StoryEditorOCM
ZdravljeOVISNOST O INTERNETU

Znate li koliko vremena djeca provode na internetu? Borzan upozorava na probleme s mentalnim zdravljem

Piše Ljubica Vuko
25. listopada 2023. - 17:51

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta je izglasao Izvješće o ovisnosti o internetu. Prijedlog je podržala i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja ističe kako je problem prepoznat i u Hrvatskoj budući da je čak 83 posto ravnatelja u školama protiv upotrebe mobitela kod djece, izvijestili su iz ureda eurozastupnice.

- U zadnjih desetak godina, vrijeme koje djeca provode na internetu se udvostručilo. Premda je dob za pristupanje društvenim mrežama ograničena, više od polovice djece je na njima svaki dan. Čak četvrtina djece pokazuje znakove ovisnosti o pametnom telefonu. Mnoga istraživanja vrlo uvjerljivo povezuju porast problema s mentalnim zdravljem s pretjeranom upotrebom društvenih mreža. Uz to, gledanje u ekrane više od dva ili tri sata dnevno ima utjecaj na živčani razvoj, sposobnosti učenja i pamćenja - objašnjava Biljana Borzan.

Mladi između 16 i 24 godine na internetu su u prosjeku sedam sati dnevno dok odrasli prosječno posegnu za mobitelom više od sto puta dnevno. Eurozastupnici kažu da upravo zato kada se ograniči vrijeme maloljetnika na internetu oni pokazuju znakove slične odvikavanju od ovisnosti o alkoholu ili duhanu.

- Društvene mreže su dizajnirane na način da igraju na psihološke slabosti i ranjivosti ljudi. Lajkovi, bezgranična scrollanja, čak i nova funkcija da je vidljivo kad osoba tipka se baziraju na potrebi mladih da budu prihvaćeni i voljeni. Na globalnoj razini čak trećina djece je doživjela zlostavljanje na internetu. Mi smo već zabranili prakse koje manipulativno utječu na izbore koje radimo online, međutim EU mora srezati problem u korijenu i donijeti obvezujuća pravila o negativnom utjecaju dizajna internet platformi – ističe Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 22:27