StoryEditor
ŽivotCandance Busnell

Autorica Seks i grada vodila je život koji nadmašuje čak i zgode slavne Carrie: u New Yorku nije bilo tuluma na kojem nije bila, imala je i svog Facu

Piše PSD.
15. siječnja 2021. - 16:25

Obožavatelji 'Seks i grada' doživjeli su pravo oduševljenje kad je Sarah Jessica-Parker na svojim društvenim mrežama objavila najavu nastavaka kultne serije pod nazivom 'I couldn’t help but wonder…'. S obzirom na to da će radnja pratiti živote omiljenih protagonisticama u 50-im godinama njihova života, kako bi saznali temu mogućih nastavaka interes je pobudio život autorice knjige po kojoj je show nastao, Candance Bushnell. Slavna Carrie u mnogočemu je njena preslika, premda autorica s godinama sve manje voli tu usporedbu. Koliko je opravdano očekivati da će nam Bushnell otkriti čemu se možemo nadati u idućim nastavcima? Najbolje to možemo saznati pogledamo li koliko su njihovi životi do sada bili slični.

Bushnell se u New York doselila kasnih 70-ih iz mirnog Connecticuta sa samo 19 godina gdje je neko vrijeme pohađala sveučilište NYU, međutim vrlo brzo je postalo jasno kako ju je u 'The City' privukao noćni život, izlasci i mondena scena više nego obrazovanje. Izlazila je u kultni Studio 54, a kad je zatvoren nastavila otkrivati uvijek prava mjesta na kojima se mora naći it djevojka datoga trenutka.

image
Profimedia


U to vrijeme 70-ih i 80-ih u gradu je postojala sinergija između intelektualca, umjetnika i bogatijih pripadnika gradske kreme. Oni su donekle financijski pomagali slabije plaćene, ali zanimljivije kreativce jer je imati ih u svome društvu bila stvar prestiža. New York je bio, a velikim dijelom i ostao grad u kojem se svake noći moglo naći otvaranje novog bara ili restorana, premijera predstave ili postavljanje nove izložbe. Sva ta događanja služila su ponajprije okupljanjima gradskih faca, a Bushnell je dobivala pozivnice za svako od njih.

Otkako je bila djevojčica sa svojom mlađom sestrom je izmišljala neobične događaje, stvarala svijet mašte pa je u New Yorku dugo pokušava naći posao koji bi joj omogućio da svoj talent kapitalizira. Izdala je nekoliko kratkih priča, ali prvi posao koji joj je donio širu publiku bila je kolumna za The New York Observer koju je počela pisati 90-ih. Tad je već imala 30 godina i bogato iskustvo u odnosima s muškarcima i noćnom životu. Baš kao Carrie Bradshaw pisala je o svom i ljubavnom životu svojih prijateljica, a čitatelji su gutali svaku njenu riječ.

image
AFP

Često smo gledajući 'Seks i grad' razmišljali kako jedna kolumna tjedno omogućava životni stil kakav je vodila Carrie. Samo stan u New Yorku iznosi basnoslovne cifre, ako tome pridodamo ormar koji posjeduje Carrie, a kakav je održavala i Candance, čini nam se posve nerealno da ga je ijedna od njih mogla priuštiti. Fran Leibowitz, intelektualka i gradska legenda, dala je najbolji odgovora kada su je pitali kako uspijeva živjeti u Velikoj Jabuci. “Taj život nitko si od nas ne može priuštiti, ako me to pitate, a ipak nitko od nas ga ne bi mogao napustiti,” rekla je.

Helen Kirwan-Taylor, novinarka The Telegrapha, bila je dio šireg društva u kojem se kretala i Bushnell. U nedavnom tekstu prisjetila se njihovih mladenačkih dana. Novinarke su uspijevale dobivati besplatne stvari na račun svoga posla, bilo da se radilo o odjeći, piću u klubu ili nematerijalnim dobrima kao što su pozivi u vikendice u Hamptonsu kod svojih urednika, izdavača i njihovih prijatelja. Jedan od njih s kojim je Candice bila u vezi je Ron Galotti, a on joj je poslužio kao inspiracija za lik 'Face'. Za razliku od Carrie koja se naposljetku s njim i vjenčala, ona je s Ronom bila tek u kratkotrajnoj aferi, ali je na žene diljem svijeta taj odnos ostavio nenadmašiv trag.

Zbog velike popularnosti njene kolumne objavila je njihovu antologiju pod nazivom 'Sex and The City' koja se odmah razgrabila s polica i naknadno doživjela brojna reizdanja. Candance je paralelno povremeno radila za Vogue, sličnosti s Carrie nikako da prestanu, za koji je dobila zadatak napraviti intervju s TV producentom Darrenom Starom. Nakon uspješnog razgovora, povela ga je u ludi noćni izlazak sa svojim društvom, a on je pametno procijenio da takav uvid u zanimljivi svijet single gradskih žena ne smije ostati neiskorišten. Ponudio joj je ekranizaciju njenih kolumni i nastala je jedna od najpopularnijih serija svih vremena. Ujedno je to prvi show namijenjen prvenstveno ženama, a u koji su investirana sredstva inače namijenjena 'ozbiljnijem sadržaju' što je zauvijek promijenilo način na koji je televizija funkcionira.

image
AFP


A promijenio je i život svoje autorice. Više nije imala problema s izdavanjem svojih knjiga, kojih je otada objavljeno čak šest. Tema kojom se i nastavila baviti su žene u različitim godinama s različitim problemima, ali uvijek sa snažnim stavovima. Još dva njena romana su ekranizirana u serije, 'Carrieni dnevnici' o životu mlade Bradshaw dok je još živjela u Connecticutu baš kao i autorica, te 'Lipstick Jungle' s Brooke Shields u glavnoj ulozi.

Često se poistovjećuje pisca s fikcionalnim likom kojeg stvori, za Bushnell je to bila i ostala Carrie. Čak i ona sama više je puta  nazivala svojim alter – egom. Ipak njen život otišao je u drugačijem smjeru, vrhunac promjene bila je selidba iz New Yorka na mirno ladanjsko imanje u rodni Connecticut. Od 2002. izgubila je svoj status singl djevojke kada se udala za plesača baletnog ansambla Charlesa Askegarda što su joj neke njene obožavateljice zamjerile. Kako ih je mogla izdati i prepustiti se konformizmu bračnoga života, pitale su se. Njen brak nije potrajao, Askegard  je 2011. ostavio zbog mlađe manekenke. Par u međuvremenu nije imao djece za koju je Candence uvijek tvrdila da joj ne trebaju i da bi uništili njen slobodni stil života. 

Poslije rastave se nije, kako bismo mogli očekivati vratila u New York, nastavila je živjeti mirnim životom sa svojim psima i konjima okružena prirodom umjesto gradske vreve. To je ne sprječava da i dalje piše priče o snažnim gradskim ženama, bilo da su uspješne odvjetnice, manekenke ili kolumnistice. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 04:37