StoryEditorOCM
Životturistička atrakcija

Ako tražite jedinstveno ljetno iskustvo koje kombinira sport, kulturu i prirodu, ovaj spektakl ne smijete propustiti!

Piše Sara Šarić
9. kolovoza 2024. - 08:33

U lađi se rađalo i umiralo, a danas je jedna od značajnijih tradicija koju baštini stanovništvo hrvatskog dijela rijeke Neretve.

Maraton lađa, amatersko sportsko natjecanje u utrci tradicionalnim autohtonim plovilima doline rijeke Neretve, postao je nezaobilazan događaj za sve ljubitelje sporta, tradicije i prirodnih ljepota. Svake godine, druge subote u kolovozu, ovaj jedinstveni maritimni spektakl okuplja veslače i gledatelje iz cijele Hrvatske i inozemstva, stvarajući nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

Bogata povijest i tradicija

Koliko su lađa i trupica značile Neretvanima u povijesti, najbolje znaju starije generacije. Osim za prijevoz tereta i ljudi, bile su najvažniji komunikacijski put. Uz pomoć njih se radilo, ali i išlo na randevu. Ukratko, ono što nama danas znači automobil, Neretvanima su to bile lađe. Da ne padnu u zaborav, ideju za organizacijom gusarske utrke lađa dao je Milojko Glasović i tako je sve krenulo...

Maraton lađa prvi je put održan 1998. godine i od tada se neprekidno razvija i raste u popularnosti. Danas je izrastao u najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe, s više od 400 veslača koji sudjeluju u utrci na ruti dugoj 22.500 metara. Staza vodi rijekom Neretvom i njezinim rukavcima od Metkovića do Ploča, pružajući natjecateljima izazovan, ali i prelijep put kroz srce doline Neretve.

image
Bozo Radic/Cropix
image
Denis Jerkovic/Cropix

Maraton lađa jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda više od pedeset tisuća ljudi na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada svi veslači u 33 iste lađe, gusto zbijene, uz tutnjavu bubnjeva, nezadrživo kreću prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Za veslače, Maraton je vrhunac sportskog angažmana i predanosti, dok za gledatelje pruža priliku da svjedoče vrhunskoj vještini i snazi natjecatelja. No, Maraton lađa nije samo sportski događaj - to je i kulturna manifestacija koja promiče bogatu povijest i tradiciju neretvanskog kraja. Posjetitelji mogu uživati u lokalnoj kuhinji, glazbi i plesovima, što dodatno obogaćuje cjelokupno iskustvo.

image
Bozo Radic/Cropix

Iz godine u godinu, sve veći broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih, dolazi biti dio ovog tradicijskog zbivanja - potvrđujući svoj status kao jedan od najznačajnijih ljetnih događaja u regiji. Ova popularnost ne iznenađuje s obzirom na jedinstvenost i atraktivnost same utrke. Maraton lađa nudi nešto drukčije od uobičajenih ljetnih aktivnosti, pružajući posjetiteljima priliku da dožive autentičnu lokalnu tradiciju i guštaju u prirodnim ljepotama te vrhunskoj spizi.

image
Denis Jerkovic/Cropix

Jedinstveni okusi za jedinstvene događaje

Autohtoni okusi Dalmacije nezaobilazan su dio svake naše tradicionalne fešte. Mnoga autohtona jela, ali i namirnice, pravi su čuvari naše bogate kulturne baštine te ponosno slave tradiciju svakoga dalmatinskoga grada. Tommy, naš vodeći maloprodajni lanac, najbolje zna koliko je važno očuvanje tradicije. Bez nje nema ni identiteta, a bez identiteta nema naroda. Stoga je ponosni sponzor Udruge lađara Sv. Ilija Metković, koja će sudjelovati u ovogodišnjoj utrci lađara. 

Tommy nastavlja svoju tradiciju brižnosti i ljubavi prema kupcima kroz brend Delicato, koji nudi vrhunske delikatesne proizvode izvornih hrvatskih i mediteranskih okusa, izvanredne kvalitete po super cijenama. Svaki trenutak u životu je bitan, a Tommy, osluškujući potrebe svojih kupaca, omogućuje stvaranje uspomena i uživanje u vrhunskoj spizi.

image
/Tommy

Delicato je brend uz koji svaki trenutak može biti poseban - ali i cjenovno dostupan. S velikom većinom proizvoda koje čine vrhunski domaći suhomesnati proizvodi i sirevi, Delicato linija proizvoda donosi harmoniju okusa koja evocira mediteranski stil i pruža užitak za svaki trenutak, zadovoljavajući i najzahtjevnija nepca.

Vrijednost i osebujnost dalmatinske gastronomske tradicije leži u kvaliteti namirnica koje se koriste. Tommy Delicato to dobro zna ističući svoje najveće prednosti - strast prema dobroj spizi te kvalitetu i svježinu samih proizvoda. Delicato nije samo hrana, nego i iskustvo koje se dijeli s obitelji i prijateljima, donoseći ljubav i tradiciju u svaki zalogaj. 

Širok asortiman Delicato proizvoda zadovoljit će svako gurmansko nepce te unijeti bogatstvo okusa koji će očarati i stvoriti nezaboravno gastronomsko iskustvo. Od pancete koja je napravljena posebnim načinom sušenja na dalmatinski način do Dalmato sira koji nosi esenciju Dalmacije u svakom zalogaju, Delicato proizvodi pružaju jedinstvene okuse za jedinstvene događaje.

image
/Tommy

Idealno ljetno događanje

Špica je ljeta, vrućine su dosegnule vrhunac, osvježenje se traži u moru i u hladu, a večeri su i dalje ispunjene bogatim zabavnim programom. Ako tražite nešto drukčije i jedinstveno ljetno iskustvo koje kombinira sport, kulturu i prirodu, 27. Maraton lađa idealan je događaj koji ne smijete propustiti! Tko će pokoriti Neretvu u grčevitoj borbi i kući odnijeti Štit kneza Domagoja saznat ćemo u subotu, 10.8.2024. 

image
Bozo Radic/Cropix

Sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 21:10