StoryEditor
ŽivotSINJSKA UPORNOST

Ana Malbaša iz ‘Provjerenog‘: Zbog mog posla prijetilo se mojim bližnjima! Ali ne odustajem lako, za to je odgovoran sinjski duh, ali i majka policijska inspektorica, kao i otac ratni reporter

11. rujna 2021. - 11:32
'Mentalitet igra definitivno ulogu u ovome čime se bavim. Sinjani su po mome mišljenju direktni, srčani i uporni'  Darko Tomaš/Cropix

Još jedna sezona "Provjerenog" je pred nama. Znamo da nećete baš u startu otkriti "sve karte" i detaljno opisati s kakvim ste se sve škakljivim temama suočili, ali... Tko je bio u vašem fokusu i s kakvim temama ćete suočiti gledatelje. Je li bilo šokantnih otkrića?

– Trenutačno radim na nekoliko tema koje se tiču politike i pravosuđa. To je ono što me najviše zanimalo i u prijašnjim sezonama, uz korupciju i kriminal, i na tom tragu krećem i u novu sezonu. Pred naše kamere stala je osoba nekoć bitna za pojedince iz vladajuće stranke, a danas nepravomoćno osuđena u jednoj aferi koja je dosta odjeknula u medijima.

image
Ekipa 'Provjerenog' večeras kreće u nove radne pobjede
 
NOVA TV PRESS


Dugotrajna pandemija je neke stvari sigurno stavila "ispod radara", ali i dobrim dijelom onemogućila novinarski rad kakav smo poznavali. Na koji način ste vi pokušavali prkositi toj situaciji i uspijevate li sada, kada je situacija koliko-toliko popustila, nadoknaditi "propušteno", odnosno jeste li otkrili neke stvari koje su zbog pandemije ostale zataškane?

– Moram priznati da mi je motivacija za istraživanjem u doba koronavirusa još i izraženija. Od samog početka sam se bavila ovom krizom. Među prvima sam u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji s međunarodnim novinarima, dobila dokument o opasnosti virusa koji su potpisale stotine kineskih znanstvenika. Bilo je to prije nego što je virus došao u Europu. Istraživala sam temu kršenja ljudskih prava za vrijeme pandemije, te nuspojave jednog cjepiva. Iako mi je fokus u dobroj mjeri, kao vjerojatno i većini novinara, na pandemiji, istraživala sam i druge teme.

Poznato je da sam se dosta bavila malverzacijama bivšeg gradonačelnika Petrinje, preispitivala sam sumnjivo poslovanje u KBC-u Sestre milosrdnice, te se bavila malverzacijama u legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na otoku Braču. Na oku uvijek posebno držim poslovanje javnih ustanova i upravljanje javnim novcem.

Gledam jesu li odluke koje donose političari u javnom ili privatnom interesu, a to se može pratiti i bez susreta uživo koji su, osobito na početku pandemije, bili otežani. Za kontakte s insajderima su se uglavnom dosta koristili telefoni i društvene mreže, a i snimanja su često bila putem Zooma, Skypea ili Facebooka. Sada se polako sve vraća u normalu – snimamo sugovornike na licu mjesta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

image
Trenutačno radim na nekoliko tema koje se tiču politike i pravosuđa
 
NOVA TV PRESS


Istraživačko novinarstvo niti je ugodno niti lako, ali pruža ogromno zadovoljstvo kada se pravda zadovolji. Na svom istraživačkom putu često ste se susretali s raznim problemima i opasnim situacijama. Kada je bilo najteže? Jeste li se nekad istinski prepali za vlastiti život i jeste li ikad bili suočeni s prijetnjama?

– Uvijek je teško istraživati ono što nekome, tko je u poziciji moći, ne odgovara da istražuješ. Tada si suočen s raznim pritiscima, a s prijetnjama najčešće kada se baviš ozbiljnim i dobro organiziranim kriminalom. Najteže mi je bilo kada je prijetnja zbog mojeg istraživačkog rada, po trećoj osobi, bila upućena meni bliskim osobama. Ne mogu ni zamisliti da zbog moje priče strada netko tko s njezinom izradom nema veze.

Je li "Provjereno" udovoljio svim vašim novinarskim ambicijama, imate li želja i za još nekim novinarskim formama?

– U gotovo desetljeće novinarske karijere prošla sam razne novinarske forme, od tekstova u tisku i na webu preko vijesti do TV reportaža. U "Provjerenom" sam izbrusila vještine pričanja priče u trajanju više od 10 minuta. U više od četiri godine koliko radim za ovu emisiju, izradila sam zajedno sa snimateljima i montažerima više od stotinu istraživačkih dokumentarističkih reportaža. Danas osjećam da u toj formi plivam. Dokumentarni film je nešto što me privlači već dugo. Diplomirala sam komunikologiju na Hrvatskim studijima i za diplomski rad odabrala istraživati konotacije dokumentarnog filma. U teoriji mi je ta vrsta filma dosta poznata, ali nedovoljno i u praksi. Voljela bih, među ostalim, u budućnosti snimati dokumentarne filmove.

