opet, možete i na nekoj od gradskih fontana ili špina. I nastavite dalje. Sprejeva za osvježenje ima u svakoj ljekarni, u brojnim dućanima, neki s potpisom stoje ohoho, pa u ovim vremenima u kojima je sve poskupjelo, kad se gleda na svaku kunu, ovaj kućni pripravak dođe kao melem. Ne može jeftinije, a pomaže. Pa di ćeš bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 13:39