StoryEditorOCM
ŽivotOBRATITE POZORNOST

Ako mislite da je kupaonica najprljavije mjesto u vašoj kući, iznenadit ćete se kada pročitate gdje se sve u kućanstvu krije plodno tlo za razvoj opasnih klica

Piše MOZAIK SD
22. veljače 2022. - 15:11

Svi znamo da je kupaonica mjesto u kućanstvu koje uvijek slovi kao najprljavije. Međutim ako niste detaljni u čišćenju i neka druga mjesta u vašem domu mogu postati uzgajališta bakterija i gljivica.

Evo na što trebate obratiti posebnu pozornost pri čišćenju:

1. Guma u unutrašnjosti perilice rublja

Poznato je da će se u perilici rublja nakupljati plijesan, ako se ne čisti. Samo zato što pere vašu odjeću, ne znači da se perilica sama čisti. Plijesan napreduje na vlažnim mjestima. Prljavština u perilici rublja čest je problem u kućanstvima u kojima se zaboravlja na čišćenje tog stroja ili nepravilnim korištenjem istog, piše Index.hr.

image
Foodcollection Gesmbh/AFP

2. Aparat za kavu

Svi volimo popiti kavu, ali ne očekujemo da je puna bakterija. A upravo se to može dogoditi ako aparat za kavu ne čistimo redovito. Većina aparata za kavu koji se ne čiste, prema studijama, sadrži bakterije i plijesan u rezervoarima za vodu.

3. Daljinski upravljač

Čak i ako ste vrlo pedantni, možda zaboravljate očistiti daljinski upravljač. Ovaj predmet je, prema riječima stručnjaka, 20 puta prljaviji od daske za WC, a s njime dolazite u doticaj više puta dnevno. Čišćenje i dezinfekcija su jednostavni; sve što trebate učiniti je obrisati površinu daljinskog upravljača jednom dnevno.

4. Kuhinjska spužva

Ako svoje kuhinjske površine i posuđe perete spužvom i rijetko je mijenjate, možda promijenite svoje navike. Spužve su iznenađujuće prljave i koncentracija bakterija u njima je najveća u cijelom domu. A neprestanim korištenjem iste spužve, te bakterije širite po površinama koje njome perete.

Stručnjaci kažu da kuhinjsku spužvu nakon korištenja treba dobro ocijediti i pustiti da se osuši te je zamijeniti svaka dva tjedna.

image
Daniel Reinhardt/AFP

5. Vješalice za ručnike u kupaonici

Većina se pri pranju kupaonice usredotočuje na pranje umivaonika, podova i WC-a. Mnoga istraživanja pokazuju da rijetko brišemo stalke ili vješalice za ručnike pa su među najprljavijim predmetima u našim kupaonicama.

6. Glava tuša

Ako mislite da je tuš najčišće mjesto u vašoj kući, iznenadit će vas kada doznate da je plodno tlo za razvoj opasnih klica. Glava tuša prepuna je bakterija, a vi se tuširate vodom koja prolazi kroz nju. Ne zaboravite detaljno očistiti i ovaj zanemareni dio svake kupaonice.

7. Šalice za četkice za zube

Dermatolozi kažu da četkice za zube treba mijenjati barem jednom mjesečno, ali nitko ne spominje da redovito treba čistiti i držače ili šalice u kojima držimo četkice. Najjednostavnije je oprati šalicu jednom tjedno, po mogućnosti u perilici posuđa. To će uništiti sve klice, objavio je Index.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 19:13