Koji "teren" nikada nećete zaboraviti?

– Teren koji je svakako nadmašio brojne je onaj u Šibeniku kada mi je pred školom prišao pedofil misleći da sam maloljetna. Uz to, nikada neću zaboraviti hrabrost Ljubice Adžaip iz Dicma koja je priznala da je dala mito za spas svojega supruga kardiokirurgu zaposlenom u splitskoj javnoj bolnici, reakciju osumnjičenika za ratni zločin silovanja u Vukovaru kada sam mu pred njegovom kućom u Srbiji prenijela riječi žene koju je silovao, ali ni iskustva žena iz Varaždina koje tvrde da ih je seksualno uznemiravao i napastovao njihov psihijatar. To su neke od priča koje ostanu s vama i kada završi njihovo emitiranje.

Vaš odlično uigrani tim napustila je "kapetanica" Ivana Paradžiković u potrazi za novim izazovima; pretpostavljam da vam i dalje drži fige i da se ponosi s vama. Pruža li vam podršku i dalje, jeste li u kontaktu s njom?

– Ivana je dugo bila dio tima, puno smo toga zajedno napravili. Želim joj svu sreću dalje.

Koliko su se stvari u vašoj redakciji promijenile njezinim odlaskom?
– Promjene su neznatne. Redakcija se malo presložila pa je tako Ema Branica uz reportersku preuzela ulogu voditeljice, a Mato Barišić urednika. I dalje smo svakodnevno na terenu, i dalje radimo ono što smo radili sve ove godine – dajemo sto posto sebe za ovu emisiju, za građane i za bolje društvo u kojem živimo! I pritom ne mislim samo na nas reportere, već i vrsne snimatelje i montažere, koji s nama dijele isti entuzijazam.

Teško podnijela koronavirus


Prije gotovo godinu dana preboljeli ste koronu. Kako ste se nosili s njom?

– Koronavirus za mene nije baš neki bezopasan neprijatelj. Štoviše, teško sam se nosila s njim. Moguće da je razlog toga bio moj tada dosta oslabljen imunitet. Ipak, simptomi nisu bili toliko teški da sam morala u bolnicu. Nakon ovog iskustva, snimila sam reportažu o ljudima koji su se suočili s vrlo teškim simptomima, te o posljedicama koronavirusa na ljudski organizam.

Sinj je nezaobilazan "moment" kada ste vi u pitanju. Koliko je dominantan sinjski mentalitet u vašem stavu, neustrašivosti...?

– Mentalitet igra definitivno ulogu u ovome čime se bavim. Sinjani su po mome mišljenju direktni, srčani i uporni. Smatram se i sama takvom. Ne odustajem lako, borbena sam osoba, u istjerivanju pravde sam strpljiva i neustrašiva. Mogu izdržati razne pritiske. Rekla bih da posjedujem tu neku unutarnju snagu koja mi omogućava da preživim i kada je najteže. Često znam spomenuti kako smatram da je za to odgovoran sinjski duh, ali i sve ono što sam promatrala u svojoj obitelji – majku policijsku inspektoricu koja se borila s kriminalom i oca ratnog reportera koji je riskirao vlastiti život da bi donio što autentičnije snimke tijekom Domovinskog rata. Da borba za bolje društvo, za pravdu i za istinu ima itekako smisla, naučila sam još od malih nogu.

Je li godišnji odmor bio u Sinju ili ste kombinirali rodno mjesto s morskom obalom?

– Godišnji odmor sam provela u Zagrebu i u svojoj rodnoj Dalmaciji. Najbolja prijateljica Ivana i ja tjedan dana smo provele na otoku Hvaru. Boravile smo najviše u Starome Gradu, ali smo posjetile i mala mjesta. poput Velog Grablja odakle potječe njezin djed. Danas je zaštićeno kulturno dobro s kućicama iz 15. stoljeća i poljoprivrednom zadrugom. Posjetile smo i razne, predivne uvale. Najviše me oduševila plaža Zaraće. Svaki dan smo uživale u čistome moru, razgovarale s lokalnim stanovništvom, posjetile Paiz Music Festival, prvi festival rock-glazbe u Starom Gradu koji organizira mladi zaljubljenik u glazbu Vincent Šepić i Street Pulse. U Splitu i Sinju sam ljetne dane provodila sa svojom obitelji. Ne vidimo se često jer živim i radim u Zagrebu, pa je svaki trenutak koji provedemo zajedno dragocjen. Kupali smo se na meni najdražoj splitskoj plaži Kašjuni, išli na izlete na izvor rijeke Cetine i na Sinjsku Alku. Moram priznati da se moja dalmatinska duša zaista odmorila prije početka nove sezone "Provjerenog".

item - id = 1126473
related id = 0 -> 1133463
related id = 1 -> 1131558
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2021 19:03