StoryEditor
ŽivotU RITMU SAMBE

Atraktivna Anny muza je i zvijezda karnevala u Rio de Janeiru koja je htjela ‘malo vidjeti Hrvatsku‘, ali se zaljubila i ostala. Otkriva nam: Na Jadranu sam naučila plivati...

Piše Matea Roglić
24. veljače 2021. - 20:36
'Hrvatski jezik je vrlo kompleksan, a padeže i dalje znam pogriješiti. U Brazilu nosimo puno manje odjeće, nisam navikla na jakne i kapute...'

Ona je atraktivna, strastvena i egzotična. Bujne je kose i savršenih proporcija, ona je muza na velikom karnevalu u Rio de Janeiru

Zove se Anny Alves, instruktorica je sambe iz Salvadora i zaljubljenica u jadransku obalu. Htjela je turistički posjetiti Hrvatsku, ali joj se svidjela i ostala je duže nego što je planirala.


Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Kakvi su Brazilci u odnosu na Hrvate, koje joj je najdraže hrvatsko jelo, što se krije iza brenda "Hey, Linda!", doznajte u nastavku teksta.

Zašto baš Hrvatska?

- Došla sam preko sambe – nagovorile su me prijateljice koje su došle prije i moj plan je bio ostati tu samo tri mjeseca, no zaljubila sam se u ovu zemlju i odlučila sam ostati još malo, a to malo je već šest godina.

Što vam se posebno sviđa ovdje?

- More. Jadran je predivan, a otoci su me očarali. Ovdje sam i naučila plivati. U Brazilu je more plitko, toplo i nema valova, ovdje je plivanje puno veći izazov.

Koliko vam je trebalo da naučite jezik?

- Nakon šest mjeseci u školi, počela sam govoriti malo-pomalo, ali i dandanas mi je teško. Hrvatski jezik je vrlo kompleksan, a padeže i dalje znam pogriješiti.

image
Bitno mi je prenijeti poruku da žene smiju plesati što požele, biti sve što požele…


Prvi put odjenula kaput

Život ovdje u odnosu na Brazil?

- Puno je drugačije! Mi imamo ljeto tijekom cijele godine, tako da su ljudi više uzbuđeni i strastveni, ovdje u Zagrebu je mnogo hladnije. U Brazilu nosimo puno manje odjeće, nisam navikla na jakne i kapute, to je za mene bila prava nepoznanica.

image
Biti muza na karnevalu bio mi je najveći životni san
Tomislav Marić


Koje ste dijelove Hrvatske posjetili?

- Već sam bila svugdje. Otoci, obala, planine, dosta toga sam istražila, ali kao što sam rekla, more me očaralo.

Čime se bavite?

- Ja sam učiteljica sambe, studentica emocionalne inteligencije i financijskog obrazovanja, dio sam produkcije OBN televizije i prošle godina osnovala sam vlastiti brend plesne odjeće koji se zove "Hey, Linda!".

Može li se od plesa živjeti?

- Zna biti teško, ali ja, hvala Bogu, mogu.

Zašto ste pokrenuli brend "Hey, Linda!"?

- Pokrenula sam ga s ciljem da plesačicama ponudim elegantnu i sofisticiranu plesnu odjeću u kojoj će se moći osjećati slobodno, plesati što god požele.

image
Neobični krojevi i rješenja na leđima čine topove atraktivnima, ne gubeći pritom na luksuzu koji pružaju čipka i pliš
Tomislav Maric


Ja prva obožavam nositi lijepu odjeću kada plešem, a u Hrvatskoj nema puno izbora. Bitno mi je prenijeti poruku da žene smiju plesati što požele, biti sve što požele… dobrodošle su biti dio brenda "Hey, Linda!".

Dalmatinci su posebno zgodni

Kako izgleda vaša odjeća?

- Prva kolekcija "Hey, Linda!" sastoji se isključivo od raskošnih, plesnih crop topova. Prevladava pliš u različitim, najčešće zagasitim bojama, s detaljima od čipke i zanimljivim krojevima ili izrezima na leđima.

image
Any Alves
Tomislav Maric


Kolekcija "Nostalgija“ bilježi moje rane uspomene iz djetinjstva na uređivanje majke, čijem sam se stilu i eleganciji divila kao dijete. Ova kolekcija donosi otmjenost minulih vremena s modernim i svježim zaokretom. 

