StoryEditorOCM
ŽivotOD SMEĆA DO LUKSUZA

Ana je okrenula život za 180 stupnjeva, zamijenila grad za selo i danas od stoljetne ljepotice radi čuda! I sretna je

3. prosinca 2023. - 11:11

Prije nešto više od desetljeća je okrenula život za 180 stupnjeva, napustila je grad, napustila je rad za računalom, otišla je na selo i dohvatila se - motike.

Dobro, ajde, nije baš motike, ali jest - kemijanja.

U tučepskom zaseoku Delići događa se čarolija, Ana Karabatić tamo maslinovo ulje hladnim postupkom pretvara u šarene sapune, u šampone, regeneratore, meleme, balzame... Rvstica joj je ime, rustikalna je, ali s modernim tvistom.

image

Ana Karabatić - rad u polju

Obiteljski Album/

- Radim skupocjenu kozmetiku od lišća koje susjedi bacaju - tako će Ana.

Njen suprug Dragan Delić koji se uzgojem maslina bavi puno duže nego li Ana kozmetikom, pričao je o svojim starima koji su davnih dana išli u poznatoga travara Sadikovića u Bosnu. Bio je taj travar na dobrom glasu, "dizao od mrtvih", liječio dugogodišnje boljke...- Dobili su nekoliko mješavina čajeva za visoki tlak, dijabetes i još neke boljke. Kad su u skoro svim mješavinama vidjeli "bezvrijedno" lišće masline, koje se kod nas u Dalmaciji smatra nusproizvodom, bacili su sve čajeve u smeće - nasmijao je Dragan pričom sve oko sebe.

image

Ana Karabatić - kozmetika od maslinova lišća

Mateo Gobo/Simona

U Ani je upravo ta štorija probudila onaj inovatorski živac s kojim je rođena, pa se upitala - zašto maslinovo lišće? Danas, u moderno doba vrhunskih laboratorija, nakon istraživanja - jasno je kako je upravo list rajskoga stabla pun antioksidansa, kvalitetan je to lijek, dar prirode, nama na dohvat. Ekstrakt maslinovog lista, naime, jači je antioksidans od zelenog čaja, C vitamina i maslinovog ulja zajedno. Ako "ukucate" benefite maslinovog lista ne samo u medicinske svrhe već i u kozmetici, dobit ćete na mreži svih mreža čitavu knjigu za čitanje. No, ljudi se ne žele ili ne znaju zabaviti sa njime. Ne i Ana.

- Moje istraživanje toga lišća počinje kad me kao i svaku "ludu" mater koja nije htjela djecu šopati kemijom, "opralo" da napravim kućnu apoteku od stvari koje mogu nabaviti u prirodi. Imala sam prvu pomoć za sve; od glavobolje do zubobolje, manjih opeklina, porezotina, mučnina i ušenki. Trebao mi je samo prirodni "antibiotik" i nešto što riješava viroze u startu - kazuje nam.

image

Priprema sapuna na bazi maslinovog ulja
 

Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

- Napravila sam tinkturu i glicinat, koji su uostalom i potentniji od čaja. Pripravljam maslinovo lišće i u drugim oblicima, pijem ih ili nanosim na tijelo. I to više puta dnevno. Znam, recimo, i u blenderu izmiksati lišće i popiti ga sa vodom. To je neka moja tajna, koju svakodnevno dijelim sa prijateljima i mještanima - veli nam Ana.

Stara kuća koja im je domom zaštićena je stoljetnom maslinom. Gorjela je - obnavljala se, posjekli bi je - obnavljala se, otporna je na sušu, na viruse i bakterije...

image

Ana Karabatić - stoljetna maslina u Topićima

Obiteljski Album/

- U Bibliji, primjerice, osim kad je golubica donijela grančicu Noi, spominje se maslina još 26 puta. Najznačajniji mi je Ezekiel koji kaže "Neka ti ulje bude hrana, a list lijek" - poentira naša meštrovica sapunjarka.

Pa kad zaroni u kemiju doznajemo kako osim poznatog polifenola oleuropeina, maslinov list posjeduje još čitav niz super sastojaka koji djeluju kao antioksidansi, efikasni su protiv iritacija, pružaju koži vlagu i imaju brojne antimikrobne benefite. Možete ga koristiti za svu osobnu njegu, pa je blagotvoran u njezi kože i kose, fantastičan je u njezi zrele kože i umanjuje fine bore, ali i sjajno čisti nečistu kožu.

image

Ana Karabatić i Dragan Delić

Obiteljski Album/

U kozmetici koja je namijenjena za suhu, osjetljivu i zrelu kožu koristi tri ekstrakta maslinova lista (hladna ekstrakcija u vodi bez otapala, infuz i glicinat) kako bi kreme bile potentnije i bogatije. Jedina proizvodi takvu kozmetiku na hrvatskom tržištu, repromaterijala joj, naime, ne fali - živi u masliniku. Trenutno u liniji ima hidratantni serum i kremu za lice, ali i hranjivu kremu za ruke. Uskoro očekujemo da nam prezentira masku za lice i noćnu kremu.

- Povezali smo najjači antioksidans u susjedstvu sa našom najpopularnijom "antiageing" biljkom smiljem i zapakirali ih u skupocjeno Miron staklo. Ono propušta samo sunčeve zrake koje poboljšavaju kvalitetu proizvoda i produžuju rok trajanja - doznajemo još jedan "sladak" detalj.

Zadovoljne korisnice prirodne kozmetike sve više traže one preparate koje u sebi imaju list masline. Priča se širi van granica Lijepe naše. Pa i gift shopovi diljem obale nude gostima domaći kozmetički sastojak sa ovim čudesnim "nusproizvodom" maslinarenja. Svega blaga oko nas, samo ga valja iskoristiti. Ani je to uspjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:34