StoryEditorOCM
Zdravljemoćni likopen

Znate li kako izvući najbolje za svoje zdravlje iz rajčice?

Piše prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac
24. veljače 2016. - 18:24
tomato00

Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka s velikim izborom kultivara koji su prilagođeni specifičnim uvjetima proizvodnih područja te krajnjoj namjeni. Jedna je od najraširenijih povrtnih kultura koja se može konzumirati svježa, prerađivati u različite vrste proizvoda, a ima višestruku upotrebu u gotovo svim kuhinjama svijeta.

Plodovi rajčice i prerađevine sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate, mineralne tvari poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana, selena; vitamin C, vitamine B skupine te vitamin A.

Plodovi rajčice sadrže visok udjel karotenoida, biljnih pigmenata od kojih i potječe karakteristična crvena boja, a među kojima je likopen jedan od najznačajnijih zbog izraženog antioksidativnog djelovanja.

Likopen je u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 15:05