StoryEditorOCM
ZdravljeNEPROBAVLJENA VLAKNA

Zbog prevelike konzumacije tropskog voća, Zagrepčanka završila na operacijskom stolu: sve je počelo s bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te tupom boli. Sumnjali su na gušteraču

Piše Suzana Ciboci/Živim.hr
30. kolovoza 2021. - 15:28
Za stvaranje bezoara rizična je hrana bogata vlaknima, kao što su celer, bundeva, ljuske grožđa, suhe šljive i posebno kaki. Nezreli kaki sadrži tanine koji u želučanoj kiselini tvore ljepljivu masu i uzrokuju stvaranje neprobavljive kugleAfp

Kad je 42-godišnja žena došla na hitnu pomoć zagrebačkog KB-a Sveti Duh s bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te tupom boli u gornjem dijeli trbuha koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa, a bez temperature, neke traume trbuha, bez povijesti uzimanja lijekova, alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava, ni liječnicima ni njoj nije bilo neobično kada su joj postavili dijagnozu akutne upale gušterače, piše Živim .

Imala je, naime, dva od tri kriterija za postavljanje te dijagnoze (bol u trbuhu uz povišene koncentracije amilaza i lipaza), ultrazvuk trbuha bio je uredan, a na rendgenu trbuha vidjela se proširena vijuga tankog crijeva u srednjem dijelu trbuha koja je shvaćena kao stražarska vijuga koja se može vidjeti kod upale guš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:25