StoryEditor
ŽivotTURISTIČKA RUTA PUToVIMA TITA

Američki pioniri trčat će štafetu po Kumrovcu

Piše PSD.
16. kolovoza 2012. - 17:40
Tisuće američkih studenata od iduće godine posjećivat će Hrvatsku kako bi kroz studijsko putovanje “Putovima Tita“ posjetili Maršalovu rodnu kuću u Kumrovcu, odjenuli pionirsku uniformu, crvenu maramu i plavu kapu s petokrakom zvijezdom, te otrčali štafetu kao u vrijeme dok je Maršal bio živ. Takav program je za američke partnere osmislila agencija “Net Travel Service”, čiji je cilj Amerikancima predstaviti našu povijest i pokazati lokacije povezane sa životom Josipa Broza.

Program ove jedinstvene političko-turističke ture uključuje predavanja povjesničara i stručnjaka, susrete s preživjelim sudionicima NOB-a i razgovore s članovima udruga koje čuvaju sjećanje na Titov lik i djelo.

Pozitivna ironija

- Posjetit će destinacije bitne za Titov život, Kumrovec, Zagreb, Brijune, Ljubljanu i Beograd, možda će obići i Goli otok, no zbog udaljenosti u turi nije predviđen posjet Visu i Dalmaciji. No, program je još u fazi nastajanja, pa to ne znači da ih nećemo uključiti. Uz objašnjenje da je Tito svima poznata povijesna ličnost, na čijem značenju se može graditi ponuda, a takva tematska ruta turiste može dovoditi cijele godine - kaže Mirela Sučić-Čevra, direktorica NTS-a.

Predstavnici turoperatora i sveučilišta iz SAD-a već za mjesec dana posjetit će navedene lokacije kako bi studijsku turu do kraja godine mogli predstaviti u SAD-u na konferenciji o studijskim destinacijama. Naime, američki studenti prije diplome obvezno moraju “odraditi” posjet inozemstvu, pri čemu pokazuju ogroman interes upravo za recentnu povijest ovog dijela Europe, prvenstveno za Domovinski rat, ali i za nastanak i razvoj bivše Jugoslavije.

O turističko-povijesnoj turi “Putovima druga Tita“ s oprezom su se očitovali i iz antifašističkih krugova.

- Nama je stalo da se činjenično prikaže povijest vezana uz čovjeka koji je rukovodio partizanskim pokretom, i da se o Maršalu kao državniku govori objektivno - prva je reakcija Ratka Maričića, predsjednika Saveza antifašističkih boraca.

Iako je pozdravio to što organizatori oko predavanja pregovaraju s povjesničarima Filozofskog fakulteta, kao i najavama da će američki studenti susresti s borcima NOB-a, nije htio unaprijed ocijeniti ponudu.

- Ni jedan borac neće o Titu govoriti neobjektivno. No, to s kapama i maramama može se odraditi s dozom simpatičnog humora, čak i s pozitivnom ironijom. Ali, neće biti u redu ako se iz Tita bude radio cirkus, a sadržaj prijeđe u komediju - upozorava predsjednik SAB-a. Sve će, poručio je, na kraju ovisiti o pristupu organizatora.

MARIJANA ŠEŠO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 20:58