Kakvi su vam Hrvati?

- Hrvati su jako lijepi ljudi. Visoki, zgodni, kršni – posebno Dalmatinci. Žene također drže do sebe i divne su.

Kakva je hrana u odnosu na Brazil?

- Premda preferiram brazilsku kuhinju, ne mogu odoljeti sarmama i punjenoj paprici.

Je li vam se bilo teško prilagoditi?

- Jako! Puno puta sam htjela odustati, ali ne dam se i zbog toga sam tu gdje jesam.

image
Jadran je predivan, a otoci su me očarali


Kako izgleda brazilski karneval?

- Karneval u Brazilu najveći je svjetski događaj. Traje samo šest dana, a pripreme traju jedanaest mjeseci. Kad završi jedan karneval, imamo par dana odmora i onda kreću pripreme za novi.

image
Any Alves
Tomislav Maric


Na prvom mjestu je kraljica karnevala, a druga je muza koja služi kao inspiracija. Već dvije godine sam muza na karnevalu u Riju i to mi je jako veliki kompliment i čast. To mi je bio životni san.

Nedostaje li vam dom?

- Da! Ali ja sam dva puta godišnje u Brazilu.

Laka i bezbrižna

Samba je tipičan brazilski ples koji ima izvore u starim glazbenim folklornim motivima.

Brazil su u 16. stoljeću kolonizirali Portugalci koji su doveli robove iz Afrike. Slično kao i na Kubi, pomiješali su se glazbeni motivi Portugalaca, crnaca i prvobitnih Indijanaca. Razvoj brazilske glazbe i plesa bio je pod utjecajem obreda u slavu bogova, a afrički izvori bili su prigodne naravi.

Na svečanostima se plesalo i po nekoliko dana. Jedan od prvih poznatih brazilskih plesova u tim prigodama bio je batuque, prvo zajedničko ime za plesove s tipičnim bočnim kretanjem.

Batuque je bio prethodnik sambe. Ime samba je izvedenica iz afričke riječi 'semba', što znači bočno kretanje.

U Brazilu razlikujemo više oblika sambe: prva je 'samba de moro', koja se pleše po ulicama za vrijeme karnevala, a druga je 'samba carioca', iz Rio de Janeira, i to je onaj nam poznati oblik sambe.

Postoji i 'baiao' kao oblik sambe. Ime mu potječe iz brazilskoga grada Bahia, koji je središte brazilske crnačke kulture. Baiao je više sentimentalan ples, lakši, sporiji oblik sambe u tužnom stilu.

Samba se prvi put pojavila u Europi 1924. godine, ali je pravi prodor doživjela tek 1948. u svom pojednostavljenom obliku, izborivši mjesto na plesnom parketu svojom lakoćom i bezbrižnošću.

Plesači se jednom vrstom valovitoga gibanja u tijelu kreću po dvorani, a ono proizlazi iz gibanja zdjelicom. To je veseo ples pun ritma koji se posebno izražava u stilu koji je nešto različitiji od drugih latinskoameričkih plesova.

Kako izgleda karneval u Riju

Glavni događaj karnevalskih proslava u Rio de Janeiru su parade škola sambe. Škole sambe su skupine građana, obično stanovnika gradske četvrti, koji zajednički pripremaju nastup.

Dvanaest najboljih škola paradira na Sambodromu u dva dana (nedjelja i ponedjeljak). Svaka škola ima oko 3000-5000 sudionika u paradi. Sudionici su bogato kostimirani te imaju svoju temu nastupa, pjesmu za tu godinu, kao i određen broj pokretnih scenografija - alegorija.

Poseban žiri ocjenjuje nastupe u više kategorija i priopćava svoje rezultate u srijedu, poslije karnevala. Najboljih šest škola paradira i u subotu na paradi prvaka.

Sličan sustav škola sambe i parada na Sambodromu postoji i u São Paulu.
Manje neformalne grupe sudionika karnevala nazivaju se blokos.

Oni paradiraju gradskim ulicama i također imaju temu nastupa. Njihovi nastupi nisu natjecateljskog karaktera. U Riju postoji oko 30 blokosa. Glazbene grupe koje sviraju ulicama grada nazivaju se bandas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 16:48