StoryEditorOCM
Zdravljebitne razlike

Znanost pred otkrićem razloga zašto muškarci žive pet godina kraće od žena, za taj uzrok nažalost ne postoji terapija

Piše MOZAIK SD
6. veljače 2023. - 15:54

Razlike među spolovima odavno su teme promatranja i rasprave. Tako je uočen i podatak da muškarci u prosjeku žive pet godina kraće od žena.

Prema navodima njemačkog zavoda za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena je u stalnom porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ali jedna razlika ostaje: muškarci u prosjeku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena. Slično je širom svijeta. Mogući razlog za to bi mogao biti Y-kromosom.

Takozvani X-kromosomi i Y-kromosomi su dio genetskih informacija u stanicama našeg tijela. Žene u svojim stanicama obično imaju dva X-kromosoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y. "Muški" kromosom je znatno manji i osigurava razvoj muških spolnih karakteristika u embrionu, piše Deutsche Welle.

image

Muškarci imaju razloga prosvjedovati protiv kasnijeg odlaska u mirovinu, poput ovoga Francuza (ilustracija)

AFP

Međutim, starenjem, tijekom dijeljenja stanica, može doći do toga da pojedini Y-kromosomi nestanu. To je već neko vrijeme poznato u stručnim krugovima. Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Zeier, koji istražuje ovu temu u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu: "U posljednje dvije ili tri godine bilo je studija koje su pokazale, da se gubitkom ovog kromosoma češće pojavljuju kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, dijabetes kao i klasična bolest makularne degeneracije povezane sa starenjem, dakle lagani gubitak vida. I nadovezujući se na to, postavlja se pitanje: kako je to moguće?"

Opasni izostanak Y-kromosoma

Gubitak Y-kromosoma javlja se prvenstveno u stanicama koje stvaraju krv, koje svakog dana proizvode milijarde krvnih zrnaca u koštanoj srži, objašnjava Zeier. Ako takva krvna matična stanica izgubi Y-kromosom, neće ga imati ni svi njeni potomci, a često baš takve proizvode čak i više novih krvnih zrnaca od drugih.

Prema riječima njemačkog znanstvenika, ovom mutacijom je pogođeno oko 40 posto muškaraca starijih od 70 godina, dok je to samo oko pet posto 45-godišnjaka. Međutim, ne gube sve krvne matične stanice Y-kromosom - nego se stvara takozvani mozaik stanica s različitim oblicima genetskih informacija.

Istraživački tim na čelu s ovim kardiologom sada želi otkriti koje promjene u ovim stanicama su posljedica nedostatka Y-kromosoma. Jer, uključivanje ili isključivanje gena moglo bi pokrenuti patološke procese u tijelu. Znanstvenici redovitoo ispituju uzorke krvi starijih muških pacijenata sa srčanim problemima i traže stanice bez Y-kromosoma.

image

‘Muški‘ kromosom Y mogao bi biti razlog kraćega životnog vijeka muškaraca

AFP

Pokazalo se da su krvne stanice bez Y-kromosoma značajno učestalije kod muškaraca sa srčanim oboljenjima nego kod zdravih muškaraca.

U eksperimentima na životinjama, istraživačka grupa u SAD-u je već uspjela pokazati važnu ulogu Y-kromosoma za zdravlje. Krvne stanice bez njega kod životinja su pokrenule upalne procese – ne samo u srcu, već i u plućima i bubrezima.

O miševima i ljudima

Rezultat toga je: tkivo se mijenja u takozvanu fibrozu, tkivo koje je zadebljano i stvrdnuto kao ožiljak. Takvi ožiljci čine srce tvrđim i manje sposobnim za pumpanje, kaže Zeier. Još uvijek nije konačno razjašnjeno važi li ovo otkriće i za ljude.

Ali stanice pacijenata u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu također su proizvele više supstanci koje izazivaju upalu: "Zbog toga vjerujemo da se rezultati istraživanja miševa mogu primijeniti i na ljude.

image

Žene u svojim stanicama obično imaju dva X-kromosoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y.

AFP

Za posljedice nedostatka Y-kromosoma ne postoji terapija. Također nije poznato može li se gubitak Y-kromosoma spriječiti.

Ali, postoje određene životne navike koje potiču njegovo nestajanje. Kardiolog Zeier stoga preporučuje muškarcima da budu tjelesno aktivni, da ne puše i da izbjegavaju stres.

Frankfurtski tim se nada da će otkriti daljnje posljedice nedostatka Y-kromosoma u tijelu i da će moći razviti terapije protiv zdravstvenih problema koji su s tim povezani, piše Deutsche Welle.

image

Žene u prosjeku žive pet godina duže od muškaraca. Vitalna 82-godišnja vlasnica restorana Shizuko Nagase

AFP

Frankfurtskome i ostalim timovima koji proučavaju ovu važnu problematiku može se od srca poželjeti znanstvena sreća. A dok se ne otkrije točan razlog muškoga kraćega življenja, muškarcima ostaje držati se stručnih savjeta: da budu tjelesno aktivni, da ne puše i da izbjegavaju stres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 01:01