StoryEditor
ZdravljeRijedak slučaj

Žalila se na umor i slabost, ali imala je i simptom koji ne viđate svaki dan: žena šokirala osoblje u bolnici kad su uvidjeli da joj je krv promijenila boju; 'Jednom kad to vidite, zauvijek zapamtite...'

Piše J. V.
19. rujna 2019. - 16:47
shutterstock_1094230295

Vijest o medicinskom slučaju 25-godišnjakinje koja je u bolnicu na Rhode Islandu primljena sa simptomima kroničnog umora i nedostatka daha te opće slabosti obišao je svijet, i to zbog posljednjeg simptoma, onog koji ne viđate svaki dan.

Vrlo je vjerojatno da se nikada s njim niste ni susreli.

Djevojka je, naime, na šok i nevjericu osoblja u bolnici u koju se prijavila, doslovno poplavila, piše CNN.

Njen je slučaj zbog specifičnosti objavio New England Journal of Medicine. Objašnjenje za stanje u kojemu je njena krv postala tamnomodre boje, koža plava, a nokti gotovo crni ponudili su liječnici Otis Warren i Benjamin Blackwood koji su radili na slučaju. 

Neobičnu je pojavu na njenome tijelu, pišu stručnjaci, izazvao lokalni anestetik koji je koristila kako bi umanjila zubobolju.

"Pacijentica je rekla kako je koristila velike količine topikalnog anestetika benzokaina za svoju zubobolju", piše u izvješću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kayseri Acil (@kayserieah_acil) on

Dijagnosticiran joj je teški oblik cijanoze - kako piše Healthline riječ je o "stanju koje mogu prouzrokovati niske razine kisika u crvenim krvnim stanicama ili kada nastane problem prenošenja oksidirane krvi".

Drugi izvori potvrđuju da cijanoza predstavlja plavkastu boju kože i sluznice, a nastaje kao posljedica povećane koncentracije neoksigeniranog hemoglobina u krvi.

Krv bogata kisikom ima karakterističnu crvenu boju, dok ona kojoj ga nedostaje može izgledati plavkasto. Dijagnozu "metemoglobinemije" doktor Warren je prokomentirao na NBC News na sljedeći način:

"Jednom kada to vidite, zapamtite zauvijek", prokomentirao je neobičan simptom. Naime, kaže kako se nekoliko godina prije susreo s istim problemom, pa je odmah znao i kako pristupiti slučaju koji je uzburkao medicinske krugove.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 06:07