StoryEditor
Životvruć' eter

'Sve ono što ne prolazi na Narodnom': radijskim kuloarima kruži priča o novoj stanici, 'specijaliziranoj' samo za - cajke i narodnjake, ali dobrodošli su i hitovi nekih domaćih pjevačica

21. travnja 2018. - 10:02

"Sve ono što ne prolazi na Narodnom" – tako nam je jedan odličan poznavatelj prilika u domaćem radijskom eteru okarakterizirao glazbeni sadržaj koji bi trebao biti okosnica programa nove zagrebačke radijske postaje Extra FM, namijenjene ljubiteljima narodnjačke glazbe.

O Extra FM-u već se dulje vrijeme šuška u zagrebačkim radijskim kuloarima – dok kruži priča o novom radiju u čijemu će eteru navodno carovati cajke i narodnjački hitovi, njegovi vlasnici šute čekajući lipanj, kad bi njihova nova radijska postaja trebala početi s emitiranjem programa na dojučerašnjoj frekvenciji gradskog radija Laganini FM, koji pak nakon prodaje nije ugašen, nego je nastavio živjeti u obliku digitalnog radija.

Na frekvenciji Laganinija 93,6 i 104,5, čiji se program, kako mu samo ime kaže, zasniva na opuštajućoj, laganoj glazbi ("iz naših zvučnika, bez obzira na to svira li trenutno novovalni sentiš, francuska šansona ili filmska glazba, dopire toplina, empatija, senzualnost, sve ono što nam nedostaje jer smatramo da je nepovratno iščezlo iz naših života...", vele na toj radijskoj postaji), Zagrepčani bi tijekom lipnja iz sjedišta Extra FM-a, sa zagrebačke adrese Većeslava Holjevca 29, trebali čuti potpuno drugačiji glazbeni program. Njegovim vlasnicima prije početka emitiranja izmijenjenog programskog sadržaja valja još dobiti suglasnost Vijeća za elektroničke medije – cijela stvar još je u postupku i mogla bi potrajati dva tjedna, zbog čega na Extra FM-u, ne želeći ništa prejudicirati, ne žele zucnuti ni riječ o programskom konceptu, premda je njegov studio već završen.

"Agencija za elektroničke medije zaprimila je zahtjev za promjenom programske osnove nakladnika Extra FM d.o.o., o kojem će raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća. Stoga ćemo podrobnije odgovoriti na vaš upit nakon što Vijeće za elektroničke medije donese odluku", kratko su, na naš upit, poručili iz Agencije za elektroničke medije, ne htijući detaljizirati što stoji u zahtjevu.

Dok kuloari bruje o folku u eteru u hrvatskoj metropoli (zagrebački klubovi njime su odavno premreženi, a interes publike ne jenjava), u krugovima bliskim radijskoj grupaciji koju tvore Antena Zagreb, Narodni radio, Enter i Gold FM (dio spomenute medijske obitelji na istoj adresi gdje je i Extra FM), govori se kako će u programu novog zagrebačkog radija put biti otvoren za izvođače poput Željka Joksimovića, Sergeja Ćetkovića, Nede Ukraden i sl., pa čak i za pojedine pjesme ovdašnjih pjevačica Maje Šuput ili Lidije Bačić koje nisu mogli "progutati" glazbeni urednici s Narodnog radija zbog njihova istočnjačkog melosa.

Hoće li urednici Extra FM-a slijediti aktualni primjer splitskog Jadranskog radija, na kojemu slušatelji u večernjim satima posljednjih mjeseci mogu uživati u žanrovski "miksanim" hitovima izvođača poput Saše Matića, Šabana Šaulića, Seke Aleksić, Svetlane Ražnatović Cece... (želje publike na splitskom su radiju, objasnili su nam, zapovijed), tek ostaje vidjeti.

"Otkako puštamo istočnu zabavnu glazbu, slušanost nam je skočila 100 posto. Dobili smo i nove oglašivače, premda smo još u začetku cijele priče", rekoše nam prije koji mjesec na Jadranskom tumačeći razloge svoje nove programske politike. Nema nimalo sumnje ni kako su se vlasnici Extra FM-a poveli za njima.

Riječ je, uostalom, o ljudima koji su niz godina u radijskom biznisu – Davoru Gavraniću i Ivanu Juriću Kaćuniću, dvojcu koji se već dugo povezuje s nekima od najjačih tvrtki za proizvodnju i emitiranje radijskog programa u Hrvatskoj. Davor Gavranić osnovao je tvrtku nazvanu imenom Extra FM radija, a Ivan Jurić Kaćunić bio je njezin direktor sve do prije koji dan, dok ga na istom rukovodećem mjestu nije zamijenio Antonio Luka Radanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 00:07