StoryEditor
ŽivotDRUKČIJE I ODRŽIVO

'Dočekali su nas ustajali zrak i iverica, stolar nam je od paleta napravio kuhinju': vodimo vas u fenomenalan splitski ured u kojem bi svi radili, a bome i živjeli

13. rujna 2019. - 23:21

Ako ste pročitali tekst o vrtu kojeg su bračni par Ivana i Hrvoje Bota uredili u Aržanom, i nakon toga i sami poželjeli uzgajati stare, tradicijske povrtne sorte, nakon ovog teksta poželjet ćete urediti radni prostor kao što su to učinili u društvenom poduzeću "Održivo" u Splitu. Mi jesmo. Jer taj ured diše u skladu s prirodom.

Hrvoje Bota s obitelji živi u Splitu, diplomirani je inženjer arhitekture i direktor društvenog poduzeća "Održivo" te dopredsjednik Udruge "Permakultura Dalmacija", u kojoj je i voditelj aktivnosti vezanih uz Društvenu banku sjemena.

Sa suprugom Ivanom u vrtu u Aržanom uzgaja tradicijske sorte, s okusima i mirisima, koje su nekad uzgajali naši stari, od kojih su neke s vremenom bile i prepuštene zaboravu. Uzgajaju i sorte iz raznih krajeva svijeta, koje sada i u ovom vrtu dobro uspijevaju, poput lubenice alibaba iz Iraka i krastavaca iz Japana.

Kao što iz svojeg vrta dobivaju zdravu hranu, tako su u skladu sa svojom životnom filozofijom i ured uredili prirodnim materijalima i učinili ga mjestom u kojem je ugodno boraviti.

I u svojem radnom prostoru za svoje su potrebe stvorili zeleni kutak i pokazali ono čime se "Održivo" bavi, a to je permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje, dakle sve čime se bave usmjereno je na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša.

– Kad smo ušli u prostor, bio je klasično uređen: tapison na podu, stolovi i sav drugi namještaj od iverice, ustajali zrak. Odlučili smo ga urediti u skladu s našim načelima, primarno misleći na to da se osjećamo zdravo, ugodno, da udišemo čisti, mirisni zrak.

Puno smo toga sami radili, skidali smo tapison, boje, ljepilo, sve. Najveći su problem tih prostora boje i ljepila, ti štetni kemijski spojevi. Prvo smo stavili pod od pluta, koji je izvrstan zvučni, toplinski i antialergijski izolator. Sav namještaj izradili smo od punog drva.

Našli smo jednog stolara koji nam je stolove napravio od hrastovine, a zaštitili smo ih voskom. Police za biljke su od jelovih dasaka koje smo konzervirali jednom japanskom tehnikom: jelove daske su paljene i četkane i poslije lakirane lanenim uljem – govori nam Hrvoje Bota.

Drveno i praktično

Osim što je u tom prostoru, površine 32 četvorna metra, smješteno "Održivo", tu se održavaju i stručne radionice i po potrebi druge aktivnosti Udruge "Permakultura Dalmacija".

Ivan Rako, predsjednik "Permakulture Dalmacija", također radi u ovom zelenom uredu kao permakulturni dizajner i voditelj projekata.

Govoreći o uređenju ovog ureda, Hrvoje Bota ističe da su stolovi, koje su nabavili iz tvrtke u Slavonskom Brodu, modularni, mogu se preslagivati, skraćivati i produžavati u skladu s potrebama, a praktični su i jer se kroz rupice sa strane mogu provući kabeli, na primjer za punjače mobitela i slično.

Funkcionalni su i od prirodnog materijala, na njima se može i sjediti, a svi su moduli učvršćeni ispod stola.

Sjedalice su nabavili preko "Njuškala", drvene su i stare 30, 40 godina. Bile su u dobrom stanju, sami su ih još dodatno uredili.

– U Istri smo vidjeli kako jedan čovjek od paleta pravi kuhinju, pa smo i mi angažirali stolara da nam od eurapaleta napravi kuhinju. Ovdje priređujemo radionice kuhinja u organizaciji naše udruge – kaže Hrvoje.

Osim prirodnih materijala koji su korišteni u uređenju ovog radnog prostora, važna su značajka i biljke. Nalaze se na dvjema policama iza zaposlenika i na njihovim stolovima uz kompjutore. Kako su stolovi za kojima rade jedni uz druge, svaki zaposlenik ima pred očima i to zelenilo na policama. I još udišu miris eteričnih ulja koja osvježavaju zrak u njihovu uredu.

Te je biljke lijepo vidjeti, pružaju osjećaj da ste povezani s prirodom, a dodatno nije zanemariva njihova uloga u pročišćavanju zraka. Kako kaže Hrvoje, cilj im je osjećati se ugodno, zdravo, opušteno, smireno, i to se postiže u ovom zelenom uredu, u kojem je "Održivo" gotovo dvije godine.

MATERIJALI BUDUĆNOSTI
Čak i beton od konoplje i vapna

– Sad je sve prirodne materijale puno lakše nabaviti, sve su dostupniji i sve se više koriste. Umjesto knaufa, koriste se paneli od prešane slame, i pluto je izvrstan materijal, a budućnost vidimo u konoplji, radi se "hempcrete", beton od konoplje i vapna.

Ti materijali dišu, bolji su za okoliš i zdraviji za ljude. Sve se manje koriste i klasične boje i ljepila, a sve više biljna ulja i vosak – istaknuo je Hrvoje.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO
Biljke nas štite od zračenja

Raznovrsne su sobne biljke u ovom uredu, one pročišćavaju zrak, a dio njih ima i dodatna svojstva – štiti ljude od zračenja.

Jedna od njih je Zamioculcas zamiifolia, poznata kao biljka novca i sreće, ali i kao biljka koja sprječava zračenje kojem smo izloženi korištenjem svih modernih tehnoloških uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 10:34