StoryEditorOCM
ZdravljeVIŠESTRUKO KORISTAN

Začin iz kuhinje: među njegovim svojstvima nisu samo poboljšanje pamćenja već ublažava i nakupljeni stres

Piše MOZAIK SD
29. travnja 2025. - 22:55

Prema dr. Umi Naidoo, ružmarin je dio aromatičnih biljaka s vrlo korisnim svojstvima za naše zdravlje. Ova stručnjakinja za nutricionističku psihijatriju i kuharica s Harvarda govorila je o tome kako je ova biljka posebno dobra za zaštitu našeg mozga.

image

Ružmarin

Frederic Didillon/Biosphoto Via Afp

Među njegovim svojstvima nisu samo poboljšanje pamćenja, već i ublažava nakupljeni stres u svakodnevnom životu i pomaže u prevenciji kognitivnih poremećaja povezanih s godinama, poput demencije ili Alzheimerove bolesti. Neuroprotektivna svojstva ove biljke koja obično imamo u kuhinji ili možda u obliku biljke kod kuće, pokazala su koji dio u našem umu podržava blagodati ružmarina.

image

Ružmarin

Alain Kubacsi/Biosphoto Via Afp

Već u davna vremena i Egipćani, Grci i Rimljani bili su svjesni svojstava ružmarina i koristili su ga za prevenciju bolesti. Dr. Michael Greger objasnio je da su prije više od 2000 godina stari Grci već znali da ružmarin izoštrava razumijevanje, poboljšava pamćenje i budi um.

Prema autoru "Ancestral Remedies", Joshu Axeu s Harvarda, to je biljka koja poboljšava funkcioniranje našeg mozga. Studija objavljena u "International Journal of Neuroscience" otkriva da nam udisanje arome ružmarina može pomoći da poboljšamo pamćenje i koncentraciju. Također je istraženo da udisanje ove arome može smanjiti razinu kortizola, smanjujući stres.

image

Ružmarin

Andre Simon/Biosphoto Via Afp

Pored toga, drugi članak objavljen u "Psihogerijatrija" ukazao je na to da pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija kod ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti. Za sve postoji objašnjenje, a to je da ružmarin ima tvar poznatu kao karnozna kiselina, koja ima zaštitna svojstva za naš mozak.

image

Ružmarin

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Jedno je istraživanje pokazalo da hlapljivi spojevi u ružmarinu koji se oslobađaju iz esencijalnog ulja mogu prodrijeti kroz nos u krvotok, uzrokujući stimulativni učinak na kognitivne funkcije. Pored neuroprotektivnih prednosti, postoje i drugi poput protuupalnih, antioksidativnih, antimikrobnih i antiproliferativnih svojstava koja su već bila poznata u davna vremena, zbog svojih bioaktivnih i fitokemijskih spojeva.

 

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2025 18:24