
Prema dr. Umi Naidoo, ružmarin je dio aromatičnih biljaka s vrlo korisnim svojstvima za naše zdravlje. Ova stručnjakinja za nutricionističku psihijatriju i kuharica s Harvarda govorila je o tome kako je ova biljka posebno dobra za zaštitu našeg mozga.
Među njegovim svojstvima nisu samo poboljšanje pamćenja, već i ublažava nakupljeni stres u svakodnevnom životu i pomaže u prevenciji kognitivnih poremećaja povezanih s godinama, poput demencije ili Alzheimerove bolesti. Neuroprotektivna svojstva ove biljke koja obično imamo u kuhinji ili možda u obliku biljke kod kuće, pokazala su koji dio u našem umu podržava blagodati ružmarina.
Već u davna vremena i Egipćani, Grci i Rimljani bili su svjesni svojstava ružmarina i koristili su ga za prevenciju bolesti. Dr. Michael Greger objasnio je da su prije više od 2000 godina stari Grci već znali da ružmarin izoštrava razumijevanje, poboljšava pamćenje i budi um.
Prema autoru "Ancestral Remedies", Joshu Axeu s Harvarda, to je biljka koja poboljšava funkcioniranje našeg mozga. Studija objavljena u "International Journal of Neuroscience" otkriva da nam udisanje arome ružmarina može pomoći da poboljšamo pamćenje i koncentraciju. Također je istraženo da udisanje ove arome može smanjiti razinu kortizola, smanjujući stres.
Pored toga, drugi članak objavljen u "Psihogerijatrija" ukazao je na to da pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija kod ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti. Za sve postoji objašnjenje, a to je da ružmarin ima tvar poznatu kao karnozna kiselina, koja ima zaštitna svojstva za naš mozak.
Jedno je istraživanje pokazalo da hlapljivi spojevi u ružmarinu koji se oslobađaju iz esencijalnog ulja mogu prodrijeti kroz nos u krvotok, uzrokujući stimulativni učinak na kognitivne funkcije. Pored neuroprotektivnih prednosti, postoje i drugi poput protuupalnih, antioksidativnih, antimikrobnih i antiproliferativnih svojstava koja su već bila poznata u davna vremena, zbog svojih bioaktivnih i fitokemijskih spojeva.
Komentari (0)
Komentiraj