StoryEditorOCM
Životiako je osuđen na najmanje 21 godinu zatvora

Anders Behring Breivik želi studirati političke znanosti na Sveučilištu u Oslu

Piše PSD.
31. srpnja 2013. - 14:09
Norveški ekstremist Anders Behring Breivik, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77 uglavnom mladih ljudi 2011. godine, želi studirati političke znanosti na Sveučilištu u Oslu, izvijestilo je u utorak sveučilište, pošto je pronašlo njegovu prijavu među brojnim pristiglima.

"Točno je da smo primili njegovu prijavu", rekao je za France presse rektor Instituta političkih znanosti Sveučilišta u Oslu, Ole Petter Ottersen te dodao da još nije poznato hoće li njegova prijava biti prihvaćena.

Breivik je svojedobno napustio srednju školu te počeo raditi. Načelno je dopušteno dopisno studiranje nekih kolegija koji se predaju na Institutu političkih znanosti, no u njegovu je slučaju nemoguće dobiti diplomu, s obzirom na to da nije završio ni srednju školu.

"U Norveškoj postoji sustav koji i zatvorenicima daje mogućnost studiranja, u skladu s pravilima zatvora", rekao je Ottersen, dodavši kako iz sigurnosnih razloga zatvorenicima nije dopušten pristup sveučilištu.

Norveški sud je Breivika proglasio mentalno zdravim i osudio ga je na najmanje 21 godinu zatvora, a odbacio je zahtjev tužiteljstva da ga se proglasi neuračunljivim.

U srpnju 2011. on je u Norveškoj ubio 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu, pri čemu je poginulo osam osoba. No zatvorska kazna mogla bi se produljiti. Iako je 21 godina maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se smatra da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:34