StoryEditor
ŽivotJe li uopće siguran?

'Potpuno je raznio prednji dio konzole, probio šiber i odletio 50 metara dalje': ovaj proizvod za higijenu nikada ne biste smjeli držati u autu; To nije jedini razlog da ga izbacite iz upotrebe

Piše J. V.
10. listopada 2019. - 00:37

Događaj koji je se još prošloga tjedna proširio u obliku vijesti društvenim mrežama mogao bi poslužiti kao upozorenje mnogima koji su otkrili blagodati jednog, usudimo se reći, spornog proizvoda.

Riječ je o šamponu za suho pranje kose i o nevjerojatnoj šteti koju je isti nanio automobilu djevojke koja ga je ostavila na suncu. 

"Stvarno mislim da moram proširiti riječ o ovome kako bih spasila druge od štete ili čak od ozljeda. Molim vas podijelite. Šampon za suho pranje bio je u autu moje kćerke, u ladici između vozačkog i suvozačkog mjesta. Ladica je bila zatvorena.

Jučer je bio jako topao dan i šampon je eksplodirao. Potpuno je raznio prednji dio konzole, izletio kroz šiber i odletio 50 metara dalje od auta. 

Samo sam htjela upozoriti vas i vašu djecu da pažljivo čitate upozorenja na proizvodima koje kupujete. Molim vas ne ostavljajte sprejeve i ostale limenke aerosola u svome autu! Pogotovo ne šampon za suho pranje! Zahvalna sam samo što nitko nije ozlijeđen...", piše uznemirena mama djevojke čije je auto sprej "raznio".

Još jedan neugodan razlog

Događaj se zbio u američkoj saveznoj državi Missouri, no može se isto tako dogoditi u bilo kojemu području gdje temperature prelaze 20ak stupnjeva Celzijevih - dovoljno je da automobil ostavite parkiran u suncu, a u njemu bočicu aerosola. To je učinila i 19-godišnjakinja iz priče, a njen šok kada je ugledala svoj (novi) automobil u potpunom neredu, ništa je prema onome koji je uslijedio kad je otkrila krivca.

Iako je standardno upozorenje na bočicama u spreju poput dezodoransa i šampona za suho pranje ono da se ne smije izložiti temperaturama višima od 48 stupnjeva, nemojte se voditi temperaturom zraka - one u automobilu mogu se popeti i "duplo", naročito tijekom ljetnih mjeseci i na suncu.

Priča je upozorenje da nikada nije dobra ideja čuvati sprejeve u autu. Kad se limenka zagrije, tlak se u njoj povečava i ona može eksplodirati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Holistic Hair Tribe 🌿 (@holistichairtribe) on

No nije jedina mana ove vrste šampona u tome što ih ne možete nositi sa sobom ili koristiti na ekstremnim temperaturama. Iako je vrlo praktičan onima koji muku muče s masnoćom kose, zapravo donosi više štete nego koristi, upozorava The List.

Može doprinijeti pucanju vlasi, začepiti folikule kose i rezultirati dugoročnim opadanjem dlake. Istraživanje koje prenosi Healthline dvoji je li upotreba ovog proizvoda uopće sigurna.

Naime, iako se naziva "šamponom", neće zaista očistiti kosu. Upit će masnoću, no isto tako jako posušiti vaš skalp, upozoravaju. Oni koji ionako pate od osjetljivog vlasišta trebali bi ga stoga izbjegavati u širokome luku. 

Isto tako, šamponi za suho pranje često sadrže alkohol, koji samo dodatno isušuju. Kad je suha, kosa je podložnija pucanju, pa ju je u tim situacijama "opasno" dodatno četkati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mane Attraction Hair Studio (@maneattractioncollinsville) on

A iako ne postoji nijedno konkretno istraživanje koje bi suhe šampone dovelo u usku vezu s opadanjem kose, činjenica je da za skalp prečesta upotreba nije dobra.

Držite se savjeta stručnjaka - više od jednom tjedno nije preporučljivo. Pazite i kako ga koristite, proučite upute i ne sprejajte preblizu vlasištu, već ga odmaknite 15ak centimetara. 

Prskajte samo najmasnije dijelove, a ne čitavo vlasište. 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 03:08