StoryEditor
Zdravljeima lijeka

Znanstvenici su izračunali koliko točno trebamo posaditi stabala da bismo spasili svjetsku klimu, brojka je impresivna i zabrinjavajuća

Piše Lidija Gnjidić Krnić
20. veljače 2019. - 15:50

Masovno pošumljavanje zemlje poništilo bi cijelo desetljeće emisija ugljikova dioksida, pokazalo je vrlo zanimljivo novo istraživanje dr. Thomasa Crowthera, ekologa koji tvrdi da bi stvaranje novih šumskih površina u velikim razmjerima iz atmosfere moglo isisati toliko ugljikova dioksida da bi poništilo čak deset godina antropogenih emisija (emisija uzrokovanih ljudskim djelovanjem).

U parkovima, šumama i pustim dijelovima planeta ima mjesta za dodatnih čak 1,2 bilijuna stabala. Kad bismo ih toliko zasadili – što bi, s obzirom na sadašnji broj stanovnika na zemlji, iznosilo nešto više od 150 stabala po čovjeku – to bi, prema Crowtherovu mišljenju, moglo nadmašiti svaku drugu metodu borbe protiv klimatskih promjena, od izgradnje vjetroturbina do uvođenja vegetarijanske prehrane, odnosno moglo bi, kako je rekao, "biti naše najmoćnije oružje u borbi protiv klimatskih promjena".

Nedostatak točnih informacija o broju stabala na planetu rezultirao je ozbiljno lošom procjenom koju su ranije dali znanstvenici, stoga i pogrešnom procjenom potencijala šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Kombinirajući podatke iz zemaljskih i satelitskih istraživanja, dr. Crowther i njegovi kolege došli su do broja od tri bilijuna stabala, sedam puta više nego što je prethodno NASA procijenila da ih ima na Zemlji.

Analiza ogromnog skupa podataka uz pomoć umjetne inteligencije omogućila je Crowtherovu timu predviđanje broja stabala koja bi se moglo zasaditi na "prazne" prostore širom svijeta – upravo 1,2 bilijuna. 

#ŠUME# KLIMATSKE PROMJENE# EFEKT STAKLENIKA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 05:07