StoryEditorOCM
ZdravljeROBOVI NAVIKA

Znanstvenici tvrde: U ovom trenu ne pijte prvu jutarnju kavu, imat će poguban učinak na tijelo! Evo kad je idealan čas

Piše M. K.
9. srpnja 2024. - 07:00

Sve nas koji se beskrajno radujemo šalici skuhane kave svakoga jutra čim otvorimo oči, koja nam pruža čisto zadovoljstvo miomirisnog trenutka u kojemu se, još uvijek u spokoju svoje intime, pripremamo za novi dan i njegove izazove, iznenadit će rezultati studije koja je pokazala da trenutak nakon ustajanja iz kreveta i nije najidealniji da naše tijelo dobije jutarnju dozu kofeina.

Znanstvenici tvrde da najbolje vrijeme za ispijanje kave nije odmah nakon buđenja, već sat do sat i pol nakon buđenja.

Zašto?

Naime, u prvom satu nakon buđenja proizvodnja kortizola u tijelu je na maksimumu, jednom od tri u danu. Kortizol još nazivaju i "hormonom stresa", jer se luči u većim količinama kad smo napeti i zabrinuti zbog okolnosti koje doživljavamo kao zahtjevne.

image
/Shutterstock

S druge strane, kortizol se može tumačiti i kao "hormon budnosti". Unos kofeina u trenutku kad je tijelo već na vrhuncu proizvodnje kortizola nije pametan izbor, tvrde farmakolozi koji se bave utjecajem pojedinih sastojaka i lijekova na prirodne biološke ritmove našeg tijela.

Ne samo da to potkopava učinak kofeina, već također djeluje tako da kortizol ne pridonosi osjećaju budnosti, što inače čini. Jednostavno rečeno, kava i kortizol u kombinaciji znače dodatni stres i više nervoze. Suprotno tome, pijenje kave kad su razine kortizola niske poboljšavat će raspoloženje i podići razinu energije.

Dakle, ako želite izvući maksimum iz prve jutarnje kave, pokušajte pričekati sat vremena nakon buđenja prije nego što posegnete za njom i - uživate...

image
/Shutterstock

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:43