StoryEditor
Život'Gotovo je'

'Novinari su u nepovoljnim položajima. Maćehinski odnos, bojkot i ignoriranje!': organizator 'crne ovce' među domaćim festivalima prozvao lokalne moćnike i šerife

Piše Vinko Paić
7. rujna 2019. - 12:01

Daniel Pavlić, osnivač Press Film Festivala koji se već pet godina održava u Hrvatskoj Kostajnici, otvarajući aktualne, intrigantne i za društvo često bolne teme o kojima je, međutim, nužno govoriti - odlazi iz Hrvatske, a organizaciju i budućnost festivala ostavlja drugima, nudeći svoju pomoć i podršku.

Prije pet godina Hrvatska Kostajnica dobila je PRESS Film Festival kao hommage poginulim medijskim djelatnicima na tom području: snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Genadiju Kurinoju i Viktoru Noginu.

Teme koje obrađuju su razni zanimljivi putopisi, ratne reportaže, govor mržnje, migrantske krize, lažne vijesti, istraživačko novinarstvo... Na nedavno održanom ovogodišnjem izdanju festivala dio je programa upriličen na brdu Čukur nedaleko od Kostajnice, gdje je ubijen snimatelj Lederer, a ostatak, odnosno većina programa, odvijao se u kostajničkom hotelu "Central".

Bez potpore

Peto je izdanje festivala bilo posvećeno lažnim vijestima, velikom globalnom problemu današnjeg društva, o čemu su na tribini govorili novinari dobro upućeni u ovu problematiku poput Petra Vidova s portala Faktograf, jedinog hrvatskog medija specijaliziranog za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru.

O sudskim je tužbama protiv medija govorio Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, protiv kojega njegov poslodavac, Hrvatska radio-televizija, vodi nekoliko sudskih postupaka. Iako je festival na samim počecima imao podršku Ministarstva kulture, u posljednje vrijeme ovaj hvalevrijedan projekt osnivača Daniela Pavlića, redatelja i autora dokumentarnog filma "Poštovana predsjednice", ne prolazi na natječajima, pa nema ni potrebnu financijsku potporu, zboga čega ga Pavlić realizira uz pomoć prijatelja iz cijelog svijeta.

- Ne znam iz kojeg razloga, no kada se žalimo, odgovor je da prednost imaju decentralizirani festivali na siromašnim područjima. Čovjek bi pomislio da je regija Pounje razvijeno i bogato područje. U stvarnosti je posve drukčije. Moj grad svakim danom gubi stanovništvo koje emigrira na zapad zbog loše vođene lokalne politike. Ipak, da nema Društva hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačke županije, te zaista dobrih ljudi koji shvaćaju što mi to radimo, festival ne bi opstao. Budžet je od 6000 do 15.000 kuna, ovisno od godine do godine. Navikli smo s malo novaca napraviti kvalitetan festival - ističe Daniel Pavlić.

Shvaća, kaže, zašto festival nije prepoznat od strane Ministarstva kulture i gradonačelnika Kostajnice Dalibora Bišćana kojemu smo uputili upit o ovoj temi, ali odgovor nismo dobili.

- Ovo je festival koji prelazi neke granice koje oni ne razumiju, a kada netko nešto ne razumije, onda ga je strah. Nekoć su postojale službene dužnosti pa su gradonačelnici, njihovi zamjenici i pročelnici te kulturni djelatnici morali ići na kulturna događanja i manifestacije, bez obzira sviđaju li im se ili ne, jer jednostavno za to dobivaju plaće. Više toga nema, što na jedan način govori i o ljudima koji vode zajednice. Ovo je slobodan festival koji se bavi aktualnim temama iz svijeta pa je zbog toga i svojevrsna "crna ovca" svih festivala. Novinari su u zaista nepovoljnim položajima pa stoga nije iznenađujuće da neke strukture ne žele imati nikakva dodira s festivalom posvećenim novinarstvu i fotoreportaži.

Govorim o pravim novinarima, onim istinskim, čija glasila ne financiraju lokalne vlasti. To je bilo vidljivo i na festivalu. Čim je tema provokativnija, malo tko se želi njome baviti. Da se održava negdje vani u svijetu, ovaj festival bi lokalne vlasti držale kao kapljicu vode na dlanu. Ovako, maćehinskim odnosom, bojkotom i ignoriranjem od strane lokalnih moćnika i šerifa jasno je da za mene osobno nema više budućnosti u mome rodnome mjestu. No, pod organizacijom HND-a ipak bi se lokalne vlasti trebale malo zamisliti prije nego što zauzmu svoj stav prema ovom festivalu koji mora biti u Hrvatskoj Kostajnici, gdje mu je i mjesto.

Gotovo je

Pavlić je odlučan u namjeri da je netom završeno izdanje festivala posljednje u njegovoj organizaciji. Želja mu je da ga dalje na životu nastavi održavati Hrvatsko novinarsko društvo. Smatra da je to jedini logičan slijed jer festival pripada njegovim kolegama novinarima.

- Pomoći ću svakako u organizaciji, no ja odlazim iz Hrvatske. Odlazim, ne iz obijesti, nego zbog egzistencije. PRESS film festival će se nastaviti. Mora se nastaviti jer festival zbližuje ljude, a namijenjen je svim istinskim novinarima, osobito studentima jer tribinama i filmovima opisuje ono stvarno novinarstvo u praksi koje je često sasvim drukčije od onog koje se uči iz knjiga - zaključio je Pavlić.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 16:57