StoryEditor
ŽivotI Kolindi rekao 'ne'

'Tvoja zemlja' himna SDP-a? Autor svevremenskoga hita Vice Vukova odbrusio: To ne dolazi u obzir! Jedino za svjetsku stranku hedonista...

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. studenog 2017. - 21:36

"To je tvoja zemlja, tu sagradi dom", orilo se sa zvučnika u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te 2007. godine, kada se SDP na komemoraciji pozdravljao od Ivice Račana.

"Tu je stari temelj, tu na kršu tvom", pjevalo se kada je Zoran Milanović, samo koji mjesec poslije, postao novi lider socijaldemokrata.

"Tuđin i oluje kidali su nju, al' još uvijek tu je sve dok mi smo tu", sviralo je kada je prošle godine u prosincu Davor Bernardić, na stranačkoj konvenciji, okupio SDP-ove delegate i predstavio svoj program za novi SDP. Bezvremenski hit Šibenčanina Vice Vukova iz 1970. godine postao je zadnjih desetak godina nezaobilazni dio SDP-ova stranačkog života, pa je vrh SDP-a iskazao interes da upravo "Tvoja zemlja" postane službena himna socijaldemokrata.
 

 

Prvi put čujem

Vice Vukov bio je nestranački zastupnik izabran na listi SDP-a 2003. godine, na skupovima socijaldemokrata je i sam izvodio tu pjesmu, njegov brat Joško bio je član SDP-a, a "Tvoja zemlja" toliko se već uvriježila u SDP-u da je dobar dio članova Predsjedništva ove stranke ovaj izbor podržao kao – najlogičniji.

No, na Iblerovu trgu nisu se željeli zalijetati. U nacrtu stranačkog Statuta SDP-a predviđeno je da stranka dobije svoju himnu, no izrijekom nije navedeno da će to biti pjesma Vice Vukova. SDP se sprema pokrenuti zakonom propisanu proceduru, kako bi se ispoštovale sve odredbe iz autorskih prava i dobile sve potrebne dozvole za korištenje pjesme kao stranačke himne. No, tu bi mogli naići na ozbiljne prepreke.

Alfi Kabiljo, autor glazbe za "Tvoju zemlju", nije sklon dati zeleno svjetlo korištenju pjesme u stranačke svrhe.

– Prvi put čujem za tu ideju i mogu reći da to ne dolazi u obzir. To je himna svakog građanina Hrvatske, a ne neke stranke – kazao nam je u telefonskom razgovoru Kabiljo, jedan od najcjenjenijih hrvatskih skladatelja. "Tvoja zemlja", čije stihove potpisuje Drago Britvić, često je izvođena skladba na najrazličitijim, pa i najvišim državnim svečanostima. Izvodila se u Saboru, na vojnom mimohodu prigodom 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije "Oluja", na Markovu trgu na proslavi Dana neovisnosti i brojnim drugim prigodama.

– Ta pjesma pripada svima i ne bi se smjela koristiti u političke svrhe, osim kao himna svjetske stranke hedonista, čiji sam i ja član – našalio se Kabiljo, koji je svojedobno upozorio i Kolindu Grabar-Kitarović da ne smije koristiti njegovu skladbu "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" u svojoj predsjedničkoj kampanji.


Odbijenica predsjednici

"Neugodno smo iznenađeni time da je navedena skladba korištena u Varaždinu dana 23. 11. 2014. godine u političkoj kampanji predsjedničke kandidatkinje HDZ-a bez našeg znanja i suglasnosti i na način s kojim nismo suglasni.

Ovo, prije svega, jer smatramo da nije riječ o skladbi koja bi bila skladba jedne kampanje bilo koje stranke ili pojedinca, nego o skladbi koja je kroz više naraštaja građana naše zemlje prepoznata kao skladba koja promiče pozitivnu poruku zajedništva", pisao je tada Kabiljo zajedno s pravnim nasljednicima autora teksta Milana Grgića budućoj predsjednici.

Jasno i nedvojbeno zabranivši da se pjesma koju je skladao koristi za kampanju jedne stranke i jedne kandidatkinje. A upravo to, čini se, Kabiljo namjerava uskratiti i SDP-u.


HDZ OD 'BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU' DO DVORNIKA I HOUDEKA

Svoju službenu himnu HDZ je odabrao još početkom devedesetih, a "Bože, čuvaj Hrvatsku" Đanija Maršana i danas se izvodi na kraju svake sjednice Središnjeg odbora.

Dino Dvornik je 2003. skladao za potrebe prve Sanaderove parlamentarne kampanje pjesmu "Pokrenimo Hrvatsku", a Jacques Houdek četiri godine poslije "HDZ zna".

Jadranka Kosor zajedno je s Indirom iz Colonije, na pozornici u kampanji 2011., pjevala "Svijet voli pobjednike", dok je Andrej Plenković objavu rezultata prošlih parlamentarnih izbora dočekao s hitom iz filma "Rambo" – "Eye of the Tiger".
Most nema službenu stranačku himnu, no u svojim je kampanjama koristio dvije pjesme skladane za tu političku stranku.

U prvoj kampanji, onoj metkovskoj iz 2013., koristili su rock-pjesmu "Most" benda Spaček, koji je devedesetih bio prvi na tadašnjem Hit depou i kojega predvodi Dragan Brnas Fudo. Na prošlim parlamentarnim izborima, u kampanji su koristili pjesmu "Most od ljubavi" Most band aida.

item - id = 516260
related id = 0 -> 1149087
related id = 1 -> 1148704
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 01:43