StoryEditorOCM
ZdravljeMAHUNARKA

Znate li da je ova stara ljekovita namirnica izvrsna za srce, mozak, zdravu probavu i mršavljenje?

Piše MOZAIK SD
16. veljače 2023. - 12:51

Leća je, nakon soje, povrće s najvećim udjelom bjelančevina, zbog čega ima važnu ulogu u prehrani. Ta mahunarka ima mnogo vlakana i folne kiseline, što je izvrsno za srce, mozak i zdravu probavu. Sadrži polifenole proantocijanine i katehine, koji pružaju stanicama antioksidativnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, piše Živim.

Vlakna pomažu da se glukoza sporo otpušta pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprečavanje prejedanja. Također može poboljšati vaš metabolizam i smanjiti masne naslage, pogotovo oko trbuha.

image

Crvena leća

Shutterstock

Jedna šalica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima željeza, ali i magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Ako ne jedete mahunarke prečesto, počnite s malim porcijama kako biste izbjegli nadutost. I druge mahunarke poput graha i boba daju siguran i polagan dotok energije.

Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike u sastavu nutrijenata, razlikuju se u sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:57