StoryEditorOCM
Životne možemo im pobjeći

50 posto stanovništva oko 50. godine ima 50 posto sijede kose

Piše PSD.
4. prosinca 2013. - 09:38

Dok neke žene i muškarci s ponosom nose srebrnu kosu, većina njih vrijeme dolaska sijedih dočekuje s jezom (i naoružani bojama za prikrivanje sijedih). Evo šest faktora koji utječu na tu promjenu:

 

1 . Normalno starenje najveći je krivac. Dermatolozi to pravilo nazivaju "50-50-50", odnosno - 50 posto stanovništva ima oko 50 posto sijede kose u dobi od 50 godina". Poput kože, i kosa s vremenom mijenja teksturu

2 . Rasa čini razliku - bijelci ranije sijede, i to crvenokosi najranije od svih. Slijede azijati, pa crnci. Znanstvenici nisu otkrili zašto je tako.

3 . Stres igra ulogu - on ne uzrokuje izravno promjenu boje, no 'upleten' je u taj problem. Tijekom bolesti, recimo, ljudi mogu ubrzano gubiti kosu, a nakon što stresni događaj - kemoterapija, recimo - uvjetuje brzi gubitak kose, ona ponovno može narasti u drugoj boji.

4 . I način života čini razliku - pušenje, primjerice, loše utječe na kožu i kosu. Poznato je da niska razina vitamina B12  uzrokuje gubitak pigmenta kose. Nasuprot tome, jesti hranu kao što su jetra i mrkva može odgoditi vrijeme dolaska sijedih vlasi.

5 . Kose i boja kose dvije su odvojene stvari koje, iako najčešće 'rade' zajedno, na neki način mogu različito stariti. Znanstvenici pokušavaju shvatiti koji je to način i kako prevenirati gubljenje boje kose.

6 . Vaša kosa ne postaje sijeda - ona počinje rasti siva, tvrde znanstvenici . Vlas raste od jedne do tri godine, onda ispadne. Što je čovjek stariji, sve je vjerojatnije da će novonarasla vlas biti sijeda.

PSD


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 11:14